Nieuws — 17 apr 2019

Walid Raad, Better be watching the clouds_Plate 0094 (Thatcher). 2000/2017. Pigmented inkjet print, 76,2 x 50,8 cm. Courtesy the artist & Sfeir-Semler Gallery Hamburg / Beirut
Walid Raad, Better be watching the clouds_Plate 0094 (Thatcher). 2000/2017. Pigmented inkjet print, 76,2 x 50,8 cm. Courtesy the artist & Sfeir-Semler Gallery Hamburg / Beirut

Het Stedelijk Museum presenteert de eerste solotentoonstelling van de Libanees-Amerikaanse kunstenaar Walid Raad (1967) in Nederland. In Let’s be honest, the weather helped toont hij zijn scherpe, kritische, geëngageerde en vaak geestige visie op de complexiteit van de Libanese oorlogen (1975-1991) en op de recente ontwikkelingen in de kunstwereld van het Midden-Oosten. De tentoonstelling bevat alle media waar Raad gebruik van maakt, zoals film, fotografie, multimedia installaties, performances en essays, en zal ook nieuw werk bevatten dat voor het eerst getoond wordt.

Walid Raad analyseert de historische, politieke, economische en esthetische aspecten van oorlog. “Uiteindelijk gaat het mij om de vraag hoe geweld lichaam, geest, cultuur en tradities aantast.”

In elke zaal zullen nieuwe combinaties te zien zijn van werken uit de drie grote projecten waar Raad sinds de jaren 80 aan werkt:

Voor The Atlas Group (1989-2004) heeft Raad verhalen en documenten gecreëerd over de Libanese oorlogen van de afgelopen decennia. Met de technieken uit genres als literaire fictie en conceptuele fotografie bedenkt Raad documenten, karakters en gebeurtenissen die plaats kunnen vinden in tijden van oorlog. Al dit materiaal vormt een soort archief, dat een bijzondere betekenis heeft voor de kunstenaar – het biedt hem artefacten die hem de mogelijkheid geven er een nieuwe geschiedenis mee te schrijven. In The Atlas Group neemt Raad de rol aan van een archivaris die nieuwe vondsten deelt. Die vondsten zijn afkomstig van historisch materiaal dat gefilterd is door zijn verbeeldingskracht in een poging de minder zichtbare effecten van oorlog visueel te maken. 

Walid Raad, I want to be able to welcome my father to my house_July 31-5,1989. 1990/2018. Pigmented inkjet print, 50 x 64,6 cm. Courtesy the artist & Sfeir-Semler Gallery Hamburg / Beirut
Walid Raad, I want to be able to welcome my father to my house_July 31-5,1989. 1990/2018. Pigmented inkjet print, 50 x 64,6 cm. Courtesy the artist & Sfeir-Semler Gallery Hamburg / Beirut

Sweet talk commissions Beirut (sinds 1987) bestaat uit verschillende foto-opdrachten die Raad, als getuige, zichzelf gaf om het veranderende stadsgezicht van straten, gebouwen en winkelpuien in Beirut vast te leggen. Hij concentreerde zich op de omgeving waar hij woonde, aan de rand van de slagvelden in de stad. Hij zetten zijn project in ‘na-oorlogs’ Beirut voort, toen er een groots nieuw stadscentrum werd gebouwd. Hierover zegt Raad: “In 1987 wijdde ik me aan het maken van foto’s in Beiroet. De titel Sweet talk verwijst naar de bewoners, die zichzelf met mooie praatjes in slaap sussen, en fascinerende manieren vinden om in een stad te kunnen wonen die onderhevig was aan de dreiging van militaire aanvallen, verwoesting en vernieuwing.”

Het thema van zijn derde project Scratching on things I could disavow (vanaf 2007) gaat in op materiële en immateriële manieren waarop geweld traditie en kunst beïnvloedt. Zijn aandacht gaat uit naar de opkomst van nieuwe infrastructuren voor de kunsten in de Arabische wereld, in het bijzonder in de Golfstaten. Aan de ene kant adresseert Raad via de bouw van enorme nieuwe musea zoals het Louvre Abu Dhabi de strijd voor ‘soft power’ en prestige in de hedendaagse Arabische wereld. Aan de andere kant onderzoekt hij hoe islamitische, moderne of hedendaagse 'Arabische' kunstwerken zich verzetten, aanpassen of verbergen in deze nieuwe omgevingen.  

