Nieuws — 30 jun 2017

Amsterdam, 28 juni, 2017 - Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert deze zomer de eerste museale solotentoonstelling in Nederland van de Zuid-Afrikaanse fotografe en visueel activiste Zanele Muholi (1972, Umlazi, Durban). Muholi fotografeert vanuit een ‘insider positie’ de zwarte lesbische en transgender gemeenschap in Zuid Afrika. Vanaf haar eerste werk Only Half the Picture (2006) eist zij met haar indrukwekkende, confronterende en soms ook geestige beelden zichtbaarheid op voor een gemeenschap die weliswaar sinds 1996 wettelijke bescherming geniet maar in de praktijk vaak op gruwelijke wijze correctief wordt verkracht, gediscrimineerd en aangevallen. Muholi: “We hebben veel mensen verloren als gevolg van hate-crimes … Je weet nooit of je iemand de volgende dag weer zult zien.” 

Als primeur voor Nederland zal Muholi’s meest recente serie Somnyama Ngonyama (Hail the Dark Lioness, 2015-heden) te zien zijn. In deze reeks zelfportretten, een radicaal nieuwe stap in haar werk, beeldt Zanele zichzelf af in de vele gedaanten die zij als zwarte lesbische vrouw belichaamt, in vaak theatrale ensceneringen. Met de extreem hoge zwart-wit contrasten die ze gebruikt, legt ze de nadruk op haar ‘blackness’.

Klik hier voor het volledige eerste persbericht.   

Opening vrijdag 7 juli 

Tijdens de opening op vrijdag 7 juli is er een vocale performance van musicus, vocalist en beeldend activist Annalyzer. Schrijfster Phila Mbanjwa verzorgt een poëzievoordracht.

 Programma (in de Audi Zaal):

 20.00 uur: aanvang

 20.15 uur: welkomstwoord door directeur Beatrix Ruf

 20.30 uur: poëzievoordracht door Phila Mbanjwa

 20.30 uur: performance Annalyzer

 20.40 uur: tentoonstelling open en te bezichtigen

 22.00 uur: einde

Over de performers

Philile 'Phila' Mbanjwa schrijft gedichten, scripts en korte verhalen die geïnspireerd zijn op haar leven, liefdeservaringen en ontmoetingen. Het gedicht The Walk of the Lioness dat Mbanjwa zal voordragen, gaat over de omzwervingen van een Afrikaanse vrouw, haar strijd en haar schoonheid van top tot teen.

Musicus, componist en actrice Anelisa 'Annalyzer' Stuurman doorweeft in haar koorzang inheemse Xhosa-liederen met expressieve en ritmische zang op stuwende baslijnen. Annalyzer gebruikt daarbij de traditionele Xhosa-dans 'ukuxhensta' om de gevoelsintensiteit van haar klank over te dragen en te vertalen in moderne beats als dubstep, trap en hiphop, aangevuld met muziekelementen van de Nguni-stam.

Zanele Muholi, Bester I, Mayotte, 2015, ontwikkelgelatinezilverdruk.  Collectie Stedelijk Museum Amsterdam

Zanele Muholi artist-in-residence bij BijlmAIR 

Voorafgaand aan haar solotentoonstelling in het Stedelijk Museum verblijft Zanele Muholi als artist-in-residence bij BijlmAIR in Amsterdam Zuidoost en werkt daar aan Somnyama Ngonyama, haar meest recente serie zelfportretten. BijlmAIR is een artist-in-residence van CBK Zuidoost, in samenwerking met Stedelijk Museum Amsterdam en Bradwolff Projects. Ieder jaar nodigt ieder van deze kunstinstellingen een internationale kunstenaar uit om in het BijlmAIR-atelier in Amsterdam Zuidoost te komen wonen en werken. Dit jaar heeft het Stedelijk Museum de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Zanele Muholi uitgenodigd.  

World Cinema Amsterdam

Van 17 t/m 26 augustus vindt de achtste editie plaats van World Cinema Amsterdam in Rialto, De Balie en op diverse locaties in de openlucht. Focusprogramma dit jaar: Actual Africa met op zondag 20 augustus in Rialto Gay Africa. Onder meer te zien: We Live in Fear, één van de korte films die ook te zien is in de tentoonstelling Zanele Muholi in het Stedelijk. Meer informatie is te vinden op: worldcinemaamsterdam.nl.

Stedelijk Contemporary 

Het Stedelijk Museum presenteert voortdurend dynamische solotentoonstellingen van een veelbelovende generatie kunstenaars. Het gaat veelal om nieuwe producties en recente aankopen. Het Stedelijk reageert hiermee op de actualiteit en stimuleert hedendaags talent door, in sommige gevallen, ook de positie van opdrachtgever in te nemen. Voor het Stedelijk zijn kunstenaars de betekenisgevers van onze tijd. Door een duurzame relatie aan te gaan met de kunstenaars van nu krijgt de collectie van de toekomst een gezicht.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 - 573 2660 / 656 of pressoffice@stedelijk.nl

 

De Stedelijk Contemporary presentaties in 2017 zijn mede tot stand gekomen dankzij de genereuze bijdrage van hoofdbegunstiger Ammodo, de International Collector Circle en de Curator Circle.