Meet the Masters: Geïnspireerd op Martin Wong
Ontdek makers op nieuwe manieren
Events — 9 dec 2023
Tijdens Meet the Masters vertellen onder anderen Claire van Els (curator Stedelijk), Raquel van Haver (kunstenaar) en Freek Wallagh (Nachtburgemeester Amsterdam) over wat hen fascineert in het werk van Martin Wong. Wong vond tijdens zijn leven weinig aansluiting in de kunstwereld. In de Amerikaanse tegencultuur scenes van de jaren ‘70, ‘80 en ‘90 werd zijn stem wel gewaardeerd. We kijken met deze experts naar het veranderende stadslandschap van Amsterdam, door de ogen van Martin Wong.
- Prijs
- Geldig museum ticket + €3
T/m 18 jaar: Gratis - Tijd
- 9 dec 2023, 11.00 tot 17.00
- Taal
- Nederlands en Engels
- Toegang
- Tickets
Everything I paint is within four blocks of where I live, and the people are the people I know and see all the time.
programma
- 11.00 – 17.00
- Inloopworkshop met Streetart Frankey (NL/EN)
- 11.00 – 12.00
- Rondleiding voor doven en slechthorenden (NGT)
- 11.30 – 13.30
- Workshop: Introductie Nederlandse Gebarentaal door Musea in Gebaren (NL/NGT)
- Vanaf 14.00
- Introductielezingen: Martin Wong (NL/EN)
- 14.30 – 15.30
- Meet the Masters: Geïnspireerd op Martin Wong (NL)
Met: Raquel van Haver, Freek Wallagh, Claire van Els en Diego Oliveira
Door: Mirthe Frese - 18.00
- Museum sluit
Meer over het programma
MEET THE MASTERS: GEÏNSPIREERD OP MARTIN WONG
14.30 – 15.30, Teijin Auditorium
Martin Wong werd een belangrijke stem in de Amerikaanse tegencultuur in de jaren 1970, 1980 en 1990. Zijn schilderijen laten op een poëtische manier de sociale, seksuele en politieke situatie van die tijd zien. Wong liet zich inspireren door zijn directe omgeving en verweeft verhalen over het queer-bestaan, graffiti, Chinese iconografie en het veranderende stadslandschap met elkaar.
Tijdens Meet the Masters vertellen onder anderen Claire van Els (curator Stedelijk), Raquel van Haver (kunstenaar) en Freek Wallagh (Nachtburgemeester Amsterdam) over wat hen fascineert in het werk van Martin Wong. We kijken met de experts naar het veranderende stadslandschap van Amsterdam, door de ogen van Martin Wong. Danser en choreograaf Diego Oliveira zorgt voor een indrukwerkkende afsluiting van het programma.
Dit programma wordt samengesteld en gepresenteerd door Mirthe Frese.
Foto: Meet the Masters. Door: Maarten Nauw
WORKSHOP MET STREETART FRANKEY (NL/EN)
11.00 – 17.00 uur, Entreegebied
Streetart Frankey maakt humoristische en subtiele streetart die voorbijgangers op een andere manier naar de stad laten kijken. Ga samen op zoek naar jouw eigen symbool: een hart, een logo, een emoji, een cijfer, een letter, je sterrenbeeld? Kijk uit je raam. Kijk naar jouw omgeving, jouw buurt, jouw vrienden. Het kan groot zijn, maar het is waarschijnlijk klein.
SPEEDWORKSHOP NEDERLANDSE GEBARENTAAL (NL/NGT)
11.30 – 13.30, start elk half uur, Audi Zaal, aanmelden bij de infobalie in entreehal
Musea in Gebaren maakt kunst en cultuur toegankelijk voor gebarentalige doven en slechthorenden in Nederland. Dit doen ze op allerlei manieren, bijvoorbeeld door rondleiders te trainen en video’s te maken. Maar, hoe fijn is het om als horende ook een paar woorden Nederlandse Gebarentaal te kennen? Deze korte workshop helpt je een eindje op weg!
INTRODUCTIELEZINGEN (NL/EN)
NL: 14.00 – 14.15 en 15.30 – 15.45
EN: 14.45 – 15.00 en 16.15 – 16.30
Audi Zaal
Goed voorbereid beginnen aan de tentoonstelling Malicious Mischief: sluit aan bij een introductielezing van 15 minuten. Uiteraard ben je ook welkom om je ervaringen te delen na afloop van je bezoek.
Over de tentoonstelling MALICIOUS MISCHIEF
Malicious Mischief toont het werk van de Chinees-Amerikaanse kunstenaar Martin Wong. De tentoonstelling bestaat uit schilderijen, tekeningen, sculpturen en persoonlijke memorabilia. Wong staat bekend om zijn verbeeldingen van sociale, seksuele en politieke kwesties die spelen in de Verenigde Staten in de jaren 1970 tot en met de jaren 1990.
Meer info
Met dank aan Mastercard en Zadelhoff Cultuurfonds.
Foto 1. Martin Wong, Tell My Troubles to the Eight Ball (Eureka), 1978–1981. Met dank aan de Martin Wong Foundation en P.P.O.W, New York. © Martin Wong Foundation.