Stedelijk verwerft werk van DRIFT
met steun van Vereniging Rembrandt
Nieuws — 10 aug 2022
Stedelijk Museum Amsterdam verwerft met steun van Vereniging Rembrandt belangrijk werk van DRIFT uit de serie Materialism. DRIFT schenkt het Stedelijk ook twee andere werken uit de serie.
Het Stedelijk Museum Amsterdam kondigt met trots aan dat het drie werken van DRIFT kan toevoegen aan de collectie, allen uit de serie Materialism. Met steun van de Vereniging Rembrandt kon het museum het werk Volkswagen Beetle 1980 (2018) verwerven, dat tot 4 september te zien is in de tentoonstelling It’s Our F***ing Backyard. Designing Material Futures. Daarnaast schenkt DRIFT het museum uit dezelfde serie ook twee kleinere werken: Materialism Lightbulb (2018) en Materialism LED (2018).
DRIFT (Lonneke Gordijn en Ralph Nauta) maakt installaties waarin de relatie tussen natuur, mens en technologie centraal staat, een onderwerp dat steeds urgenter wordt gezien de staat waarin de aarde zich bevindt en de grote vlucht van (digitale) technologie. De serie Materialism is een doorlopend onderzoeksproject waarin zij sinds 2018 op poëtische wijze aandacht vragen voor de impact van de mens op onze omgeving. De werken zijn een soort driedimensionale infographics over materiaalgebruik bij de productie van alledaagse voorwerpen, zoals een stofzuiger, Volkswagen Kever, potlood en PET-flessen. Die zijn teruggebracht tot de grondstoffen waaruit ze zijn gemaakt, de grootte van elk blok geeft de hoeveelheid van het gebruikte materiaal aan. Het werk nodigt op die manier uit tot bezinning over hoe we omgaan met de grondstoffen die we tot onze beschikking hebben.
Het Stedelijk volgt het werk van DRIFT al sinds hun oprichting vijftien jaar geleden. In 2015 kocht het Fragile Future Chandelier 3.5 uit 2012 aan, een lichtinstallatie waarin pluizenbollen van paardenbloemen zijn verwerkt. Het Stedelijk organiseerde in 2018 de zeer succesvolle en drukbezochte eerste museale solotentoonstelling van DRIFT, die in vier maanden tijd meer dan 280.000 bezoekers trok. De zojuist verworven installatie Volkswagen Beetle 1980 (2018), die voor dit overzicht ontwikkeld werd en voor het eerst te zien was, is een belangrijke aanvulling op de werken van DRIFT die zich al in de collectie van het Stedelijk bevinden.
Schenking
Bij de aankoop van Volkswagen Beetle 1980 (2018) schenkt DRIFT uit diezelfde serie ook twee kleinere werken aan het museum: Materialism Lightbulb (2018) en Materialism LED (2018). Hiermee kan ook op een kleinere schaal de enorme invloed van de toepassingen van nieuwe materialen en technieken worden getoond, in deze zeer alledaagse voorwerpen.
Ingeborg de Roode, conservator industriële vormgeving: “De Volkswagen Beetle 1980 uit 2018 is het sleutelstuk waarmee de serie begonnen is en daarom een belangrijke aanvulling voor de collectie van het Stedelijk. Het werk beweegt zich op het grensvlak van autonoom en toegepast werk, wat het juist in de brede collectie van het Stedelijk een interessante positie geeft. Het is van belang dat zo’n belangrijk werk als dit sleutelstuk uit de serie Materialism in de collectie van een Nederlands museum komt, zodat het aan vele generaties na ons getoond kan worden.”
Te zien
De Volkswagen Beetle 1980 is momenteel te zien in de tentoonstelling It’s our F***ing Backyard. Designing Material Futures. Deze tentoonstelling, die nog tot en met 4 september 2022 open is, vestigt de aandacht op de grootste uitdaging van deze tijd: de klimaatcrisis. De tentoonstelling laat zien dat ontwerpers een belangrijk verschil kunnen maken: zij laten ons met vernieuwende experimenten of juist door terug te grijpen op lokale kennis, radicaal anders naar materialen kijken en bieden ons design dat zowel verantwoord als esthetisch en bereikbaar is.
Directeur Rein Wolfs:
“We zijn zeer blij dat we met steun van Vereniging Rembrandt dit werk van hedendaagse makers hebben kunnen aankopen. Materialism communiceert een onderwerp, een oproep tot bewustwording, die iedereen aangaat. Dit werk is een goed voorbeeld van de betrokkenheid die kunstenaars en ontwerpers voelen bij de problemen in onze huidige wereld, zoals in dit geval de klimaatproblematiek. Het is een voortzetting van de aandacht voor duurzaamheid en van de verdieping van een nog relatief jong oeuvre waarvan het museum zeer veel verwacht.”
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, pressoffice@stedelijk.nl