Nieuws — 25 feb 2025

Het Stedelijk Museum introduceert twee nieuwe horecazaken: Fonda Bar en Fonda Café, en Café Restaurant Sandberg. In samenwerking met jonge Amsterdamse ondernemers biedt het museum een platform voor lokaal talent en verrast het bezoekers met een culinaire ervaring. Met deze horecagelegenheden versterkt het Stedelijk de verbinding tussen kunst, design en de Amsterdamse culinaire scene.

Foto: Yeray Sabandar
Foto: Yeray Sabandar

FONDA BAR EN FONDA CAFÉ: TOEGANKELIJK EN VERNIEUWEND
Fonda is een initiatief van de Amsterdamse food designstudio Oficina, bekend om hun creatieve benadering van eten en design, en de gelijknamige populaire kantine in Amsterdam-West. In het Stedelijk bestaat hun concept uit twee locaties: Fonda Bar in de vernieuwde entreehal, toegankelijk voor iedereen, met huisgemaakt gebak, zorgvuldig geselecteerde koffie, Japanse theeën en verfrissende drankjes. Fonda Café, in het hart van het museum, weerspiegelt de essentie van klassieke Amerikaanse luncheonettes met een moderne twist: een halfopen keuken, tafels met uitzicht naar buiten en een menu dat een ode brengt aan vertrouwde smaken met een verfijnd tintje. Eenvoudige en eigentijdse gerechten, bereid met seizoensgebonden ingrediënten en elegante elementen die passen bij het tempo van een museumbezoek.

Met Fonda willen we de museumcafé-cultuur een moderne draai geven,” zeggen oprichters Zana Josipovic en Naiara Sabandar van Oficina. “Als tussenstop in het museum biedt Fonda bezoekers de gelegenheid om te ontspannen en op te laden, terwijl ze genieten van smaken die zowel herkenbaar als vernieuwend zijn.

CAFÉ RESTAURANT SANDBERG: EEN SPEELS TREFPUNT OP HET MUSEUMPLEIN
Binnenkort opent Café Restaurant Sandberg de deuren op de hoek van het Stedelijk. Dit nieuwe restaurant, opgezet door de ondernemers achter het succesvolle Café Restaurant Metro in Amsterdam-Noord en in partnerschap met Vermaat, biedt een seizoensgebonden kaart met eerlijke producten van lokale leveranciers. Ambacht en kwaliteit staan centraal, met creatieve gerechten voor zowel lunch als diner. Het brood komt uit de eigen bakkerij. Overdag knipoogt het menu naar Nederlandse klassiekers, zoals een broodje halfom en gevulde koeken – alles huisgemaakt. Ook in de avond is Sandberg een sfeervolle plek aan het Museumplein, waar gasten kunnen genieten van een uitgebreid diner en de gastvrije ambiance die het restaurant tot een bijzondere bestemming maakt.

Sandberg wordt meer dan een plek om te eten: het brengt de buurtfunctie terug en verwelkomt iedereen, van museumbezoekers tot buurtbewoners. We hebben ons voor het concept laten inspireren door voormalig Stedelijk directeur en ontwerper Willem Sandberg, met een speels en experimenteel karakter dat uitnodigt tot ontmoeting en inspiratie.” aldus Xander Waller, Rients de Jong, Siem Feijen en Anne Foekema, de gezichten achter Café Restaurant Sandberg.

Madieke Been, head of creative & concepts bij Vermaat, over de samenwerking met Metro: “In de totstandkoming van Sandberg hebben we het beste in elkaar naar boven gehaald. Sandberg is relevant, eigen en lokaal verankerd. Met Metro hebben we de perfecte culinaire match voor het Stedelijk gevonden.

Margot Gerené, zakelijk directeur Stedelijk Museum Amsterdam: “De samenwerking met deze nieuwe horecapartners weerspiegelt onze ambitie om te vernieuwen én te verbinden. Jonge Amsterdamse ondernemers die met lef en creativiteit inspelen op de dynamiek van nu. Ze combineren vakmanschap met innovatie, werken met lokale producten en creëren plekken waar bezoekers zich thuis voelen en tegelijkertijd worden verrast. We zijn trots op de samenwerking met deze horecapartners, die bijdragen aan een gastvrije en inspirerende museumervaring. Met de komst van de nieuwe horecaconcepten is de vernieuwing van het entreegebied compleet.

Fonda Café. Foto: Peter Tijhuis.
Café Restaurant Sandberg. Ontwerp: Camillo Fiorito.

NOOT VOOR DE REDACTIE
Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de persafdeling van het Stedelijk Museum Amsterdam via pressoffice@stedelijk.nl