Nieuws — 12 sep 2005

De Chinese filmer / kunstenaar Yang Fudong (1971) maakt dagelijks de radicale veranderingen in de huidige Chinese maatschappij mee. De vervreemding die hiervan het gevolg is, is een terugkerend thema in zijn werk. Met een amalgaam van nostalgie, romantiek en parodie vermengt hij Chinese traditionele waarden en invloeden van de westerse film- en videocultuur tot eigenzinnige maar ook heel herkenbare beelden.

In de tentoonstelling in Stedelijk Museum CS worden van hem zeven films, twee video-installaties en een tweetal fotoseries getoond. De organisatie van dit project kwam tot stand in samenwerking met de Kunsthalle Wien.

Yang Fudong werkt in zijn films en video’s doorgaans in een narratieve trant, zonder dat daar een conventionele dramaturgie aan ten grondslag ligt. Er is geen duidelijke vertellijn. Flarden van dialogen of een commentaarstem voeden de beschouwer met rijke associaties. De protagonisten in zijn werk zijn meestal jonge mensen in afwachting van dingen die komen gaan, soms bijna grenzend aan regelrechte verveling. In deze werken komt Fudong dicht in de buurt van de Nouvelle Vague met bijvoorbeeld Jean-Luc Godard, die ook een scherp beeld gaf van zijn generatie jonge (quasi-)intellectuelen. De collage-achtige stijl, waarin tekst, beeld en beweging onafhankelijk van elkaar zijn, heeft Yang Fudong gemeen met Godard. Hij past constant en afwisselend suggestieve picturale beelden toe zoals close ups, tableaux vivants en landschappen, met op de achtergrond gecomponeerde muziek, of een vertelstem. De parallel tussen Yang Fudongs werk en de internationaal succesvolle Chinese films van de laatste tijd, is onmiskenbaar.

In zijn twee eerste films van de geplande cyclus Seven Intellectuals in Bamboo Forest toont Fudong in deel 1 jonge (stads)mensen die op weg zijn naar de natuur. In deel twee zien we dezelfde groep in een stedelijke situatie, waar zij in hun woning met elkaar eten, praten en vrijen. Hij zegt zelf over deze serie films: “Wat ik film is het leven van de hedendaagse jeugd, bijna afstandelijk. Soms denk ik dat het leven tegenwoordig steeds sterker verandert. Veel mensen lijken non believers te zijn geworden. Zij hebben het geloof in alles verloren”. 
In de overdonderende installatie Close to the Sea, bestaande uit tien simultane projecties, wordt een episch liefdesverhaal getoond van twee geliefden aan het strand en tegelijkertijd de schipbreuk van het paar. Op de zijschermen zijn musici te zien die op rotsen aan de kust een symfonie voor blaasinstrumenten uitvoeren. Het geheel is paradijselijk en bedreigend tegelijk. Kan de liefde tot verdere bloei komen en standhouden? Kan het geluk – hier letterlijk – schipbreuk lijden?

Naast deze werken bevat de tentoonstelling de films en video’s Liu Lan, Backyard – Hey, Sun is Rising!, Honey, en Flutter, Flutter… Jasmine, Jasmine: een parodie op de hedendaagse Chinese videoclip. De fotoseries Don’t worry, it will be better en The First Intellectual geven een even ironisch als melancholisch beeld van de huidige young urbans in China. In overleg met Yang Fudong werd aan deze selectie werken, die eerder in de Kunsthalle Wien was te zien, de installatie Jiaer’s Livestock toegevoegd.

De tentoonstelling in Stedelijk Museum CS is onderdeel van het Amsterdam China Festival, dat plaatsvindt van 30 september tot en met 25 oktober 2005. www.amsterdamchinafestival.nl

De tentoonstelling ‘Yang Fudong. Recente films en video’s’ duurt van 1 oktober tot en met 15 januari

Publicaties
Een catalogus, uitgegeven door de Kunsthalle Wien, begeleidt de tentoonstelling. Deze catalogus is vanaf 30 september in de museumwinkel te verkrijgen. 
(86p, ISBN 3-85247-056-0, DU/EN, prijs € 19,95)

In Stedelijk Museum Bulletin 4/5 2005 zijn drie artikelen opgenomen ter gelegenheid van de tentoonstelling, van Maarten Bertheux, Ingrid Commandeur en Saskia Dubois.  
Dit dubbelnummer (NL/EN) is te koop in de museumwinkel en kost € 7,-.

SMCS op 11
In het kader van SMCS op 11 gaat Yang Fudong op donderdag 29 september in discussie met Gijs van Tuyl. Aanvang 21:00 uur. Voor meer informatie, ziewww.stedelijk.nl

Persvoorbezichtiging 
vrijdag 30 september 2005, 11:00 uur. Informatie hierover en aanmeldingen viapressoffice@stedelijk.nl 
Meer info en beeldmateriaal: tel. 020-5732.656 of .662