Nieuws — 12 mei 2009

Iconen uit de collectie Stedelijk Museum door studenten van de Rietveld Academie en Sandberg Instituut op verrassende plekken in Amsterdam

Lancering 2e editie: 
woensdag 13 mei, 16.30 uur, rondom Art Amsterdam

Is het mogelijk een collectie zichtbaar te maken, terwijl die juist afwezig is…? Dat is het uitgangspunt van het project Zichtbaar Afwezig, een samenwerking tussen het Stedelijk Museum, de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut. Na een succesvolle eerste editie in het centrum van Amsterdam, maken studenten iconen uit de collectie moderne kunst en vormgeving van het Stedelijk Museum nu op ongewone wijze zichtbaar op verrassende plekken in de omgeving van Art Amsterdam.

De jonge kunstenaars van deze editie hebben zich geconcentreerd op het terrein rondom de RAI, met enkele uitstapjes in het centrum van Amsterdam. 

Treinreizigers die Art Amsterdam bezoeken, treffen op station RAI de affiches van Pinar Demirdag (Sandberg Instituut) aan. Bij het bekende drieluik As I Opened Fire van Roy Lichtenstein vraagt zij zich openlijk af: Which one is original? Lichtenstein baseerde zich immers op afbeeldingen uit stripboeken. Het antwoord laat Demirdag aan de kijker over. 
 
De bouwschutting rondom het RAI-terrein laat zien hoe het is om te leven met het werk van Piet Mondriaan. Het feit dat zijn abstracte composities voor komen voor op klokken, textiel en servies en andere dagelijkse gebruiksvoorwerpen is inspiratiebron voor Annelou van Griensven (Sandberg Instituut). Haar gefotografeerde vondsten geven de iconen een derde leven. 

In de parkeergarage van de RAI, P3 om precies te zijn, doorbreken twee projecten de grijze sfeer. Annelein Pompe (Rietveld Academie) nam de veelgehoorde opmerking: “Dat kan mijn kind ook!” bij het werk Karel Appel uiterst serieus. Zij liet Appels wandschildering in het restaurant van het Stedelijk Museum schilderen door een kind van acht jaar en legde dit vast in film, die geprojecteerd wordt in de parkeergarage.

Eva Coolen (Rietveld Academie) baseerde zich op een bekend werk van Daan van Golden, waarin zijn dochtertje een radslag maakt door een museum. Coolen laat de actie herleven in een film waarin het meisje aan één stuk door de radslag maakt, en daarmee naar het cyclische bestaan verwijst. 

De Bouwkeet van het Stedelijk Museum reist door de stad en is tijdens Art Amsterdam te vinden bij de entree van de RAI. Daar is ook de bijdrage te zien van Lauren Alexander en Ghalia Elsrakbi (Sandberg Instituut). Zij tonen aan dat de verstandhouding met een kunstwerk verandert als het op een andere locatie getoond wordt. Voor het project Stedelijk in mijn Huis nodigde ze leerlingen van het Fons Vitae Lyceum uit een werk van Marlene Dumas, Barbie (With Pearl Necklace), Rineke Dijkstra, Kolobrzeg, Theo van Doesburg, Contra-compositie V en As I Opened Fire van Roy Lichtenstein in affichevorm mee naar huis te nemen. De leerlingen fotografeerden het werk in de nieuwe omgeving, de bevindingen vormen voor Alexander en Elsrakbi het basismateriaal voor de projectie presentatie in De Bouwkeet. Zie ook:www.stedelijkindestad.nl/stedelijkinmijnhuis.

Sjim Hendrix (Rietveld Academie) zal in de derde editie van Zichtbaar Afwezig het werk Table du Restaurant de la City Galerie uit 1965 van Daniel Spoerri reconstrueren: een tafelblad met de resten van een diner in 1965 in de City Galerie in Zürich. Hendrix. Nu geeft hij alvast een geheimzinnig, culinair voorproefje…in de vorm van gratis ijs met gecarameliseerde mieren, aangeboden vanaf een ijscokar tussen Station RAI en Art Amsterdam.

