van goghmuseum: pastels uit het stedelijk museum
Tentoonstelling — 11 mrt t/m 2 jul 2005
Tijdens de renovatie van het Stedelijk is in het Van Gogh Museum elk jaar een keuze uit de collectie werken op papier van het Stedelijk Museum te bezichtigen.
Voor deze eerste presentatie is een selectie gemaakt van de mooiste pastels en tekeningen uit de late 19de en vroege 20ste eeuw.
De presentatie toont onder andere werken van Redon, Matisse, Mondriaan en Manet. Bijzonder zijn de kwetsbare pastels van Redon, die tot de beste werken op papier behoren in de collectie van het Stedelijk Museum. Redon en in het bijzonder zijn pastels waren van grote invloed op de ontwikkeling van de moderne kunst in Nederland rond 1900.
Het Stedelijk, geopend in 1895, begon pas in de jaren 1950 actief met het verzamelen van prenten en tekeningen. De toenmalige directeur Willem Sandberg (1897-1984) verbouwde het museum, waarbij ruimtes ontstonden voor het bewaren, conserveren en tonen van werken op papier. Bovendien wilde Sandberg een basiscollectie opbouwen van kunstenaars uit het eind van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Zijn doel daarbij was deze inmiddels bekende en gewaardeerde kunst te tonen náást het eigentijdse, onbekende werk dat hij ook in het museum presenteerde. Schilderijen van deze 'klassiek moderne' meesters waren in die tijd echter al vrij zeldzaam en duur; prenten en tekeningen van hun hand waren vaker beschikbaar en beter betaalbaar.
Deze presentatie laat zien dat het Stedelijk Museum, door het verwerven van schenkingen, legaten en aankopen, er in geslaagd is een indrukwekkende collectie werken op papier bijeen te brengen, met bijzondere bladen van onder anderen Manet, Toulouse-Lautrec, Mondriaan en Redon.