Seth Siegelaub (1941-2013)
Nieuws — 18 jun 2013
Afgelopen zaterdag, 15 juni 2013, bereikte ons het droevige bericht dat Seth Siegelaub (New York, 1941) in Bazel, Zwitserland is overleden. Met zijn dood verliezen wij een inspirerende en markante persoonlijkheid die decennia lang een bijzondere stempel heeft gedrukt op de internationale kunstwereld als galeriehouder, curator, verzamelaar, en onderzoeker. Sinds 1980 woonde Seth Siegelaub in Amsterdam, met Marja Bloem, (oud) conservator van het Stedelijk Museum. Hij was een dierbare vriend van het Stedelijk en vele andere Nederlandse kunstinstellingen. Met zijn open en nieuwsgierige houding, kritische intellect, droge gevoel voor humor en onvermoeibare liefde voor kunst, zorgde hij ervoor dat iedereen zich goed voelde in zijn aanwezigheid.
Siegelaub werd geboren in de Bronx, New York. Hij had van 1964 tot 1966 een galerie in Manhattan, Seth Siegelaub Contemporary Art. Daarna speelde hij als onafhankelijk curator een belangrijke rol bij de opkomst van de Conceptuele kunst en werkte samen met prominente Conceptuele kunstenaars zoals Carl Andre, Robert Barry, Douglas Huebler, Joseph Kosuth en Lawrence Weiner. Belangrijke projecten waren onder meer The Xerox Book (1968) en July/August 1970, presentaties in de vorm van een boek of een tijdschrift, waarmee hij het fenomeen ‘groepstentoonstelling’ in zijn meest radicale vorm onderzocht. In 1972 stapte hij uit de New Yorkse kunstwereld en vertrok naar Parijs, waar hij werkte als uitgever. Vanaf de jaren tachtig verschoof zijn aandacht zich naar het verzamelen en onderzoeken van textiel, en van boeken over textiel. Hij richtte het Center for Social Research on Old Textiles op, waarbinnen zijn onderzoek naar de sociale geschiedenis van textile vorm kreeg. Aan het begin van de 21e eeuw richtte hij de Stichting Egress Foundation op, waarin hij verschillende projecten op het gebied van de hedendaagse kunst, textielgeschiedenis en het onderzoek naar tijd en causaliteit samenbracht.
Zijn unieke verzameling historische stoffen, tapijten, weefsels en hoofdtooien werd vorig jaar getoond bij Raven Row in Londen onder de titel The Stuff that Matters. Zijn textielcollectie was de inspiratie voor de tentoonstelling Tradition in Marres, Maastricht en momenteel in de Grazer Kunstverein (Oostenrijk). Samen met Seth Siegelaub en Raven Row werkte het Stedelijk de afgelopen tijd aan een tentoonstelling van zijn textiel collectie, gepland voor presentatie in het Stedelijk Museum zomer/najaar 2014.
Ons medeleven gaat uit naar Marja, en de familie en vrienden van Seth. Hij zal enorm gemist worden door iedereen die hem heeft gekend.