Onder de nieuwe werken in het overzicht bevinden zich drie sculpturen, getiteld I feel a great desire to meet the masses once again _ VI, XVII, XXXIII. Walid Raad: “Aan het begin van de oorlogen in 1975 werden de meeste openbare monumenten in Beiroet haastig gedemonteerd en opgeslagen in ongemarkeerde kisten. De kratten werden verspreid over verschillende beveiligde opslaglocaties. Dertig jaar later werden de kisten weer bijeengebracht en geopend in de hoop de monumenten weer in hun oorspronkelijke staat terug te kunnen brengen. Maar door het ontbreken van een protocol voor het afbreken en weer assembleren van kunstwerken zijn er nieuwe publieke kunstwerken ontstaan, die een vreemde samenstelling hebben. Drie daarvan zijn in het Stedelijk te zien.”

De tentoonstelling is samengesteld door het Stedelijk Museum Amsterdam, in samenwerking met Moderna Museet, Stockholm. De tentoonstelling zal van 15 februari–10 mei 2020 in Moderna Museet te zien zijn.

PUBLICATIE
Bij de tentoonstelling verschijnt een kunstenaarsboek waarin twee van Raads weloverwogen en scherpzinnige kunstwerken centraal staan. Better be watching the clouds brengt de lokale, regionale en internationale figuren in kaart wiens namen en gezichten een belangrijke rol speelden in het Libanese politieke landschap. I want to be able to welcome my father to my house is gebaseerd op de dagboeken die Raads vader gedurende de oorlogen bijhield. Raad reikt de lezer documenten aan die lijken toe te behoren aan een soort archivaris, een getuige en een bemiddelaar. Aan de hand van gevonden foto’s en andere voorwerpen roept Raad documenten in het leven die de nieuwsgierigheid en de verbeelding van de lezer prikkelen. Uitgegeven in samenwerking met Roma Publications. Vormgeving door Roger Willems. Prijs ca. € 35. 

Walid Raad, Let's be honest, the weather helped_3 US, 1998. 2006. Pigmented inkjet print, 46,8 x 72,4 cm. Courtesy the artist & Sfeir-Semler Gallery Hamburg / Beirut
Walid Raad, Let's be honest, the weather helped_3 US, 1998. 2006. Pigmented inkjet print, 46,8 x 72,4 cm. Courtesy the artist & Sfeir-Semler Gallery Hamburg / Beirut

OVER WALID RAAD
Walid Raad is kunstenaar en professor aan The Cooper Union School of Art (New York) en Home Workspace Program (Beirut, Lebanon). Van zijn hand verschenen onder meer de publicaties Walkthrough, The truth will be known when the last witness is dead, My neck is thinner than a hair, Let’s be honest the weather helpeden Scratching on things I could disavow.

Eerder werden solotententoonstellingen van Raads werk gehouden in het Louvre, Parijs, Museum of Modern Art, New York, Kunsthalle Zürich, The Whitechapel Art Gallery, Londen en de Hamburger Bahnhof, Berlijn. Zijn werken waren ook opgenomen in documenta 11 en 13, de Biënnale van Venetië 2003, Whitney Biennial 2000 en 2002, de Biënnale van São Paulo 2014, de Biënnale van Istanbul 2015, Homeworks I en III, Beiroet, en andere biënnales en musea wereldwijd.

Raad ontving onder meer de Aachener Kunstpreis (2018), ICP Infinity Award (2016), de Hasselblad Award (2011), een Guggenheim Fellowship (2009), de Alpert Award in Visual Arts (2007), de Deutsche Börse Photography Prize (2007), de Camera Austria Award (2005) en een Rockefeller Fellowship (2003).

Walid Raad, Les Louvres and/or Kicking the Dead, 2018. Still van presentatie. ONASSIS, Athene 2018. Foto Elina Giounanli
Walid Raad, Les Louvres and/or Kicking the Dead, 2018. Still van presentatie. ONASSIS, Athene 2018. Foto Elina Giounanli

CONVERSATIONS: IN GESPREK OP ZAAL
Dagelijks, 14.00-16.00 uur
Het werk van Walid Raad is zeer relevant in politiek, historisch en maatschappelijk opzicht. Tegelijkertijd is zijn werk vrij abstract. Om het publiek de kans te geven actief na te denken over de belangrijkste thema’s in zijn werk, biedt het Stedelijk in de tentoonstelling Conversations aan: een medewerker van het museum gaat op zaal met bezoekers in gesprek over wat zij zien, ervaren en denken bij het werk. Conversations is in samenwerking met de kunstenaar tot stand gekomen en wordt uitgevoerd door een diverse afvaardiging van de staf: van stagiair tot directeur en van educatiemedewerker tot beveiliger. Het museum wil zo de grenzen van het museumbezoek verleggen en op een persoonlijke en interactieve manier contact zoeken met bezoekers.

