Stedelijk Base opent 16 december 2017
Nieuws — 13 sep 2017
De ontwikkelingen in de kunsten vanaf eind 19e eeuw tot nu, in 750 werken.
Nieuwe indeling naar visie Beatrix Ruf: helderder indeling gebouw, meer collectie op zaal, meer verhalen en actuele perspectieven, 22 september vernieuwde entree.
Amsterdam, 13 september 2017 - Stedelijk Base, de nieuwe collectieopstelling van het Stedelijk Museum Amsterdam, opent op zaterdag 16 december. Het is een van de grootste collectiepresentatie van het Stedelijk ooit en zal zeker vijf jaar te zien zijn. De circa 750 kunstwerken uit de collectie worden gepresenteerd in een circuit dat speciaal is ontwikkeld door OMA, het architectuurbureau opgericht door Rem Koolhaas. Stedelijk Base laat de ontwikkelingen in de kunsten zien vanaf eind 19e eeuw tot nu. Het is het perfecte instapmoment voor wie kennis wil maken met moderne kunst en vormgeving, terwijl de kunstliefhebber de bekende Stedelijk-iconen in een nieuwe context kan ontdekken.
Stedelijk Base is het sluitstuk in de visie van directeur Beatrix Ruf voor een nieuwe indeling van het gebouw. Daarin wordt het gebouw onderverdeeld in drie zones:
- Stedelijk Base: opstelling in de gehele nieuwbouw van circa 750 werken rond de iconen van het Stedelijk, in een mix van alle disciplines
- Stedelijk Turns: de collectie in actuele en thematische presentaties op de begane grond
- Stedelijk Now: de tijdelijke tentoonstellingen op de eerste verdieping.
22 september: opening verbeterd entreegebied
Samen met BenthemCrouwel Architekten, die de nieuwbouw ontwierp, is vijf jaar na heropening het entreegebied herschikt. Die zal vanaf 22 september nog meer een ontmoetingsplek zijn dan voorheen: een open en vrij toegankelijk plein, met meer zitruimte, gelegenheid voor koffie en een betere toegang tot de winkel en de bibliotheek. De informatievoorziening is verbeterd met grote digitale schermen in de hal, waar op termijn ook kunst te zien zal zijn. Bovendien prijkt het werk van Lawrence Weiner uit de collectie, bij de heropening geschonken door de Vrienden van het Stedelijk, straks op groot formaat boven de garderobe. Het Stedelijk wil voor alle groepen goed toegankelijk zijn. Een belangrijke toevoeging is dan ook
de zelfstandig te bedienen invalidelift in het entreegebied.
Om het nieuwe entreegebied te vieren, en het feit dat het nieuwe Stedelijk 5 jaar open is, is er vrijdagavond 22 september en op zaterdag 23 september een gratis kopje koffie voor iedere bezoeker.
Meer over Stedelijk Base
Stedelijk Base laat in circa 750 werken, gegroepeerd rond de iconen uit de collectie, de ontwikkelingen zien in de kunsten vanaf eind 19e eeuw tot nu, van Van Gogh, Mondriaan, Malevich en Rietveld tot Warhol, Kiefer, Koons, Sottsass, Dijkstra en Dumas.
De opstelling beslaat alle zalen van de nieuwe vleugel, en begint in de benedenverdieping met de kunsten voor 1980. De roltrap brengt bezoekers van -1 naar +1, waar de kunsten van na 1980 te zien zijn. OMA ontwierp voor de benedenverdieping een open circuit met vrijstaande wanden, met displays die speciaal voor het Stedelijk ontwikkeld zijn.
Beatrix Ruf: ‘Door de komst van internet vergaren we informatie op een andere manier; we browsen, zien veel beelden in één keer, leggen zelf verbanden en maken combinaties. Dat komt ook in Stedelijk Base tot uiting: in het geweldige concept van OMA is het mogelijk om je vrij te bewegen door de ruimte, verrassende combinaties te zien en zelf verbanden te leggen.’
