Tentoonstelling — 27 jun t/m 22 aug 1998

Met: Tariq Alvi (GB), Rob Birza (NL), Lukas Duwenhögger (D), Nicole Eisenman (USA), Arnoud Holleman (NL), Jochen Klein (D), Matts Leiderstam (S), John Lindell (USA), Catherine Opie (USA), Ugo Rondinone (CH), Collier Schorr (USA), Wolfgang Tillmans (D), Albert van Westing (NL), Cerith Wyn Evans (GB)

Van 27 juni tot en met 23 augustus presenteert het Stedelijk Museum 'From the Corner of the Eye', een groepstentoonstelling van veertien jonge internationale kunstenaars met de geschakeerde hedendaagse homoseksuele cultuur als thematisch referentiepunt. De tentoonstelling laat zien hoe aspecten van homoseksualiteit in artistieke overwegingen kunnen worden betrokken en hoe veelzijdig en fijnmazig deze in de kunst van nu doordringen.

'From the Corner of the Eye' vindt plaats in dertien zalen van het Stedelijk en in Bureau Amsterdam (installatie Rob Birza). Met 'Wild Walls' (1995) en 'Peiling 5' (1996) voegt 'From the Corner of the Eye' zich in de reeks actuele groepstentoonstellingen die de laatste jaren in het Stedelijk Museum te zien zijn geweest. Directe aanleiding voor de tentoonstelling is het sport- en cultuurfestival 'Gay Games Amsterdam 1998'.

'From the Corner of the Eye' toont kunst waarin de homoseksuele of queer blik zich op onverwachte wijze articuleert en in relatie treedt tot de andere lagen die het kunstwerk zijn betekenis geven. De titel van de tentoonstelling refereert aan de terloopse, perifere blik die te verbinden is met het suggestieve ogenballet dat homo's en lesbo's met een grote graad van verfijning in de sociale ruimte opvoeren. De titel geeft ook uitdrukking aan de melancholie, scepsis, zelfrelativering en subversieve camp waarmee de kunst in deze tentoonstelling noties van identiteit uitdaagt en vloeiend maakt. Aan de hand van de 'poëzie van de ambiguïteit' geeft 'From the Corner of the Eye' een beeld van de actuele stand van zaken in de kunst.

Als homoseksualiteit een uitdaging aan de norm is, dan is 'From the Corner of the Eye' een uitdaging aan de uniforme esthetica van 'homokunst'. In deze tentoonstelling geen parade van spierballen en fraaie torso's. De samenstellers hebben niet gezocht naar illustraties van homoseksueel verlangen, maar laten zich eerder inspireren door het poëtische en open begrip queer - een notie die zich positioneert tegenover de heteroseksuele en homoseksuele mainstream.

Sinds enkele jaren wordt binnen queer theory enqueer studies het idee van homoseksuele identiteit kritisch tegen het licht gehouden en worden de polariteiten hetero/homo, man/vrouw ter discussie gesteld ten gunste van meer complexe ideeën omtrent sekse, seksuele oriëntatie en identiteit. Het idee dat homoseksualiteit een uniforme, universele conditie is, heeft plaatsgemaakt voor de conceptie van identiteit als plaats van sociaal dispuut, waarbij naast seksuele voorkeur onder andere ook etnische afkomst, geslacht, leeftijd, klasse en levensstijl een rol spelen.

Hoewel de kleurrijke en pluralistische queer theoryniet zonder slag of stoot naar de kunst te is vertalen, bestaat een zekere doorwerking van het theoretische veld naar de actuele kunstproduktie. 'From the Corner of the Eye' wil deze connecties op speelse en lichtvoetige wijze onderzoeken.

'From the Corner of the Eye' is samengesteld door Martijn van Nieuwenhuyzen, Leontine Coelewij en Hripsimé Visser. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus (136 p.) met vele afbeeldingen in kleur, kunstenaarsbijdragen en teksten van Murat Aydemir, Collier Schorr, Lukas Duwenhögger en van de samenstellers. Bio/bibliografieën.
Ontwerp Mevis en Van Deursen, ISBN 90-5006-132-X. Stedelijk Museum Cat. No. 826.

lezingenavonden

In het kader van de tentoonstelling From the Corner of the Eye zullen in de aula van het Stedelijk Museum twee lezingenavonden plaatsvinden waarin de ontwikkelingen rond 'gay & lesbian studies' en 'queer theory' in relatie tot de beeldende kunst belicht worden:

* 2 juli 1998, 20.00 uur
Thomas Sokolowski, Directeur Andy Warhol Museum, Pittsburgh Jonathan Weinberg, Associate Professor, History of Art, Yale University en auteur van Speaking for Vice - Homosexuality in the Art of Charles Demuth, Marsden Hartley and the First American Avant-Garde (1993).
Moderator: Murat Aydemir, Amsterdam School for Cultural Analysis, Theory and Interpretation (ASCA), University of Amsterdam.
Toegang Fl 5,- reserveren: 020 422.0471

* 3 juli 1998, 20.00 uur
Cerith Wyn Evans, beeldend kunstenaar Londen, deelnemer From the Corner of the Eye Murat Aydemir, Amsterdam School for Cultural Analysis, Theory and Interpretation (ASCA), University of Amsterdam.
Moderator: Erik Hagoort, kunstcriticus de Volkskrant.
Toegang Fl 5,-, reserveren: 020 422.0471

De lezingen worden georganiseerd in samenwerking met Bureau Amsterdam en het Kunsthistorisch Instituut van de Universiteit van Amsterdam. De lezingen worden ondersteund door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

openingsfeest

De tentoonstelling 'From the Corner of the Eye' wordt mede mogelijk gemaakt door Gay Business Amsterdam, Het Parool en Stichting Kunst & Meer Waarde. Gay Business Amsterdam organiseert op vrijdagavond 26 juni van 22.00 tot 04.00 uur een groot openingsfeest in het Stedelijk Museum. Kaarten à Fl 50,- verkrijgbaar bij AUB Ticketshop, telefoon 020 - 62.11.211

De tentoonstelling is het startsein van het Culturele Programma van Gay Games Amsterdam 1998. 'From the Corner of the Eye'