walter nikkels - typograaf
Tentoonstelling — 18 apr t/m 23 aug 2003
Ter gelegenheid van de grote collectiepresentatie ‘Tot zo ver’ wordt ook stilgestaan bij het werk van typograaf en ontwerper Walter Nikkels (geb. 1940).
Onder het directoraat van Rudi Fuchs vervulde hij een beeldbepalende rol voor het Stedelijk Museum. De bewondering van Fuchs voor zijn generatiegenoot stamt al uit de periode dat Nikkels boeken en catalogi ontwierp voor het Van Abbemuseum in Eindhoven tijdens zijn directoraat aldaar (1975-1987).
Naar aanleiding van het afscheid van Fuchs is er een presentatie ingericht van de grafische ontwerpen van Walter Nikkels voor het Stedelijk Museum, aangevuld met ander werk. De bekende uitnodigingskaarten zijn er te zien, die soms pas na veel secuur knip- en plakwerk tot stand kwamen, zoals blijkt uit de ontwerpschetsen. Hierin toont Nikkels zich de letterkunstenaar die ook onder de jonge generatie grafisch ontwerpers op grote bewondering kan rekenen. Er zijn catalogi en cahiers te zien en een enkel affiche. Ook is er aandacht voor werk van Nikkels voor andere opdrachtgevers.
Nikkels ontving voor zijn typografische oeuvre de H.N. Werkman Prijs en de Charles Nijpels Prijs. Maar Nikkels beperkt zich niet tot typografie. Zo richtte hij vele tentoonstellingen in waaronder de Dokumenta 7 in Kassel (1982) en, dit jaar nog, de Van Gogh-tentoonstelling in het Kröller-Müller Museum. Hij verzorgde ook de inrichting van Museum Het Kurhaus in Kleef, Duitsland. Sinds 1985 is hij als professor verbonden aan de Kunstacademie in Düsseldorf. Hij woont en werkt in Dordrecht en Keulen.
De keuze voor de presentatie van zijn ontwerpen is door Nikkels zelf gemaakt; de inrichting deed hij in nauwe samenspraak met conservator grafische vormgeving Carolien Glazenburg.
Ter gelegenheid van ‘Tot zo ver’ koos Nikkels ook enkele regels uit een gedicht van de Argentijnse dichter Roberto Juarsoz. Deze zijn aangebracht op de wanden op de omloop op de bovenverdieping van het museum.