my first art collection
Nieuws — 28 aug 2007
In het Stedelijk Museum CS werd 5 september het startsein gegeven voor de pilot van My first Art Collection. Initiatiefnemer is Ricardo Burgzorg van Über Blick, een culturele onderneming met maatschappelijke idealen.
Doel van My first Art Collection is het verzamelen van kunst te bevorderen bij mensen die nog niet bekend zijn met de kunstwereld, en zo de liefde voor het cultureel erfgoed uit te breiden naar nieuwe doelgroepen onder autochtonen en nieuwe Nederlanders.
In het trainingsprogramma van My first Art Collection komen zowel kunsthistorische en kunstbeschouwelijke als praktische en financiële aspecten van verzamelen aan bod. In de serie bijeenkomsten leren de deelnemers de kunstwereld op een persoonlijke manier van binnenuit kennen. Tijdens een serie van bijeenkomsten ontmoeten zij experts in het kunstveld. Zo is er een depotbezoek aan het Gemeentemuseum Den Haag met workshop onder leiding van hoogleraar kunstgeschiedenis Kitty Zijlmans, een introductie door Ann Demeester, directeur van De Appel, atelierbezoek begeleid door Janwillem Schrofer, directeur van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, bezoeken aan verzamelaars, galeries en veilinghuizen, en een bijeenkomst over de financiële en fiscale kant van kunst verzamelen.
Ook is er aandacht voor ‘niet-Westerse’ kunst: Charles Esche, directeur van het Van Abbemuseum en Els van der Plas, directeur Prins Claus Fonds delen hun kennis over de mondialisering in de kunst. Tijdens bezoeken aan o.a. Art Rotterdam, de TEFAF en Art Basel kunnen de aankomende verzamelaars wellicht hun kennis al omzetten in aankopen.
Er is veel animo voor het project – ruim zestig aspirant verzamelaars lieten zich noteren (het merendeel afkomstig uit Amsterdam), terwijl de pilot-groep aan twintig mensen plaats kan bieden. Uiteindelijk wil Burgzorg een format ontwikkelen dat jaarlijks een nieuwe stroom deelnemers uit heel Nederland zal aantrekken.
Centrale vraag voor Burgzorg was: Hoe maak je mensen mede verantwoordelijk voor het cultureel erfgoed van Nederland? Burgzorg: “Wat ik wil is belemmeringen wegnemen. Want die ervaar je natuurlijk als nieuweling in de kunstwereld. Als je wilt gaan verzamelen moet je de stap nemen om een galerie binnen te gaan. En dat is best een gesloten circuit helaas, je hebt een introductie nodig. Vaak komen die introducties voort uit je eigen kring. Bij mijn doelgroep is dat kennelijk niet het geval. My first Art Collection kan dat veranderen.”
De verwachting is dat de deelnemers zich uiteindelijk, door zelf hedendaagse kunst te gaan verzamelen, sterker verbonden voelen met het gezamenlijke culturele erfgoed. Deelnemende partijen, zoals de musea, zijn enthousiast over het project. Gijs van Tuyl, directeur Stedelijk Museum: “Ik hecht veel belang aan persoonlijk contact met verzamelaars en ik verwelkom natuurlijk contact met nieuwe doelgroepen ten zeerste. En wat is er mooier dan liefde voor kunst opwekken? Dat maakt het leven zoveel rijker!”
De uitvoering van het pilot-project kwam tot stand dankzij steun van de Mondriaan Stichting, stimuleringsfonds voor beeldende kunst, vormgeving en cultureel erfgoed en het VSBfonds. Naar verwachting kunnen in april 2008, na afloop van de pilot, de bevindingen met de pers worden gedeeld.
www.uberblick.nl/