schilderij felix de rooy

Tentoonstelling — 22 apr t/m 3 sep 2023

Het Stedelijk presenteert vijf decennia kunstenaarschap van multitalent Felix de Rooy met film, theater en beeldende kunst in talloze verschijningsvormen van schilderijen tot assemblages en van (digitale) collages tot wandkleden. Ver zijn tijd vooruit onderzocht De Rooy onderwerpen die op dit moment nog steeds actueel zijn, waaronder de doorwerking van het koloniale verleden, alledaags racisme en de betekenis van Afro-Caribische en queeridentiteiten in de kunst.

collage van 2 schilderijen felix de rooy
Links: Felix de Rooy en Kirk Claes, 'Madonna', 2012, met dank aan de kunstenaars. Rechts: Felix de Rooy, 'Rebirth', 1985, bruikleen Steven Sikkens, Amsterdam

Multidisciplinair

Alles en iedereen met elkaar verbonden

Hernieuwde actualiteit

kunstwerk Felix de Rooy, schilderij

Alles en iedereen met elkaar verbonden

In de wereld van De Rooy staat alles met elkaar in contact. Vanuit een diepgaande interesse in schoonheid en liefde verbindt de kunstenaar op harmonieuze en soms visionaire wijze beelden en verhalen uit uiteenlopende tijden, culturen, religies en geografieën. Met zijn transhistorische blik en kosmopolitische houding werkt de kunstenaar volgens zijn opvatting ‘cross culture’ en ‘cross time’. Verschillen overstijgt hij door de overeenkomsten tussen mensen te benadrukken, zoals de innerlijke strijd, sterfelijkheid en het verlangen naar seksuele en romantische bevrediging.

Afb: Felix de Rooy, The Trip, 1971, met dank aan de kunstenaar

HERNIEUWDE ACTUALITEIT 

Ver zijn tijd vooruit onderzocht De Rooy onderwerpen die op dit moment nog steeds actueel zijn, waaronder de doorwerking van het koloniale verleden, alledaags racisme en de betekenis van Afro-Caribische en queeridentiteiten in de kunst. De Rooy's werk als kunstenaar, theatermaker, filmregisseur, curator, verzamelaar, beschouwer en maatschappijcriticus is voor verschillende generaties van grote betekenis. In 2000 is hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en in 2017 is hij bekroond met de oeuvreprijs Black Achievement Award. In 2023 treedt De Rooy toe als lid van de Akademie van Kunsten.

  • zwart wit affiche met de titel 'Wit over Zwart' er op
    affiche 'Wit over Zwart', 1989, ontwerp: Els Machielsen, met dank aan Felix de Rooy
  • kunstwerk Felix de Rooy, beeld
    Felix de Rooy, 'Ave Regina Europa', 1989, met dank aan de kunstenaar
  • affiche met titel 'Desiree', foto van zwarte vrouw
    affiche 'Desiree', 1981, ontwerp Felix de Rooy, met dank aan de kunstenaar
  • affiche met titel 'Ava & Gabriel', met tekening van twee mensen
    affiche 'Ava & Gabriel', 1990, schilderij Nando Faneyter, ontwerp Felix de Rooy, met dank aan Felix de Rooy

Verdieping

Elke zaterdagmiddag zijn er introductielezingen voor een ideale voorbereiding op een tentoonstellingsbezoek. De gratis audiotour, deels ingesproken door De Rooy, duikt in het leven van de kunstenaar en zoomt in op een aantal werken. Het Meet the Masters-event zet de kunstenaar extra in het zonnetje met verschillende sprekers en performers die zich door hem laten inspireren. In het kader van Keti Koti, Dia di Lucha par Liberdad, de nationale afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden, vindt er een Gallery Talk in de tentoonstelling plaats.

Stedelijk Studies

Op Stedelijk Studies zijn drie essays te lezen rondom Felix de Rooy’s praktijk: over zijn beeldend werk Felix de Rooy door Veerle Poupeye, over zijn theaterwerk door Maarten van Hinte en over zijn filmwerk Felix de Rooy door Guus Schulting.

Partners

Naast de tentoonstelling ontwikkelt het Stedelijk met een aantal partners een stevig activiteitenprogramma. Eye Filmmuseum programmeert onder andere een selectie (regie)films van De Rooy, zoals Desiree, Almacita di desolato en Ava & Gabriel. Tijdens het event Eye on Art wordt met diverse sprekers het verband tussen film en (andere) kunst onderzocht. Ook biedt Eye samen met fotograaf en filmmaker Kevin Osepa een gesprek over spiritualiteit in Curaçaose films. De Blikopeners van het Stedelijk organiseren in samenwerking met The Black Archives een reeks ‘Archive Sessions’. Aan de hand van objecten uit De Rooy’s ‘black interest’ verzameling spreken ze over de betekenis en het belang van archiveren. 

De tentoonstelling Felix de Rooy — Apocalypse is mede tot stand gekomen dankzij de genereuze bijdrage van het Mondriaan Fonds. 

Tentoonstellingsontwerp: René Wissink, Atelier Argos

  • mondriaan fonds logo

Felix de Rooy – Apocalypse

22 apr t/m 3 sep 2023

Boek ticket