Nieuws — 2 sep 2015

Amsterdam, 2 september 2015 – Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert een tweedaags symposium  over het nalatenschap en de relevantie van ZERO. Het symposium wordt georganiseerd in samenwerking met het Stedelijk Museum Schiedam, de ZERO Foundation in Düsseldorf en het TodaysArt Festival.  Een selectie kunstenaars en curatoren  bekijkt de geschiedenis van ZERO en de actualiteit van haar nalatenschap.
Hoewel de ZERO beweging ruim een halve eeuw geleden een hoogtepunt bereikte, erkennen kunsthistorici nu pas echt het blijvende belang van dit internationale kunstenaarsnetwerk. Waarom duurde het zo lang tot ZERO in de canon van de 20e-eeuwse kunst werd opgenomen? Waarom gebeurde dit juist aan het begin van de 21e eeuw? De hedendaagse perspectieven op ZERO werpen nieuw licht op de beweging. Ook komt de vraag aan bod wat de erfenis van ZERO betekent voor hedendaagse kunstenaars

TodaysArt

De tweede dag van het symposium valt samen met het openingsfeest van het TodaysArt festival. De Pier in Scheveningen staat deze dag helemaal in het teken van ZERO. Vijftig jaar geleden plande het kunstenaarsnetwerk  op deze iconische plek een ongebruikelijke kunstmanifestatie getiteld ZERO on Sea. Ongeveer vijftig deelnemende kunstenaars, onder wie Lucio Fontana, Yayoi Kusama en de Nederlandse Nul-kunstenaars, werd gevraagd een site-specifiek werkvoorstel in te dienen voor de iconische Pier van Scheveningen, waarin het klimaat en de weersomstandigheden aan de kust op de proef werden gesteld. Helaas werd het voorstel nooit gerealiseerd. Geïnspireerd door deze manifestatie organiseert TodaysArt de 11e editie van haar festival met beeldende kunst, performances, clubavonden en presentaties in de geest van ZERO, inclusief de tweede dag van het tweedaagse ZEROnow: A Symposium on the Topicality of ZERO. Het TodaysArt festival vindt plaats van 24 tot en met 27 september. 

Meer informatie 

Locatie: Stedelijk Museum, Amsterdam (dag 1) / De Pier, Scheveningen (dag 2)

Datum: 24 en 25 september 2015

Taal: Engels en Nederlands

Prijs: Entreeprijs Stedelijk Museum + € 2.50 (dag  1) / 15€ (dag 2)

Programma 

Donderdag 24 september 2015
Locatie: Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam

10.00 – 12.30 uur: Curating ZERO in the 21st Century
Serie Pecha Kucha-presentaties door curatoren van recente ZERO-tentoonstellingen. Margriet Schavemaker (Stedelijk Museum Amsterdam), Colin Huizing (Stedelijk Museum Schiedam), Matthijs Visser (ZERO Foundation, Dusseldorf) en Petra Heck (gastcurator TodaysArt festival) en Marga van Mechelen (Universiteit van Amsterdam) nemen ieder gedurende acht minuten het woord.
 
13.30 – 15.00 uur: The Artist as Curator
Bruce Altshuler (professor Museumstudies, New York University) spreekt over de kunstenaar als curator. Vervolgens presenteert Tiziana Caianiello (ZERO Foundation, Düsseldorf) de nieuwe publicatie The Artist as Curator: Collaborative Initiatives in the International ZERO movement, 1957-1967

15.30 – 17.00 uur:  Topicality of ZERO
Keynote speech van architect Rem Koolhaas (OMA, Rotterdam) over de actualiteit van de ZERO- beweging, gevolgd door een rondetafeldiscussie met Koolhaas en Beatrix Ruf (directeur Stedelijk Museum).

20.00 – 21.30 uur: Filmpremière De ZERO revolutie: Henk Peeters
De nieuwste film van documentairemaker Sherman de Jesus: De ZERO revolutie: Henk Peeters gaat op 24 september in première in het Stedelijk Museum . Kunstenaar Henk Peeters kijkt in deze film terug op zijn kunstenaarschap en zijn rol in ZERO.

In het opvolgende weekend worden twee documentaires van De Jesus in het kader van ZERO vertoond. De film Alles is Licht – Jan Henderikse, volgt kunstenaar Jan Henderikse terwijl hij in Berlijn aan het werk nite lights werkt.  De documentaire Jan Schoonhoven –Beambte 18977 toont een persoonlijke kant van kunstenaar Jan Schoonhoven.

Vrijdag 25 september 2015
Locatie: De Pier, Scheveningen

13.00 – 17.00 uurZERO Beyond the White Cube
Dag twee van het symposium staat helemaal in het teken van de manifestatie ZERO on Sea.
Na een introductie door directeur Gwyneth Wentink (TodaysArt, Den Haag) wordt dieper ingegaan op het originele concept voor ZERO on Sea uit 1965. Zo worden de omstandigheden waardoor de manifestatie werd geannuleerd en de manier waarop ZERO de karakteristieke locatie interpreteerde besproken.
Later in de middag introduceert Petra Heck een nieuwe generatie kunstenaars die hun (site-specifieke) werk voor de Scheveningse Pier presenteren ter ere van TodaysArt. Het slotdebat met Margriet Schavemaker, Petra Heck en de hedendaagse kunstenaars wordt gevolgd door de openingsceremonie van het TodaysArt Festival 2015, Den Haag.

Voor meer informatie en e-tickets klik hier.  

 

De totstandkoming van ZERO: let us explore the stars wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de substantiële bijdrage van de begunstigers van het Stedelijk Museum Fonds en additionele steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds mede dankzij het Van der Vossen-Delbrück Fonds en het Straver Fonds, Kunststiftung NRW, Goethe Institut, Pro Helvetia, Daimler Art Collection en IFA.

De totstandkoming van ZERO: let us explore the stars wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de substantiële bijdrage van de begunstigers van het Stedelijk Museum Fonds en additionele steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds mede dankzij het Van der Vossen-Delbrück Fonds en het Straver Fonds, Kunststiftung NRW, Goethe Institut, Pro Helvetia, Daimler Art Collection en IFA. 

Noot voor de redactie:

Voor pers is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Neem voor reserveringen,  informatie en beeldmateriaal contact op met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 - 573 2660 / 656 of pressoffice@stedelijk.nl