Tentoonstelling — 12 okt 2007 t/m 12 jan 2008

Toegang
Noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

Veertig jaar na de eerste grote Europese Warhol-tentoonstelling in Amsterdam neemt het Stedelijk Museum het initiatief om het oeuvre van de beroemde Pop Art-kunstenaar vanuit een ander perspectief te bekijken.

FOTOGRAFEREN (ook zonder flits) IS IN DEZE TENTOONSTELLING HELAAS NIET TOEGESTAAN
__________________________________

Andy Warhol – Other Voices, Other Rooms geeft aan de hand van film, fotografie, video en bekende iconen als Marilyn Monroe, Mao en Campbell Soup Cans inzicht in het artistieke denken van deze trendsettende kunstenaar en legt daarmee de ‘conceptuele ziel’ van zijn werk bloot.

Andy Warhol (1928-1987) liet in zijn kunst het openbare met het persoonlijke versmelten en glamour and stardom met het dagelijks leven. Ook voorspelde hij dat iedereen zijn ‘fifteen minutes of fame’ zou krijgen – alsof hij wist dat Idols en YouTube in aantocht waren. Met 27 films, zelden vertoonde videobanden, audiotapes met Warhol zelf aan het woord en bijzonder archiefmateriaal neemt deze tentoonstelling de rode draad in het oeuvre van Warhol onder de loep: voyeurisme, het alledaagse, het individu en het wegvallen van het verschil tussen high and low culture.

Wie de tentoonstelling bezoekt, komt aan over de rode loper, voortdurend geflitst alsof hij een filmster is. Met op de achtergrond muziek van The Velvet Underground, de band die Warhol vanuit zijn illustere Factory lanceerde, om uiteindelijk terecht te komen in een filmlandschap waar onder meer Screen Tests, Sleep, Blow Job, The Chelsea Girls, Kitchen en Mrs. Warhol te zien zijn. Daarin experimenteert Warhol – zich verschuilend achter de camera toont hij, zonder ingrijpen, gedragingen van mensen in allerlei situaties, met tijd en waarneming als zijn ingrediënten. Dit landschap leidt naar de poëtische installatie Silver Clouds, die ter afwisseling van de films dromerig en stil is.

Het hart van de tentoonstelling is de Warhol Kosmos, waarin de werk- en denkwijze van de meester duidelijk wordt. Naast beroemde iconen spelen de Factory Diaries, waarin Warhol in de jaren ’60, ’70 en ‘80 zijn leven onverstoorbaar minutieus vastlegde, en objecten uit de Time Capsules een grote rol. Ook zijn daar tekeningen, foto’s en zeldzaam archiefmateriaal te zien, evenals audio-fragmenten, die onder meer Edie Sedgwick, Mick Jagger en Man Ray aan het woord laten.

In het slotdeel van de expositie is synchroon alles te zien wat Warhol voor televisie maakte – in zijn tijd hét medium in opkomst. Nu betrekt hij zijn voyeurisme op iedereen, sterren en gewone mensen, in het medium dat daar het meest geschikt voor bleek. Net als in zijn tijdschrift Interview besteedt Warhol veel aandacht aan details en trivialia en heeft daarmee een bepalende invloed op de ontwikkeling van beide media. Bij dit deel ontwikkelde het museum The Studio Room, waar de bezoeker zelf een screentest kan doen, net als in de Factory.

De tentoonstelling is samengesteld door gastcurator Dr. Eva Meyer-Hermann en is een co productie van het Stedelijk Museum Amsterdam, Moderna Museet Stockholm en The Andy Warhol Museum, een van der vier Carnegie musea van Pittsburgh. De tentoonstelling is van 9 februari t/m 4 mei 2008 te zien in Moderna Museet Stockholm.

Bij de tentoonstelling verschijnt de catalogus Andy Warhol. Other Voices, Other Rooms (NAi Uitgevers), de Andy Warhol Krant en een special issue van het tijdschrift Blend. 
Lidmaatschap van de Andy Warhol Club (€ 17,50) geeft onbeperkt gratis entree tot de tentoonstelling en toegang tot feesten, Factory Nights in de Supperclub, filmscreenings, lezingen en meer.

Het tentoonstellingsontwerp is
van Chezweitz & Roseapple, Berlin.
 

Radio
15 juni sprak Theodor Holman in Desmet Live over de kunstenaar Andy Warhol met Stephan Sanders (De Volkskrant, Met het oog op morgen), Karel Wasch (biograaf van o.a. Dylan Thomas en Jack Kerouac), Chris van der Heijden (historicus), Max Pam (vaste columnist van het programma), Nicole Delissen, Hoofd Presentaties & Collecties Stedelijk Museum. 

Partners:
ABN AMRO
Gemeente Amsterdam

Hoofdsponsors:
Audi
Allen & Overy

Sponsors/fondsen:
AV-leverancier BeamSystems
Oyens & van Eeghen
Mondriaan Stichting
VandenEnde Foundation

Met dank aan:
Amerikaanse Ambassade Amsterdam
Goethe-Institut Amsterdam
One-OK Projects, Vlaardingen