Nieuw voor het Stedelijk is de mix van disciplines – alle soorten beeldende kunst worden gemengd met vormgeving. Ruf: ‘Ik zie deze collectie als één – elk werk is immers in een bepaalde tijd gemaakt. Door verschillende disciplines bij elkaar te plaatsen, leren we meer over een periode en zijn we in staat om nieuwe verbanden te laten zien.’
Ontwerp van OMA
Voor Stedelijk Base heeft OMA een nieuwe inrichting ontworpen die de 1100 m2 grote zaal van de benedenverdieping inzet om de verschillende verhalenlijnen in de collectie te laten zien. OMA heeft het afgelopen jaar nauw samengewerkt met de conservatoren, onderzoekers en technische staf van het museum, en groef daarbij ook diep in de archieven. Het ontwerp is een open parcours waarin bezoekers hun eigen route kunnen kiezen. De ruimte wordt gearticuleerd door losstaande wanden, die het mogelijk maken diverse relaties tussen de kunstwerken te laten zien. De traditionele museumervaring is van opeenvolgende zalen veranderd in een haast stedelijke ervaring, waarin na elke hoek een nieuwe ontdekking staat te wachten.
Meer over Stedelijk turns
Stedelijk Turns is een door onderzoek gedreven gebied, met presentaties uit de collectie vanuit nieuwe perspectieven en actuele thema’s. Daarmee haalt het Stedelijk meer verhalen naar boven, laat verborgen geschiedenissen zien, en maakt nieuwe perspectieven mogelijk, vaak in samenwerking met gastcuratoren en -onderzoekers en andere partijen. Stedelijk Turns zit vol met experiment en fungeert als een laboratorium, dat zowel het heden als het perspectief op het verleden voortdurend voedt en verandert. Stedelijk Turns is sinds eind 2016 al stapsgewijs in gang gezet, met De Stijl en het Stedelijk, een presentatie over Russische kunst en vormgeving 100 jaar na de revolutie, en de tentoonstellingen rond het begrip ‘migratie’ dit jaar.
Stedelijk Turns wordt begeleid door een platform, dat fungeert als catalogus en magazine waarop essays, video’s en geluidsfragmenten rondom de verschillende thema's is bijeengebracht.
Beatrix Ruf: ‘Het is een maatschappelijke wens, en zeker ook die van ons, om veel meer werken uit onze collectie uit het depot te halen en te laten zien aan ons publiek. Met het hele team van curatoren is gewerkt aan nieuwe presentaties, en straks zal maar liefst 2/3 van het gebouw gewijd zijn aan de prachtige werken die we in huis hebben. Het is onze ambitie om ons te blijven ontwikkelen en die collectie steeds in een nieuw licht te presenteren. Stedelijk Base, Turns en Now liggen in het verlengde van elkaar – uit de wisselende presentaties van Stedelijk Turns zijn nieuwe ontdekkingen, opdrachten en aankopen te verwachten, die weer van invloed zullen zijn op de basis van het museum – de collectie. Zo presenteren we het Stedelijk als een levend en dynamisch instituut dat zich beweegt tussen verleden, heden en toekomst.’
Meer over Stedelijk Now
De grote tentoonstellingen van het Stedelijk blijven op hun vertrouwde plek, onder de noemer Stedelijk Now. Op de eerste verdieping van het historische gebouw waren eerder al grote tentoonstellingen te vinden, zoals die over Malevich, Marlene Dumas, Isa Genzken, De Amsterdamse School, Tinguely en Ed van der Elsken. In november van dit jaar zal die gehele bovenverdieping gewijd worden aan kunst uit de jaren 90 en 2000 uit de schenking van Thomas Borgmann, en in april 2018 opent het grote overzicht van Ettore Sottsass.
Brede steun voor nieuwe opzet
Na lovende woorden van de Amsterdamse Kunstraad voor de plannen voor de nieuwe indeling van het Stedelijk weet het museum zich ook gesteund door meerdere partners, en dit aantal is groeiende. Het Stedelijk is zeer erkentelijk voor het partnerschap en de genereuze steun van de Brook Foundation, Zumtobel, Hans Lensvelt, illy en anonieme begunstigers.