Nieuws — 1 okt 2024

Het Stedelijk en Centraal Museum Utrecht kondigen met trots de gezamenlijke aankoop van het werk Memory Lost van Nan Goldin aan. Dankzij de steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Titus Fonds en haar Desiree Lambers Fonds) en het Mondriaan Fonds kan dit meeslepende werk worden toegevoegd aan Collectie Nederland. Memory Lost is een intense en intieme digitale diavoorstelling die de duisternis van verslaving en de kwetsbaarheid van herinneringen op aangrijpende wijze in beeld brengt. 

Nan Goldin, 'Untitled', 1982. Uit 'Memory Lost', 2019-2021. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam en Centraal Museum. Verworven met de steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Titus Fonds en haar Desiree Lambers Fonds) en het Mondriaan Fonds.
Nan Goldin, 'Untitled', 1982. Uit 'Memory Lost', 2019-2021. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam en Centraal Museum. Verworven met de steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Titus Fonds en haar Desiree Lambers Fonds) en het Mondriaan Fonds.

Memory Lost vertelt het persoonlijke verhaal van de kunstenaar die gevangen is in haar drugsverslaving. Goldin creëert een krachtige ervaring door honderden zorgvuldig geselecteerde foto's te combineren met bewegend beeld, ondersteund door geluiden, voice-overs en een emotionele soundtrack. De beelden documenteren een leven dat gekleurd is door drugsgebruik, verslaving, afkicken en de relaties met andere gebruikers, dealers, vrienden en profiteurs. Het werk bestaat uit een rijke mix van eerder gemaakt en nooit eerder vertoond materiaal, aangevuld met intieme gesprekken met vrienden die reflecteren op hun ervaringen met drugsgebruik en de betekenis van verslaving.  

Nan Goldin staat wereldwijd bekend als een van de meest invloedrijke kunstenaars van onze tijd. Haar blik op het lief en leed van een mensenleven door de lens van de camera is legendarisch. Haar werk is rauw, intiem en menselijk, vaak verweven met haar eigen levenservaringen en activisme. In de jaren '80 vestigde ze haar naam met de iconische fotoserie The Ballad of Sexual Dependency; een baanbrekend werk dat haar bohemien vriendenkring en de LGBTQ+-community in New York documenteerde. Sindsdien heeft ze zich ontwikkeld tot een kunstenaar die maatschappelijke thema’s zoals de AIDS-crisis en de recente opioïde-epidemie in de Verenigde Staten op indringende wijze aan de kaak stelt.  

Nan Goldin, 'My horse Roma, Valley of the Queens, Luxor, Egypt', 2003. Uit de serie 'Memory Lost', 2019-2021.
Nan Goldin, 'My horse Roma, Valley of the Queens, Luxor, Egypt', 2003. Uit de serie 'Memory Lost', 2019-2021.

Rein Wolfs, directeur Stedelijk Museum: “Het Stedelijk kent een lange verzamelgeschiedenis van fotografie en verzamelde al vroeg werk van Nan Goldin. Het is fantastisch dat we Memory Lost, nadat het vorig jaar in haar grote overzicht This Will Not End Well te zien was, nu samen met het Centraal Museum kunnen aankopen. Dankzij de steun van de fondsen kunnen we dit aangrijpende werk over verslaving, geheugen en vriendschap nu blijvend toevoegen aan onze collectie.”  

Bart Rutten, directeur Centraal Museum Utrecht: “Wij zijn de fondsen en het Stedelijk Museum zeer dankbaar dat we gezamenlijk konden optrekken om dit majeure werk aan te kopen. Het Centraal Museum heeft de afgelopen jaren significante mediawerken verworven waarbij dit werk mooi aansluit. De manier waarop Goldin hedendaagse geschiedschrijving vanuit een hyperpersoonlijk perspectief optekent, is inspirerend voor onze collectie. Wij zijn dan ook bijzonder blij dat we het werk zeer snel kunnen tonen: 8 en 9 november tijdens het Le Guess Who festival in Utrecht.”  

Geert-Jan Janse, directeur Vereniging Rembrandt: “Nan Goldins Memory Lost past in het rijtje van onze steunverleningen op het gebied van eigentijdse fotografie en videokunst. Het is een indrukwekkend werk dat je niet snel loslaat. Het Stedelijk Museum en het Centraal Museum verdienen lof voor deze gezamenlijke aankoop, omdat Memory Lost hierdoor in verschillende contexten zal worden getoond.”  

Eelco van der Lingen, directeur Mondriaan Fonds: “Met Memory Lost hebben het Stedelijk Museum en het Centraal Museum een belangrijk werk uit het latere oeuvre van Nan Goldin kunnen verwerven. De persoonlijke insteek van het werk - waarin de menselijke kant van verslaving centraal staat - en de manier waarop Goldin beeldende kunst en activisme weet te verbinden is van grote meerwaarde voor Collectie Nederland. Met deze aankoop kan een meer compleet verhaal verteld worden van een van de grootste vernieuwers van de fotografie, die met haar werk een ware revolutie veroorzaakte.”  

Nan Goldin, 'Self-portrait at The Other Side, Boston', 1972. Uit de serie 'Memory Lost', 2019-2021.
Nan Goldin, 'Self-portrait at The Other Side, Boston', 1972. Uit de serie 'Memory Lost', 2019-2021.

Nan Goldin, Memory Lost, 2019-2021. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam en Centraal Museum. Verworven met de steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Titus Fonds en haar Desiree Lambers Fonds) en het Mondriaan Fonds.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Justin Hahury, persvoorlichter Stedelijk Museum Amsterdam, pressoffice@stedelijk.nl / 0628369815, en met Anouk Evertse, persvoorlichter Centraal Museum Utrecht, pers@centraalmuseum.nl / 0626075205.