Wie ook in dadaïstische sferen verblijven, zijn Willem Sjoerd van Vliet en Linde Keja (Rietveld Academie). Zij namen het affiche als uitgangspunt dat Theo van Doesburg (waarschijnlijk samen met Kurt Schwitters) maakte ter aankondiging van hun dadaïstische triomftocht in 1922. Tijdens de derde editie van Zichtbaar Afwezig laten zijn die fameuze Dada Soirée herleven. Als opmaat zal de soirée op curieuze wijze worden aangekondigd: I AmsterdaDA zal het publiek op het Congresplein niet onberoerd achterlaten.

Geneviève Kooijman (Sandberg Instituut) brengt het mysterie rondom het werk van Cindy Sherman terug, door de foto’s te vertalen naar poëtische beschrijvingen – te vinden op grote stickers op en rondom het RAI-terrein. 
 
Dan zijn er nog twee projecten te vinden op affiiches in MUPI’s in heel Amsterdam. Voor Annaïk Lou Pitteloud (Sandberg Instituut) draait het om de reproducties van werk van Nam June Paik, Barnett Newman en Roy Lichtenstein, zoals op de ansichtkaarten die werden verkocht in de winkel van het Stedelijk. Via de omschrijvingen op de kaarten onderzoekt zij hoe een icoon tot stand komt en vertaalt dit naar zwart-wit affiches.

Judith van der Velden (Sandberg Instituut) stelt vast dat een reproductie vaak veel verder van het orgineel staat dan bewust ervaren wordt. Door verschillende reproducties van foto’s van Rineke Dijkstra bij elkaar te zetten, maakt Van der Velden zichtbaar dat het origineel voor meerdere interpretaties vatbaar is. 

Doorlopend onderdeel van Zichtbaar Afwezig is Me at the Stedelijk: dankzij Isabel Lucena (Sandberg Instituut) kan de bezoeker zich via een green screen in De Bouwkeet laten projecteren in één van de zalen van het oude Stedelijk Museum. En zo is het mogelijk weer oog in oog te staan met favoriete werken van De Kooning, Kiefer, Warhol of Lichtenstein en Karel Appel. De foto is op te halen op de site:www.stedelijkindestad.nl/meatthestedelijk.

? Elke zaterdag VPRO-radio 6, tussen 9 – 10 uur: Het Onzichtbare Museum
Wim Brands interviewt de studenten van de afdeling Beeld en Taal van de Rietveld Academie naar aanleiding van hun bijdragen aan Zichtbaar Afwezig. De studenten leveren ook een autonoom geluidswerk af waarin de kunstenaar achter het icoon in stem en geluid ten tonele wordt gevoerd.

Met Zichtbaar Afwezig wil het Stedelijk enerzijds een groot publiek herinneren aan of kennis laten maken met de collectie van het museum, en anderzijds de band met het kunstonderwijs op een inspirerende wijze continueren. Curator van het project is Marten Jongema van het Stedelijk Museum.

Bij Zichtbaar Afwezig hoort een gratis programmaboekje met de achtergronden van de projecten en de volledige route, verkrijgbaar bij De Bouwkeet van het Stedelijk Museum, te vinden bij de entree van Art Amsterdam (hal 8/Parkhal) en te downloaden via www.stedelijkindestad.nl.
Zichtbaar Afwezig is onderdeel van Stedelijk in de Stad, waarmee het Stedelijk zich tijdens haar nomadische periode manifesteert. De derde en laatste editie is in het najaar te verwachten. Zichtbaar Afwezig is te volgen viawww.stedelijkindestad.nl.

Het Stedelijk Museum is ook met andere projecten op Art Amsterdam aanwezig: met de centrale tentoonstelling op de beurs (Off the Record, door gastcurator Hans Aarsman), met De Bouwkeet voor de entree van Art Amsterdam en met een project voor jongeren tijdens de beurs: Young & Collecting.

Zichtbaar Afwezig wordt mogelijk gemaakt door:

Rietveld Academie, afdeling Beeld en Taal 
Sandberg Instituut, afdeling Ontwerpen

Met medewerking van: Amsterdam Partners, Amsterdam RAI en Art Amsterdam.

Noot voor de redactie: 
U bent van harte welkom om de lancering bij te wonen op woensdag 13 mei om 16.30 uur.
Voor aanmeldingen en meer informatie: Press Office, Marie-José Raven, tel. 020 – 573 26 56,m.raven@stedelijk.nl. ? Persmaterialen ook via:www.stedelijkindestad.nl, bij Pers.