'zoeken & scheuren' biografie over de jonge sandberg
Nieuws — 3 jun 2010
In Zoeken & scheuren -- de jonge sandberg (ISBN 978-90-79418-07-7) van Max Arian (1940) worden Sandbergs jonge jaren beschreven (van 1897 tot 1945). Zijn jeugd in het brave Assen, zijn mislukte verblijf op de Rijksacademie in Amsterdam en zijn kennismaking met De Stijl en met Herman Gorter. Dan volgt een jarenlange huwelijksreis, pogingen kunstschilder te worden die er op uit lopen dat hij een soort van Mazdaznan-priester wordt. Moeizaam zijn z’n eerste jaren als grafisch ontwerper, die vernieuwing zoekt en niet kan vinden.
Tot zijn eigen verbazing vindt hij in de loop van de jaren dertig zijn plek in het Stedelijk Museum, eerst als onbetaalde vrijwilliger, dan als conservator en directeur. In het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog leert hij pas goed keuzes maken, initiatieven nemen, organiseren, coördineren, een spin zijn in verschillende webben. Hij leert vrienden kennen die hun idealen voor het kunstleven na de oorlog niet waar hebben kunnen maken omdat ze vanwege hun verzetswerk, vooral de spectaculaire aanslag op het Bevolkingsregister, door de Duitse bezetter worden gefusilleerd.
Sandberg weet door een toeval te ontkomen, moet onderduiken en hervindt zich als grafisch ontwerper op een klein kamertje in Gennep, als hij eindelijk tijd vindt voor zijn Experimenta Typografica. Het is een lange weg die hij in 47 jaar is gegaan, maar daardoor kan hij vanaf 5 mei 1945 de mythe Sandberg worden.
Het heeft dus lang geduurd voordat jonkheer Willem Jacob Henri Berend Sandberg (1897-1984) kortweg Sandberg werd, de legendarische directeur van het Amsterdamse Stedelijk Museum. Hij maakte het Stedelijk tot het belangrijkste museum voor moderne kunst in Europa, onder andere door het open te stellen voor eigentijdse kunstenaars waarvan hij vermoedde dat zij de ontwikkeling van de kunst verder zouden kunnen brengen. Daarnaast bleef hij altijd ook ruimte bieden aan tegenstemmen.
Bestel het boek en het wordt gratis toegestuurd. Prijs € 45,-