Verslag onderzoek herpositionering
Stedelijk Museum Bureau Amsterdam
Nieuws — 25 jul 2018
Het Stedelijk Museum Amsterdam deelt graag het verslag van het onderzoek dat in 2016 en 2017 is verricht naar de herpositionering van het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA); tot 1 juli 2016 de projectruimte van het museum in de binnenstad.
Een expertteam bestaande uit de curatoren Sophie Goltz (Deputy Director, Research and Academic Education, NTU Center for Contemporary Art Singapore), Eungie Joo (Curator of contemporary art, SFMOMA, San Franciso) en Emily Pethick (Directeur The Showroom, Londen, per 1 september 2018 Directeur van de Rijksakademie in Amsterdam) werd aangesteld om het onderzoek in samenspraak met Amsterdamse, Nederlandse en internationale kunstexperts uit te voeren door middel van veldbezoeken en publieke en besloten discussiesessies. De publieke kick-off van het onderzoek vond plaats op 19 juni 2016 in het Stedelijk Museum.
Het verslag van het onderzoek werd in het voorjaar van 2017 opgeleverd. Het Stedelijk en onderzoekspartner Ammodo willen het kunstenveld graag bedanken voor de bijdrage aan het onderzoek. Door de zich snel opeenvolgende ontwikkelingen rond het dagelijks bestuur van het museum in het najaar van 2017 heeft het museum geen vervolgstappen genomen naar aanleiding van het onderzoek.
Het Stedelijk Museum ziet het als zijn taak om te onderzoeken op welke manier een opvolger van SMBA gerealiseerd kan worden. De specifieke dynamiek tussen het museum en een wendbare, relatief onafhankelijke projectruimte in de stad, zowel op het terrein van tentoonstellingen, projecten en collectievorming, is uniek in Nederland en een belangrijk element in het Amsterdamse artistieke ecosysteem. Het delen van het verslag van het herpositioneringsonderzoek ziet het museum als een stap in opmaat naar de verdere beleidsontwikkeling rond de opvolging van SMBA, zoals die gestalte zal krijgen in het komende Kunstenplan van het Stedelijk Museum.
Het onderzoek kent uitgebreide omschrijvingen van de verschillende mogelijkheden en observaties. Het Stedelijk werkt in de samenvatting van het onderzoek een aantal elementen uit die passen bij de ambities en mogelijkheden van een nieuw SMBA.
In het advies van de Amsterdamse Kunstraad dat op 11 juni jl. is verschenen, wordt de noodzaak van een hedendaagse kunstinstelling in het middenveld onderstreept. Het Stedelijk erkent de urgentie en relevantie van een dergelijke, aan het museum gelieerde instelling in Amsterdam en zal met verschillende betrokken partijen in gesprek gaan om een goed vervolg aan het onderzoek te geven.
Tot slot wil het Stedelijk een bijzonder dankwoord aan Sophie Goltz, Eungie Joo en Emily Pethick, die hun ervaring, openheid en internationale scope een bijzonder waardevolle bijdrage hebben geleverd aan onderzoek. Ook onderzoekspartner Ammodo zijn wij zeer erkentelijk. Dankzij de aanwezige kennis en grote betrokkenheid van Ammodo heeft het onderzoek plaats kunnen vinden en is er een helder beeld ontstaan van wat het artistieke ecosysteem in Amsterdam in de toekomst nodig heeft.
Zie hier het verslag en conclusies onderzoek naar een nieuwe kunstinstelling