Events — 31 jan 2020

Prijs
Dit programma is gratis toegankelijk met een geldig museumticket.
Let op: voor sommige onderdelen (Teijin Auditorium, Speedtours) is de capaciteit beperkt en hanteren we een first come, first serve beleid.
Tijd
31 jan 2020, 19.00 tot 22.00
Taal
Nederlands
Toegang
Tickets
  • Massih Hutak. Foto: Ilja Meefout.
    Massih Hutak. Foto: Ilja Meefout.
  • Ikram El Messaoudi.
  • Gershwin Bonevacia.
  • Rachel Rumai Diaz.

Tijdens de laatste vrijdagavond van de tentoonstelling Chagall, Picasso, Mondriaan e.a.: Migranten in Parijs blikken we terug. Massih Hutak richtte de Salon in; hierin zet hij de bezoekers aan tot reflectie en verbinding. Deze finissage gaat in op de vragen die aan bezoekers in de Salon zijn gesteld en de meest opvallende uitkomsten.

PROGRAMMA

TEIJIN AUDITORIUM

19.00 – 19.45
Opening: Welkom door Massih Hutak
Presentatie: Maurice Rummens
Interview: Maurice Rummens met Massih Hutak
Interview: Maurice Rummens, Gershwin Bonevacia, Rachel Rumai, Ikram El Messaoudi met Massih Hutak
20.00
Mini-college 1: Massih Hutak over het Franse rapduo PNL
20.30
Mini-college 2: Najiba Yasmin over De Salon (Engels)

TENTOONSTELLING

20.00 – 22.00
Speedtours door Blikopeners

ZADELHOFF CAFÉ

19.45 – 22.00
DJ Jasmine Perez & Drinks
19.45 – 22.00
Beluister de Sef & het Stedelijk podcast

OVER DE SPREKERS/ARTIESTEN


MASSIH HUTAK

Massih Hutak (1992) is een schrijver en muzikant uit Amsterdam-Noord. Als columnist is hij wekelijks te horen op NPO Radio 1en te lezen in Het Parool. In 2011 debuteerde Massih als jongste auteur ooit bij uitgeverij Contact met zijn verhalenbundel Toen God Nog In Ons Geloofde.

Hij werd in januari 2017 door Het Parool uitgeroepen tot één van de zeventien talenten die het Nederland van de toekomst zullen vormgeven. In diezelfde periode reageerde hij op een brief van Mark Rutte aan alle Nederlanders met zijn eigen brief waarin hij jongeren opriep om te gaan stemmen. Zijn oproep ging viral en creëerde veel media-aandacht, van televisie en radio tot nieuwssites.

Als muzikant stond hij in 2017 op Lowlands, in de Kleine Komedie en in AFAS Live. In 2018 gaf Massih onder andere met Femke Halsema, Jan Terlouw en Fresku vrijheidscolleges op vmbo's, mbo's, hbo's en universiteiten door heel Nederland. Op Bevrijdingsdag verzorgde hij de vrijheidslezing in Leeuwarden, culturele hoofdstad van Europa. Ook werkt Massih als curator voor verschillende musea, waaronder het Stedelijk Museum, en als medebedenker van hun educatieve programma's.


MAURICE RUMMENS

Maurice Rummens is wetenschappelijk medewerker van het Stedelijk Museum en bedenker en samensteller van de tentoonstelling Chagall, Picasso, Mondriaan e.a.: Migranten in Parijs. Rummens studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op De verleiding van het decoratieve. Twee opstellen over compositie, expressie en abstractie in de theorie en praktijk van de moderne schilderkunst. Sinds 1999 is Rummens wetenschappelijk medewerker bij het Stedelijk Museum, waar hij meewerkte aan publicaties (zoals Aanwinsten 1993-2003, 2006, Stedelijk Collection Highlights, 2012, en Stedelijk Collection Reflections, 2012) en tentoonstellingen (zoals die van Bissière in 2000, Kirchner in 2002 en Matisse in 2015).

