Talkshow 'Speaking of the Sixties'
Jong en oud delen verhalen bij tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum
Nieuws — 3 okt 2018
In juni opende in het Stedelijk de tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum, over kunst en tegencultuur in de jaren zestig. Daar plaatste het Stedelijk een oproep bij: Was jij erbij in ‘68? Was je hippie, provo, dolle mina, altijd high, bij de love-in in het Vondelpark? Sliep je op de Dam, kuchte je bij het Lieverdje, ging je kraken, autarkisch leven of liften naar Afghanistan? Wie een goed verhaal heeft over de jaren 60 komt dat op vrijdagavond 19 oktober in het Stedelijk delen met een nieuwe generatie.
Het Stedelijk kreeg op deze oproep namelijk veel enthousiaste reacties. Tijdens de talkshow 'Speaking of the Sixties' komen onder leiding van moderator Andrea van Pol diverse sprekers aan het woord en is er ook een ‘open mic’ voor wie zijn ervaringen wil delen.
Programma
19.00 uur inloop, entreegebied
19.30-21.00 uur diverse rondes met sprekers
21.15 uur ‘open mic’
22.00 uur einde.
Toegang tot de talkshow is gratis! Voor bezoek aan de tentoonstelling en het RABO LAB is een entreebewijs nodig. (t/m 18 jaar en Museumkaart gratis, studenten € 9)
Bekende sprekers
Onder de sprekers bevinden zich schrijfster Alma Mathijsen en een van de bekendste Provo-leden, Luud Schimmelpennink, uitvinder van de Witkar.
Alma Mathijsen beschreef in de roman De grote goede dingen (2014) haar zoektocht naar haar overleden vader Hub Mathijsen, oprichter van de Insektensekte, een groep ludieke milieuactivisten in de jaren 60. In haar boek vraagt zij zich af waarom haar vader, een man die twee en een half pakje per dag rookte, jenever dronk als water en drie uur per nacht sliep, eigenlijk een kind wilde.
Luud Schimmelpennink wilde met zijn Witte Fietsenplan tweeduizend collectieve fietsen beschikbaar stellen in de stad, en hiermee het autoverkeer verminderen. Toen zijn idee in 1968 door de gemeente werd weggestemd, ontwikkelde hij de Witkar, de eerste elektrische deelauto, te zien in de tentoonstelling. Zijn ideeën zijn, gezien de huidige deeleconomie, nog altijd uiterst actueel.
Naast deze bekendere mensen komen tal van 'gewone Amsterdammers' aan het woord met een bijzonder verhaal.
Nieuw RABO LAB bij Amsterdam Magisch Centrum
Tijdens deze avond opent ook het nieuwe RABO LAB, onder de titel Trip Trip Trap. In deze populaire en speelse ruimte in het museum kunnen bezoekers van alle leeftijden met kleur, vorm, beweging en geluid de kleurrijke sixties zelf ervaren en een licht-hallucinerende ervaring opwekken - net zoals Adri Hazevoet destijds deed met zijn lichtshows in Paradiso.
Amsterdam Magisch Centrum
De tentoonstelling laat zien dat Amsterdam in de late jaren 60, met name in de jaren 1967-1970, een belangrijk centrum was voor het revolutionaire denken. De reputatie van Amsterdam als stad waar alles mogelijk is, wordt dan definitief gevestigd. Amsterdam ontpopt zich tot een progressieve en artistieke vrijplaats, en oefent een grote aantrekkingskracht uit op jongeren uit de hele wereld. De verbeelding doet een gooi naar de macht. Maar hoe zag die verbeelding er eigenlijk uit? En wat was de betekenis van de stad voor die experimenten? In die tijd verandert de beeldende kunst ingrijpend. Op basis van de eigen collectie werpt de tentoonstelling nieuw licht op de radicale vernieuwingen en de artistieke en maatschappelijke experimenten van die tijd.
Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling.
Noot voor de redactie
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 - 573 2660 / 656 of pressoffice@stedelijk.nl