Pers preview: ON THE MOVE - Verhalen in hedendaagse fotografie en grafische vormgeving
Nieuws — 26 aug 2014
Amsterdam, 19 augustus 2014 - Het Stedelijk Museum opent het culturele seizoen met On the Move, een tentoonstelling over nieuwe ontwikkelingen in de fotografie. Iedere twee jaar organiseert het Stedelijk, met financiële steun van de Gemeente Amsterdam, een tentoonstelling met in Nederland werkende en wonende kunstenaars. De aankopen daaruit zijn altijd een belangrijke, actuele bijdrage aan de collectie.
Pers preview
U bent van harte welkom bij de pers preview op donderdag 28 augustus. De kunstenaars zijn daarbij aanwezig. Programma:
- 18.20 uur inloop via hoofdingang
- 18.30 uur sprekersprogramma: inleiding door Carolien Glazenburg en Anne Ruygt, samenstellers van de tentoonstelling
- 18.45 uur voorbezichtiging tentoon-stelling.
- 20.00 uur feestelijke opening tentoon-stelling, met wethouder Kajsa Ollongren.
RSVP graag via pressoffice@stedelijk.nl
Over de tentoonstelling
On the Move laat de grote verscheidenheid aan manieren zien waarop kunstenaars en fotografen tegenwoordig werken, in dialoog met grafisch ontwerpers. De titel On the Move verwijst naar de actuele ontwikkelingen in de fotografie en naar de reizen die veel van de fotografen gemaakt hebben voor hun werken. Voor de tentoonstelling zijn 28 projecten geselecteerd, van jonge makers tot gevestigde kunstenaars.
Enkele projecten uitgelicht
Persijn Broersen (Delft, 1974) en Margit Lukács (Amsterdam, 1973) maakten speciaal voor de roltrap in het museum een installatie gebaseerd op sciencefictionfilms. In een aaneenschakeling van stills van futuristische steden en gebouwen ontvouwt zich de geschiedenis van dit filmgenre.
Johannes Schwartz (München, Duitsland, 1970) onderzocht in een dierentuin in Moskou wat een wild dier te eten krijgt zodat het ‘wild’ blijft. Zijn fotoserie gaat over de vraag in hoeverre er nog sprake is van een prooi in een gecultiveerde leefomgeving waar jagen niet meer aan de orde is. Ook experimenteerde hij met grafische druktechnieken. Sinds 2003 werkt Schwarz nauw samen met grafisch ontwerpbureau Experimental Jetset.
In de video-installatie Das Fenster toont Gábor Õsz (Dunaújváros, Hongarije, 1962) een prachtig uitzicht. Niets in dit idyllische plaatje verraadt de gelaagde constellatie van historische gebeurtenissen, filmgeschiedenis en fotografie die de kunstenaar met dit werk presenteert. Het vertrekpunt was een foto van de overblijfselen van Adolf Hitlers villa in het zuiden van Duitsland. Õsz raakte gefascineerd door het raam van 4 bij 8 meter, dat een panoramisch uitzicht bood op de Unterberg. Hitlers venster op de wereld had dezelfde verhoudingen als een bioscoopscherm. Later bleek dat ook de verhouding van de kozijnen correspondeert met de beeldverhouding van de analoge film - waar Hitler een fervent liefhebber van was.
Het werk #IDIDNTJOIN van Thomas Kuijpers (Helmond,1985) gaat over een anoniem Twitterprotest van Amerikaanse soldaten in 2013 over de positie van hun regering in de Syrische burgeroorlog. De aanleiding was de Amerikaanse steun voor de Syrische rebellen, nadat de regering van Assad een chemische raket zou hebben afgevuurd op de Syrische bevolking. Kort daarop bleek echter dat het Syrian Electronic Army, een pro-Assad hackersgroep, achter het Twitterprotest zat, om Obama’s keuze voor de kant van de rebellen (die ook steun kregen van terroristen-netwerk Al Qaida) te problematiseren. Een week later echter gaf de eerste Amerikaanse soldaat toe dat hij ook een foto had geplaatst. Ook Kuijpers voegde anonieme foto’s toe aan het protest. In zijn installatie laat hij de toeschouwer kiezen: wat is waar of niet waar.
Klik hier voor het eerdere persbericht over de tentoonstelling met meer informatie.
Van alle kunstenaars zijn video’s gemaakt. De korte clips zijn vanaf 29 augustus te bekijken via www.stedelijk.nl/tentoonstellingen/on-the-move.
Geselecteerd voor de tentoonstelling zijn:
Samira Ben Laloua, Ernst van der Hoeven en Frank Bruggeman │Marc Roig Blesa en Rogier Delfos │Verena Blok │ Sara Blokland │Olivier van Breugel en Simone Mudde │ Persijn Broersen en Margit Lukács │Sarah Carlier │ Elspeth Diederix │ Meike Eggers en Michael Anhalt │ Ringel Goslinga │ Rob Hornstra en Arnold van Bruggen │ Robert Knoth en Antoinette de Jong │ Thomas Kuijpers │ Kadir van Lohuizen │ Anaïs Lopez, Eva Smallegange en Linda Braber | Hans van der Meer │ Theo Niekus │ Gábor Õsz │ Rune Peitersen │ Ahmet Polat │ Johannes Schwartz │ Petra Stavast │ Anoek Steketee en Eefje Blankevoort │ Martine Stig │ Nadine Stijns │ Andrea Stultiens │ Elisabeth Tonnard │ Witho Worms en Hans Gremmen
On the Move wordt samengesteld door Carolien Glazenburg, Anne Ruygt en Hripsimé Visser. Gedurende de tentoonstelling zal het Stedelijk bekend maken welke werken worden aangekocht voor de collectie van het museum.
Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een cahier met een inleiding van Anne Ruygt en een essay van Taco Hidde Bakker, schrijver en fotografie-criticus. De publicatie zal in grote oplage worden verspreid, onder meer bij alle kunst-academies in Nederland, en is voor € 2 verkrijgbaar in het museum. Het ontwerp van de tentoonstelling en van de bijbehorende publicatie wordt verzorgd door Kummer & Herrman.
Public Program
Tijdens On the Move worden gallery talks gehouden waarin de curatoren en juryleden een persoonlijke rondleiding geven door de tentoonstelling. Deze rondleidingen vinden plaats op zes vrijdagen. Kijk voor meer informatie op www.stedelijk.nl/tentoonstellingen/on-the-move.
Noot voor de redactie:
De pers preview vindt plaats op donderdag 28 augustus om 18.30 uur, in aanwezigheid van de kunstenaars. Aanmelden is noodzakelijk en kan via pressoffice@stedelijk.nl.
Opening
De tentoonstelling wordt op 28 augustus direct na de pers preview feestelijk geopend door de nieuwe wethouder van cultuur, Kajsa Ollongren, en Karin van Gilst, zakelijk directeur van het Stedelijk. De pers is hierbij van harte welkom, en kan hiervoor in het museum blijven na de pers preview.
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, Annematt Ruseler, 020 – 573 2660 of pressoffice@stedelijk.nl.