SUPERMODELS
Nieuws — 19 mei 2014
Amsterdam, 19 mei 2014 — Tijdens het Pinksterweekend is er een bijzondere presentatie te zien in het Stedelijk Museum: SUPERMODELS, een overzicht in miniatuur van belangrijke Nederlandse ontwerpen op het gebied van interieur- en meubelvormgeving en architectuur. Iconische werken van heden-daagse ontwerpers worden in relatie gebracht met die van vroegere voorbeelden uit de tijd van Gerrit Rietveld en H.P. Berlage. Zo geeft SUPERMODELS een beeld van de creativiteit van Nederlandse ontwerpers en architecten, en laat het zien dat de huidige generaties voortkomen uit een rijke voedingsbodem. De basis van de tentoonstelling bestaat uit 3-D geprinte meubels.
SUPERMODELS is een initiatief van Concern, het ontwerpbureau dat onder meer tekende voor het interieur van Restaurant Stedelijk en de vitrines in de collectiepresentatie vormgeving van het museum. Het idee voor SUPERMODELS is bij creatief directeur Gilian Schrofer ontstaan tijdens een aantal handels-missies waaraan Concern de afgelopen jaren deelnam. Bij Nederlandse ambassades en consulaten wereldwijd bleek grote behoefte te bestaan aan een tentoonstelling die de Nederlandse creatieve industrie kon represen-teren. Gilian Schrofer heeft toen het initiatief tot deze tentoonstelling genomen. De drukbezochte kick off van SUPERMODELS tijdens de afgelopen editie van de Salone del Mobile in Milaan krijgt nu een vervolg in het Stedelijk, bij een diner voor alle cultureel attachés van de Nederlandse ambassades in het buitenland op 4 juni.
SUPERMODELS bestaat uit drie onderdelen
Dutch Design Architect Houses is een compilatie van Nederlandse architectuur en laat enkele schaalmodellen van exemplarische woonhuizen zien, zoals Maison d’Artiste van Van Doesburg & Van Eesteren en woonhuis Hardglas van Jan Benthem.
Dutch Design Models toont meer dan 100 Nederlandse stoelontwerpen van de afgelopen eeuw, waaronder Rietvelds Zigzagstoel, Marcel Wanders’ Knotted Chair, de Ear Chair van Jurgen Bey en de Endless Flow Chair van Dirk Vander Kooij. Alle modellen zijn uitgevoerd op schaal (1:6) en 3d geprint (in wit polyamide), waardoor verwantschappen en diversiteit in vorm extra goed zichtbaar worden.
Dutch Design (Doll) House is een metersgroot modern poppenhuis. Daarin wordt – op schaal – het summum van de Nederlandse vormgeving getoond, van ontwerpers en kunstenaars als Petra Blaisse (Inside Outside), Van Eijk & Van der Lubbe, Ineke Hans, Richard Hutten, Claudy Jongstra, Krijn de Koning, Kossmann.dejong, Makkink & Bey, Scholten & Baijings, Aam Solleveld en Edward van Vliet.
Het poppenhuis telde tijdens de kick off in Milaan 35 kamers, maar het aantal is groeiende – voor de tentoonstelling in het Stedelijk is de lijst van ontwerpers uitgebreid met 10 namen en zullen er zo’n 60 kamers te zien zijn.
Het Dutch Design (Doll) House grijpt via diverse wegen terug op cultuurhistorische waarden en de rijke Nederlandse ontwerp-geschiedenis. Het sluit aan bij de Duits/ Nederlandse traditie vanaf de zestiende en zeventiende eeuw, toen ambachtslieden in opdracht van de gegoede burgerij poppen-huizen vervaardigden die de rijkdom en ordentelijkheid van het huishouden demon-streerden. Dit moderne poppenhuis laat het rijke erfgoed en de laatste ontwikkelingen op het gebied van Nederlandse vormgeving zien.
Met het Dutch Design (Doll) House wordt een aanzet gegeven voor een real size centrum voor (Nederlandse) creatieve ondernemers, dat op diverse locaties in het buitenland gerealiseerd zou kunnen worden. Dit zou bestaan uit (flexibele) werkplekken, ontmoetingsruimtes, horeca en hotelkamers, vormgegeven door verschillende Nederlandse ontwerpers en creatieve ondernemers die zich ter plaatste willen presenteren.
SUPERMODELS is een unieke samenwerking van Nederlandse ontwerpers, producenten en marktpartijen en volledig tot stand gekomen met private middelen.
Tijdens het Pinksterweekend zal er ook een documentaire te zien zijn over de totstandkoming van het Dutch Design (Doll) House, waarvan al een teaser te zien is op www.dutchdesignsupermodels.com.
Ook is er een 3D body scan booth aanwezig waar het publiek kennis kan maken met 3D printtechnieken en zelfs een 3D-scan van zichzelf kan laten maken.
SUPERMODELS zal de komende jaren op minstens twaalf locaties in het buitenland te zien zijn, in onder meer Londen, Berlijn, Washington en Chicago.
Voor meer informatie over SUPERMODELS: www.dutchdesignsupermodels.com
Facebook: www.facebook.com/dutchdesignsupermodels
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, Marie-José Raven, 020 – 573 26 56 of pressoffice@stedelijk.nl.
Voor beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Concern, Ernestien Idenburg, 020 – 535 62 10 of info@concern.nu.