De Salon

GERSHWIN BONEVACIA

Gershwin Bonevacia is schrijver en Stadsdichter van Amsterdam. Hij schrijft gedichten en verhalen. Op filosofische maar vooral poëtische wijze geeft hij vorm aan onderwerpen als duurzaamheid, onderwijs maar ook Harry Potter. Aan de hand van zijn gedichten is hij in staat om soms een lach en soms een traan op het gezicht van het publiek te toveren. Gershwin Bonevacia werkt als dichter en schrijver samen met organisaties als het Van Gogh Museum, de Erasmus Universiteit, NPO en TEDx. In 2018 debuteerde hij met zijn dichtbundel genaamd ‘Ik heb een fiets gekocht’ en werd hij genomineerd als een van de meest veelbelovende Nederlanders tot en met 25 jaar.

RACHEL RUMAI DIAZ

Schrijver, dichter en performer Rachel Rumai Diaz is een ‘autochtone buitenlander’ die veel landen als haar thuis ziet. Met haar woorden en optredens schildert ze mentale afbeeldingen en ze gebruikt de wereld als canvas. Rachel spreekt vloeiend Engels, Spaans, Nederlands en Spanglish en verweeft deze talen om poëzie te creëren die verbeeldingskracht, emoties en begrip teweegbrengt. Rachel is gepassioneerd over gelijkheid en het delen van niet-vertelde verhalen van de mensen om haar heen. Als storyteller is het haar doel om een brug te slaan tussen kunst en activisme om een artivisme te creëren dat onderwerpen als feminisme, postkolonialisme, identiteit en diversiteit aan de kaak stelt. Rachel is medeoprichter van de opkomende kunstgemeenschap 'De Vrouwenkamer', die een platform biedt aan vrouwelijke creatieven en nodigt kunstenaars en het publiek uit voor open discussies over onderwerpen als seksisme, ongelijkheid en feminisme. Rachel is ook medeoprichter van 'La Raza', een collectief opgericht door Latinx vrouwelijke creatieven in Nederland, dat zich bezighoudt met het verenigen van de Latinx-community.


IKRAM EL MESSAOUDI

Ikram El Messaoudi is illustrator en oprichter van Beyond the Root. In 2011 behaalde zij haar BA aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en in 2015 rondde zij haar MA af, aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Sinds 2011 werkt El Messaoudi als illustrator en maakt ze zowel vrij werk als in opdracht. Eerdere opdrachtgevers waren o.a. de Bijenkorf, Glamcult, Financieel Dagblad en Modefabriek. Ook deed zij, tijdens haar studie aan ArtEZ, ervaring op als stofontwerper voor Viktor & Rolf.

Zadelhoff Café.

DJ JASMINE PEREZ

In het Zadelhoff Café zorgt DJ Jasmine Perez voor een feestje! Zij draaide eerder op Milkshake Festival,  Pon di Pride, Circus Side Show, Noorderslag Festival, Museumn8 en is actief in de LGBTQ+ scene. Ze organiseerde verschillende events, zoals de Circus Side Show in Paradiso en Club Nyx. Tijdens Pride host zij de Caribbean Stage van Café Reality met Collin Edson.

OVER DE TENTOONSTELLING

Marc Chagall, Pablo Picasso, Piet Mondriaan en andere bekende en onbekende kunstenaars trekken in de eerste helft van de vorige eeuw naar hét kunstcentrum van de wereld: Parijs. Zij moeten er hun weg vinden in een gepolariseerde samenleving, vol nationalisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme. Dit is het verhaal van kunstenaars die moedige beslissingen nemen en in een vreemd land tot uitzonderlijk vernieuwend werk komen. De tentoonstelling is een uitgelezen kans om het werk van de grote moderne meesters in een ander licht te zien, én om nieuwe kunstenaars te ontdekken.

DJ Jasmine Perez
DJ Jasmine Perez