harry mulisch - zielespiegel
Tentoonstelling — 7 dec t/m 14 feb 1998
Het Stedelijk Museum presenteert vanaf 7 december de omvangrijke tentoonstelling Zielespiegel, samengesteld door Harry Mulisch. Met kunstwerken en voorwerpen uit verschillende collecties laat Mulisch zien welke onderwerpen hem fascineren. Bij deze tentoonstelling verschijnt het boek Zielespiegel van Harry Mulisch.
Op uitnodiging van Rudi Fuchs, directeur van het Stedelijk Museum, stelde Mulisch naar eigen inzicht een tentoonstelling samen met werken uit verschillende openbare en particuliere collecties. Hij koos werken van het Van Gogh Museum, Rijksmuseum en Allard Pierson Museum (Amsterdam), van het Museum Boerhave, Rijksmuseum voor Oudheden en het Prentenkabinet van de Universiteit (Leiden), Museum Boijmans van Beuningen (Rotterdam), Stedelijk van Abbe Museum (Eindhoven), Stedelijk Prentenkabinet van Antwerpen en uit de collectie J.R. Ritman.
Mulisch wil de expositie, met zijn eigen woorden, "...een onverwisselbaar psychisch zelfportret", een "spiegel van mijn ziel" laten zijn. Zielespiegel beslaat twaalf zalen en de hal van het museum, die door Mulisch respectievelijk Kabinetten en Vestibule worden genoemd. Elke ruimte behandelt een ander thema. In totaal worden zo'n tachtig kunstwerken of collectiestukken getoond.
In de tentoonstelling neemt Mulisch dezelfde thema's ter hand als in zijn boeken. Zo behandelt hij bijvoorbeeld in kabinetten met werken van Dürer, Kiefer en Lüpertz, zijn reflecties op Duitsland en haar dramatische geschiedenis. Gipsafgietsels van klassieke beelden en werken van De Chirico, Alma Tadema en Mariani laten het klassieke fundament van onze beschaving zien. Beelden uit Egypte, gecombineerd met onder meer wetenschappelijke modellen uit het Museum Boerhave Leiden, laten een nog oudere traditie zien: die van de mens als homo faber, de uitvinder van het schrift en de alchemist op zoek naar de steen der wijzen. Mulisch laat verder de visionaire prenten van Piranesi zien, die niet alleen voor hemzelf, maar ook voor beroemde voorgangers een voortdurende bron van inspiratie waren. In een ander kabinet toont Mulisch etsen uit Picasso's Minotaurus serie, waarmee hij zijn gevoel van verwantschap als kunstenaar met Picasso aangeeft.
Bij deze tentoonstelling verschijnt het boek Zielespiegel, geschreven door Harry Mulisch. Het boek is uitgegeven door De Bezige Bij en het Stedelijk Museum, 1997, en bevat naast de uitvoerige (Nederlandse) tekst van Mulisch, afbeeldingen van alle werken in de expositie. Verkrijgbaar vanaf 7 december 1997 voor 75 in het Stedelijk Museum en de betere boekhandel.
In het Stedelijk Museum Bulletin Nr. 5/1997 is een voorpublicatie verschenen van een gedeelte van de tekst van het boek Zielespiegel. Het Bulletin is sinds 13 november verkijgbaar in het museum.
In 1996 stelde Gerrit Komrij, eveneens op verzoek van Rudi Fuchs, de tentoonstelling Kijken is bekeken worden samen uit de collectie van het Stedelijk Museum. Bij deze expositie verscheen het gelijknamige boek van Komrij, uitgegeven door de Arbeiderspers en het Stedelijk Museum.
Deze tentoonstelling is mogelijk gemaakt door steun van Syntegra.