stedelijk museum bureau amsterdam: n° 74
Tentoonstelling — 7 jun t/m 12 jul 2003
Een project van Miklós Beyer, Anuschka Blommers, Thomas Buxó, Pascale Gatzen, Hendrik-Jan Hunneman, Niels Schumm, DJ I-Sound, Nira Zait in samenwerking met De Veemvloer.
N° 74: Vowels, as in 'connote', or a loophole as in 'power of place', suggesting relevant issues, as in 'imploded', resembling 'a way' (but rarely used). Consonants, as in the German 'ach' (a scaffold), as in 'quilt' (in-between), as in perhaps 'LotS', a hissing 's' common to Arabic languages, not quite as in 'phase', similar to transmitting values from one place to another.
Vanaf 7 juni 2003 presenteert Stedelijk Museum Bureau Amsterdam in de Rozenstraat 59 het project met de bovenstaande lange naam: een samenwerking tussen Anuschka Blommers (NL), Pascale Gatzen (NL), Hendrik-Jan Hunneman (NL), Niels Schumm (NL), DJ I-Sound (USA) en Nira Zait (Israel).
Het project is ook een samenwerking tussen instellingen. SMBA smeedt met enige regelmaat allianties met andere kunstplatforms om projecten mogelijk te maken buiten de fysieke en programmatische condities van de tentoonstellingsruimte aan de Rozenstraat. Te denken valt hierbij aan het residency project BijlmAIR.
Ditmaal is een samenwerking aangegaan met De Veemvloer met als uitgangspunt het langlopende project La Cinca van Miklós Beyer en Thomas Buxó. Voor La Cinca nodigen kunstenaar Beyer en ontwerper Buxó, aan de hand van een ‘script’ dat zij ontwikkelen, kunstenaars en ontwerpers uit om in De Veemvloer gedurende vier maanden met hen samen te werken. De Veemvloer wordt daarbij ingezet als een laboratorium voor onderzoek en experiment.
Na de werkperiode van vier maanden worden de uitkomsten van het proces naar een andere setting getransponeerd en opnieuw gearticuleerd voor het publiek. Dat kunnen tentoonstellingsruimtes zijn maar ook tijdschriften, interventies in de media, optredens etc. Voor de eerste editie van La Cinca hebben twee Amsterdamse kunstinstellingen van verschillende signatuur hun krachten gebundeld. Kunstenaarsinitiatief De Veemvloer en museale projectruimte SMBA geven een voorbeeld van hoe door middel van allianties de Amsterdamse infrastructuur vruchtbaar gemaakt kan worden voor artistiek experiment en onderzoek.
De presentatie in SMBA bestaat uit een combinatie van videowerk, geluidswerk en ruimtelijke installaties. Zo is er een video van Nira Zait te zien, een ruimtelijke constructie annex geluidswerk van Hendrik-Jan Hunneman (You said I only remember the presence of her skin) en het geluidswerk Plans B Through D van DJ I-Sound. Anuschka Blommers, Pascale Gatzen en Niels Schumm tonen hun nieuwe video Robert staat op, donker bewegend. Versie 1 en 2. Het is de eerste keer dat deze kunstenaars met video werken. In de (niet-narratieve) video vervullen de moeders van de drie kunstenaars de hoofdrol. De video is representatief voor de manier waarop de vijf kunstenaars de afgelopen maanden hebben geëxperimenteerd: in steeds wisselende combinaties en reagerend op elkaars bijdragen.
De werken worden getoond in de vorm van een programma. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling zijn de openingstijden van SMBA gewijzigd. SMBA is in de tentoonstellingsperiode van 2 uur ‘s middags tot 8 uur ’s avonds geopend zodat de werken voor het publiek ook op andere tijden dan de reguliere ’museum-uren’ te zien zijn.
Na afloop van de tentoonstelling publiceren Miklós Beyer en Thomas Buxó het La Cinca-script met interviews en werk van de kunstenaars.
De tentoonstelling loopt van 7 juni tot en met 13 juli 2003. Er is geen officiële opening. Openingsfeest is op de langste dag van het jaar: 21 juni met een optreden van Wasteland (DJ I-Sound en DJ Scud). Nadere informatie volgt.
Het project La Cinca wordt mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst en Jongeneel Amsterdam. In de twee volgende edities werken samen L.A. Raeven, Maureen Mooren/Daniël van der Velden en Tariq Alvi, Keiko Sato en Samira Ben Laloua.
De film van Nira Zait is tot stand gekomen met medewerking van FC Walvisch, Amsterdam. Met dank aan Michel Walvisch en Joeri Bakker.
In de SMBA Nieuwsbrief No. 74 worden Engelstalige teksten gepubliceerd van Miklós Beyer en Petya Koleva. Miklós Beyer en Thomas Buxó tonen tevens een pagina uit het La Cinca script.