PERFORMANCE WALID RAAD
Les Louvres and/or Kicking the Dead
mei, juni, augustus en oktober
Walid Raad presenteert zijn meest recente performance: een intrigerende mengvorm van theater en kunst, en een combinatie van feiten, politieke, historische en filosofische inzichten die zijn werk op een bijzondere manier meer verdieping geeft. De performance, door Raad een ‘walkthrough’ genoemd, begint als een lezing met PowerPoint, gevolgd door video’s en raadselachtige verhalen die meanderen langs de Eerste Wereldoorlog, kunsteducatie, het zweet van bouwvakkers en de geschiedenis van wolkenkrabbers in New York. Gaandeweg introduceert Raad verschillende karakters, waaronder een veteraan uit de Vietnamoorlog en tevens liefhebber van de Eerste Wereldoorlog, tapijtrestauratoren, onroerendgoedmagnaten en diverse sjeiks, prinsen en emirs.

Ticket:             online te bestellen (beperkte plaatsen)
Prijs:                museum ticket + € 3
Locatie:           tentoonstellingszalen
Voertaal:         Engels
Duur:               80 minuten
Tijden:             18 & 19 mei / 13, 15 & 16 juni / 22, 24 & 25 augustus /
                         3 & 5 oktober: 13.00 uur en om 16.00 uur.
                         De vrijdagen 4 oktober & 23 augustus: 16.00 en 20.00 uur.
Tijdig aanwezig zijn is belangrijk – toegang na aanvang is niet mogelijk.

HOLLAND FESTIVAL: WILLIAM KENTRIDGE IN GESPREK MET WALID RAAD
Vrijdag 14 juni, 20.00-21.00 uur
Walid Raad was in 2007 al eens te gast bij het Holland Festival. Nu keert hij terug voor een gesprek met de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge. Beide kunstenaars delen een sterke betrokkenheid bij de stad waarin ze wonen, respectievelijk Johannesburg en Beiroet. Die steden keren vaak terug in hun videowerk, installaties, animaties, foto’s en performances.. Kentridge en Raad zullen spreken over de zoektocht naar het vinden van passende vormen van expressie, de invloed van geweld op lichaam en geest en het werken met een alter ego.
Prijs:                museum ticket + € 3
Locatie:           Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Voertaal:         Engels
Tijden:             14 juni, 20.00-21.00 uur

SUNDAY SEMINAR
Zondag 6 oktober 2019, middagprogramma
Ter gelegenheid van de tentoonstelling organiseert het Stedelijk een academisch Sunday Seminar over het werk van de kunstenaar. Nadere invulling volgt. 

Walid Raad, Sweet talk commissions (Beirut 1994), 2018, video still. Courtesy the artist & Sfeir-Semler Gallery Hamburg / Beirut
Walid Raad, Sweet talk commissions (Beirut 1994), 2018, video still. Courtesy the artist & Sfeir-Semler Gallery Hamburg / Beirut

De tentoonstelling Walid Raad – Let’s be honest, the weather helped is mede tot stand gekomen dankzij de genereuze steun van het Mondriaan Fonds, dat bijdroeg middels de Projectinvestering Instellingen en het Experimenteerreglement Kunstenaarshonoraria, en van de International Collector Circle en de Curator Circle van het Stedelijk Museum Fonds.

De tentoonstelling is samengesteld door het Stedelijk Museum Amsterdam in samenwerking met Moderna Museet, Stockholm.

Les Louvres and/or Kicking the Dead
Door Walid Raad
Projectmanagement Celesta Rottiers
Technisch regisseur Herman Sorgeloos

Mede-geproduceerd door steirischer herbst in Graz, Art Center Buda in Kortrijk voor Gone West - NEXT Festival, HAU Hebbel am Ufer in Berlin, Fast Forward Festival / Onassis Cultural Centre in Athens, Festival d’Automne à Paris.

Met steun van Sfeir-Semler Gallery (Hamburg/Beirut), Paula Cooper Gallery (New York).

Met dank aan Jack V Sturiano, Marcella Lista, Belal Hibri, SITU Studio, Christopher Kissoon, Raphael Fleuriet, Karolien Derwael.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie, beeldmateriaal en aanvragen voor interviews kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 – 573 26 56, pressoffice@stedelijk.nl.

Walid Raad – Let’s be honest, the weather helped opent gelijktijdig met de tentoonstelling Welkom Today. De pers preview voor beide tentoonstellingen is op donderdag 16 mei om 9.30 uur. Walid Raad is daar bij aanwezig en zal een rondleiding geven. U kunt zich aanmelden via pressoffice@stedelijk.nl.