Events — 13 dec 2019

In het kader van de tentoonstelling Chagall, Picasso, Mondriaan e.a.: Migranten in Parijs wordt in het Stedelijk Museum de film La Haine (1995) vertoond. Na afloop gaat Massih Hutak in gesprek met filmregisseur Shady El-Hamus en toneelregisseur Daria Bukvić.

Prijs
Entreebewijs museum + €3,-
Locatie
Teijin Auditorium
Tijd
13 dec 2019, 19.00 tot 21.30
Taal
Engels (film: Frans, Engels ondertiteld)
Toegang
Tickets

De impact van La Haine (1995) is nog altijd groot: voor het eerst zien en voelen buitenstaanders de realiteit van het leven in een achtergestelde buitenwijk. De film speelt zich af in de banlieues van Parijs en toont 24 uur uit het leven van Vinz, Said en Hubert; drie vrienden met elk een andere culturele achtergrond. Abdel, een vierde vriend, is gewond geraakt bij een oproer waar politie bij betrokken was. Said en Hubert proberen Vinz ervan te weerhouden wraak te nemen op de politie, mocht Abdel het niet overleven.

Regisseur Mathieu Kassovitz maakte La Haine nadat er voor de zoveelste keer een jongen door politiegeweld om het leven kwam na een confrontatie in de buitenwijken van Parijs. Met de film toonde hij de jongeren op een andere manier dan de media deden; als sympathieke vrienden in plaats van uitschot. Zo liet hij zien dat het geweld wel degelijk in een context van discriminatie geplaatst kon worden.

Inmiddels zijn we meer dan twintig jaar verder, maar is de film nog altijd bijzonder actueel en de impact niet onverminderd. Voor veel jongeren is de film als een soort manifest en andere, jonge filmmakers laten zich er nog steeds door inspireren. Met als meest recente Nederlandse voorbeeld de film De Libi (2019) van regisseur Shady El-Hamus.

PROGRAMMA

18.45 uur
Deuren open
19.00 uur
Welkom en Introductie 

19.10 uur
Screening ‘La Haine’
20.50 uur
Nagesprek: Daria Bukvić, Shady El-Hamus en Massih Hutak
21.30 uur
Einde programma
22.00 uur
Museum sluit

OVER DE SPREKERS

Daria Bukvić

Als theaterregisseur vergaarde Daria (1989) bekendheid met haar humoristische en luchtige benadering van maatschappelijke thema's. In 2014 produceerde en regisseerde ze Nobody Home, een debuut waarmee ze gelijk een groot publiek trok. In de daaropvolgende jaren ontving Daria verschillende onderscheidingen, waaronder de Amsterdamprijs voor de Kunst, en werd zij aangesteld als regisseur bij het Nationale Theater in Den Haag. Haar bewerking van Shakespeare's Othello trok in 2018 volle zalen en is weer in het hele land te zien vanaf januari 2020. De voorstelling Melk & Dadels is op tournee t/m november 2019. Momenteel werkt Bukvić aan haar eerste speelfilm, een televisieserie en haar debuutroman. 

Daria Bukvić.

Shady El-Hamus

Shady El-Hamus is geboren en getogen in Amsterdam. Hij studeerde in 2012 af aan de Nederlandse filmacademie met twee eindexamenfilms - Magnesium (scenario, regie: Sam de Jong) en Over Zonen (scenario & regie). Hij won dat jaar de Dioraphte Award tijdens het Nederlands Film Festival voor meest uitzonderlijke studenten-prestatie. Shady studeerde vervolgens twee jaar aan The National Film and Television School in Londen waar hij in 2015 afstudeerde met een Regie-Master.

In 2019 werd zijn debuutfilm De Libi (scenario & regie) lovend ontvangen door pers en publiek, en won hij samen met co-schrijver Jeroen Scholten van Aschat een Gouden Kalf voor het scenario van de film.

Shady El-Hamus. Foto: Sybren Tieleman.

MASSIH HUTAK

Massih Hutak (1992) is een schrijver en muzikant uit Amsterdam-Noord. Als columnist is hij wekelijks te horen op NPO Radio 1en te lezen in Het Parool. In 2011 debuteerde Massih als jongste auteur ooit bij uitgeverij Contact met zijn verhalenbundel Toen God Nog In Ons Geloofde.

Hij werd in januari 2017 door Het Parool uitgeroepen tot één van de zeventien talenten die het Nederland van de toekomst zullen vormgeven. In diezelfde periode reageerde hij op een brief van Mark Rutte aan alle Nederlanders met zijn eigen brief waarin hij jongeren opriep om te gaan stemmen. Zijn oproep ging viral en creëerde veel media-aandacht, van televisie en radio tot nieuwssites.

Als muzikant stond hij in 2017 op Lowlands, in de Kleine Komedie en in AFAS Live. In 2018 gaf Massih onder andere met Femke Halsema, Jan Terlouw en Fresku vrijheidscolleges op vmbo's, mbo's, hbo's en universiteiten door heel Nederland. Op Bevrijdingsdag verzorgde hij de vrijheidslezing in Leeuwarden, culturele hoofdstad van Europa. Ook werkt Massih als curator voor verschillende musea, waaronder het Stedelijk Museum, en als medebedenker van hun educatieve programma's.

Massih Hutak. Foto: Ilja Meefout

OVER DE TENTOONSTELLING

Marc Chagall, Pablo Picasso, Piet Mondriaan en andere bekende en onbekende kunstenaars trekken in de eerste helft van de vorige eeuw naar hét kunstcentrum van de wereld: Parijs. Zij moeten er hun weg vinden in een gepolariseerde samenleving, vol nationalisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme. Dit is het verhaal van kunstenaars die moedige beslissingen nemen en in een vreemd land tot uitzonderlijk vernieuwend werk komen. De tentoonstelling is een uitgelezen kans om het werk van de grote moderne meesters in een ander licht te zien, én om nieuwe kunstenaars te ontdekken.