Statement Airbnb-voorval dit weekend
Nieuws — 10 jul 2017
Afgelopen zaterdag kreeg de Zuid-Afrikaanse Sibahle Nkumbi een duw bij het uitchecken uit een Amsterdams Airbnb-appartement, waarna zij een ernstige val maakte van de trap. De schrijfster/filmmaker en drie anderen waren op uitnodiging van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Zanele Muholi naar Amsterdam gekomen om met haar te werken en vrijdagavond de opening bij te wonen van Muholi’s tentoonstelling in het Stedelijk Museum.
We zijn ontzet en geschokt over wat hier gebeurd is. Dit zou nooit iemand mogen overkomen.
Vier van onze collega’s zijn zaterdag bij Sibahle in het ziekenhuis geweest en bij haar gebleven.
De conservator van de tentoonstelling heeft Sibahle die avond naar een nieuw onderkomen gebracht, de artists residency van de Thami Mnyele Stichting, en heeft haar ook maandagochtend weer gezien.
Het is ongelooflijk dat dit juist nu gebeurd is, met Zaneles tentoonstelling.
Haar werk over de zwarte lesbische en transgender gemeenschap in Zuid-Afrika gaat over de schrijnende werkelijkheid van het leven in een homofobe maatschappij, met al het geweld dat daarmee gepaard gaat.
Het Stedelijk toont vaker maatschappijkritische kunst. Half september is het werk van de Colombiaanse kunstenaar Carlos Motta te zien, bestaand uit videoportretten van LHBTQI-vluchtelingen. Later in september opent ook de collectiepresentatie Ik ben een geboren buitenlander, over verschillende aspecten van migratie, beeldvorming van vluchtelingen en ons koloniale verleden.
Het is makkelijk om te denken dat deze discussies en kwesties in een als tolerant te boek staand land als Nederland niet meer geadresseerd hoeven te worden. Maar dit voorval maakt duidelijk hoe nodig dat is. En hoe gevoelig de materie ook hier is. We hebben de afgelopen dagen gezien hoe snel er kampen ontstaan. Op de sociale media verschenen polariserende reacties die variëren van ‘wat een onzin, het valt mee’ tot ‘dit is duidelijk racisme’.
We werden dit weekend wederom met onze neus op de feiten gedrukt: gezien de reacties is het heel relevant om thema’s van beeldvorming, discriminatie en racisme te blijven adresseren. Daar gaan we zeker mee door.
Voor nu blijven we nazorg bieden aan het slachtoffer en de zaak volgen.
Laten we hopen dat Sibahle Nkumbi spoedig herstelt van haar verwondingen.