stedelijk museum amsterdam wint de allereerste turing toekenning
Nieuws — 25 mei 2009
Het tentoonstellingsplan 'Mike Kelley, a Retrospective 1973 – 2010' heeft de Turing Toekenning 2009 gewonnen. Job Cohen reikte de trofee namens de Turing Foundation uit aan Gijs van Tuyl, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. De Turing Toekenning is een donatie van 450.000 euro, die elke twee jaar wordt uitgereikt aan één tentoonstellingplan van een Nederlands museum.
De expositie 'Mike Kelley, a Retrospective 1973 – 2010' kwam qua kwaliteit, originaliteit en tentoonstellingsconcept als beste uit de bus. Een zó complete solopresentatie van deze belangrijke Californische kunstenaar is nog nooit in Nederland vertoond. Daarbij kan juist deze expositie een nieuw en breed publiek interesseren voor hedendaagse kunst.
4 nominaties
De Turing Toekenning daagt musea uit om een ‘impossible dream’ tot een goed en realiseerbaar plan uit te werken. Om een uitzonderlijke expositie op het gebied van de beeldende kunst te maken, met kunstwerken die normaal alleen in het buitenland te zien zijn.
In totaal dongen zestien musea uit heel Nederland mee naar de Turing Toekenning. Met hulp van adviseurs Carel Blotkamp, emeritus hoogleraar Moderne Kunst aan de Vrije Universiteit en Jan Piet Filedt Kok, emeritus hoogleraar Atelierpraktijken aan de Universiteit van Amsterdam en oud-directeur collecties van het Rijksmuseum werden vier tentoonstellingsplannen genomineerd voor de Turing Toekenning 2009:
* Diane Arbus – FOAM
* Illusie en werkelijkheid - Van Gogh Museum
* Lucas van Leyden en zijn tijd - Stedelijk Museum de Lakenhal, Leiden
* Mike Kelley, a Retrospective – Stedelijk Museum Amsterdam
De keuze voor Mike Kelley
Kelley wordt in de internationale kunstwereld beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars die sinds de jaren zeventig naar voren is gekomen. Zijn werk is technisch zeer gevarieerd, complex zowel van vorm als inhoud en het kent een sterke psychische en emotionele lading. Een zó complete solopresentie van deze kunstenaar uit Californië is nimmer in Nederland getoond. De tentoonstelling wordt gemaakt door gastconservator Eva Meyer-Hermann, die eerder de voorbeeldige Warholtentoonstelling in het Stedelijk maakte. Zowel het presentatieconcept als het werk beloven een grote, boeiende en inspirerende tentoonstelling, die hopelijk de toon zet voor het nieuwe beleid van het Stedelijk Museum. Het mag verwacht worden dat door deze tentoonstelling een breed publiek in hedendaagse kunst geïnteresseerd kan worden. De tentoonstelling reist na Amsterdam door naar Parijs (Centre Pompidou), Los Angeles (Museum of Contemporary Art) en München (Pinakothek).
Over de Turing Foundation
Pieter en Françoise Geelen richtten in 2006 met de opbrengst uit de beursgang van navigatiebedrijf TomTom de Turing Foundation op en doneerden 100 miljoen euro aan deze stichting. De schenking stelt de stichting in staat elk jaar uit het rendement substantieel bij te dragen aan projecten op het gebied van leprabestrijding, onderwijs en natuurbescherming in ontwikkelingslanden, en aan kunst (poëzie, klassieke muziek en musea) in Nederland.