Tentoonstelling — 12 sep t/m 28 nov 1998

Het Stedelijk Museum presenteert dit najaar de eerste grote overzichtstentoonstelling van de Amerikaanse videokunstenaar Bill Viola. Het indrukwekkende oeuvre van deze 46-jarige videopionier staat centraal in een grootse presentatie. Verspreid over de deels verduisterde zalen worden installaties en videotapes getoond.

Viola ontwierp samen met jeugdvriend en theatermaker Peter Sellars een overrompelende enscenering voor het Stedelijk waarbij bezoekers omgeven worden door beeld en geluid. Deze video- en geluidsinstallaties kunnen een hypnotiserend effect hebben. Met meer dan 15 installaties, 20 videotapes en een selectie van zijn schetsen en aantekeningen zal het museum recht doen aan deze spraakmakende en invloedrijke kunstenaar. Bill Viola neemt in de drie decennia oude geschiedenis van de videokunst een unieke plaats in. Zijn professionele manier van werken en sterke visuele esthetiek hebben de videokunst definitief uit het underground circuit gehaald. Viola's thema's zijn klassiek en verwijzen naar de essentie van het bestaan: geboorte, sterfelijkheid en dood. Zijn installaties confronteren de kijker vaak op een onontkoombare en indringende wijze. Sommige van zijn inspiratiebronnen zoals de christelijke mystiek, het Zen-boeddhisme en de schilderkunst van de Renaissance zijn duidelijk herkenbaar in zijn werk. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de installatie 'Room for St. John of the Cross' uit 1983, die is opgedragen aan de Spaanse mysticus Juan de la Cruz (eerder getoond in het Stedelijk Museum :'The Luminous Image' 1984). Opnamen van de aan mystieke extase refererende gedichten van deze 16e-eeuwse heilige worden door Viola samengebracht met stormgeluiden en projecties van berglandschappen. Naast deze installatie toont het Stedelijk o.a. 'The Sleep of Reason' (1988), 'Angel's Gate' (1989), 'The Stopping Mind' (1991), 'Heaven and Earth' (1992) en 'The Crossing' (1996).

buitenlokaties 

Aan de presentatie in het Stedelijk Museum zijn op verzoek van Bill Viola een viertal installaties op lokatie toegevoegd. Ook in het Rijksmuseum, newMetropolis, Felix Meritis en het World Trade Center zijn werken van Viola te zien. Op Schiphol (Schiphol Approach) wordt een videocompilatie van het werk van de kunstenaar vertoond.

De tentoonstelling wordt samen met het Whitney Museum of Amercian Art in New York georganiseerd. Het bijzondere tentoonstellingsproject werd mogelijk gemaakt door VEBA AG. De Amsterdamse presentatie is de Europese primeur en het vervolg van een tournee waarbij ook Frankfurt, San Francisco en Chicago nog zullen worden aangedaan. De Nederlandse hoofdsponsor is Philips.

catalogus en entreeprijzen

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus uitgegeven door het Whitney Museum of American Art in samenwerking met Flammarion getiteld Bill Viola (216 pag., Engels). Tijdens deze tentoonstelling wordt de toegangsprijs voor het museum tijdelijk verhoogd naar fl.12,50. Dit bedrag is inclusief de speciale tentoonstellingswijzer. De toegang met MJK blijft gratis. Een passe-partout die ook toegang verleent tot de andere deelnemende lokaties is verkrijgbaar in het Stedelijk Museum voor fl. 45.- (fl. 25.- voor MJK-houders).