Mohamed Bourouissa
Nieuws — 18 jul 2016
Amsterdam, 18 juli 2016 - Mohamed Bourouissa (1978, Blida, Algerije) staat bekend om zijn directe, krachtige kleurenfoto’s van jongeren en het dagelijks leven in de buitenwijken van Parijs. Bourouissa is geïnteresseerd in systemen, de manier waarop de maatschappij in elkaar zit en de wijze waarop sociale processen in gang worden gezet. Hij werkt, anders dan de klassieke geëngageerde fotograaf, altijd binnen en samen met gemeenschappen. Vorig jaar kocht het Stedelijk Museum een foto en een video aan van Bourouissa. Beide werken zijn een onderdeel van het project Horseday (2013-heden). Vanaf 10 september zijn de nieuwe aankopen te zien in het Stedelijk in een door de kunstenaar vormgegeven installatie.
Voor Horseday werkte Bourouissa samen met een lokale gemeenschap in Philadelphia (VS). Gefascineerd door de rol die ruiters, stallen en paarden in de zwarte gemeenschap hebben organiseerde hij samen met kunstenaars en ruiters een wedstrijd voor het mooist versierde paard. Bourouissa vertaalde dit evenement naar een serie indrukwekkende foto’s, een film en een aantal sculpturen. De beelden refereren op een spannende manier aan het idee van de klassieke, soms stereotype cowboy. De video bestaat grotendeels uit footage van het dagelijks leven in combinatie met het geënsceneerde evenement.
In het kader van Horseday maakte Bourouissa ook ruimtelijke objecten, bijvoorbeeld stukken carrosserie – het buitenwerk van een voertuig – waarop hij foto’s afdrukt. De kunstenaar is vaak op zoek naar specifieke thema’s en statussymbolen die leven binnen een bepaalde gemeenschap. De presentatie in het Stedelijk Museum laat in twee zalen een verder uitgewerkte installatie van dit project zien, onder andere met voorstudies, een ruimtelijke projectie en foto’s gedrukt op verschillende materialen.
Opening: vrijdagavond 9 september
De opening van Mohamed Bourouissa: Horseday is op vrijdagavond 9 september, samen met de tentoonstelling van Magali Reus, en publiek toegankelijk. Het Stedelijk is op vrijdagavonden geopend tot 22.00 uur. Het programma wordt eind augustus bekend gemaakt.
Over de kunstenaar
Mohamed Bourouissa woont en werkt in Parijs. Na zijn afstuderen aan de École Nationale des Arts Décoratifs in Parijs trok hij de aandacht van de internationale kunstwereld met zijn serie Périphérique. Hierin legde Bourouissa de sociale onrust in de voorsteden van Parijs vast. De foto’s lijken documentair en spontaan maar zijn feitelijk zorgvuldig in scène gezette opnamen van jongeren in dagelijkse situaties, die de kunstenaar door fictie en enscenering verhevigt. Het werk van Bourouissa draait om individuen en hun plaats in de maatschappij. Hij werkt binnen verschillende disciplines; meestal met fotografie en film, maar hij maakt ook tekeningen en sculpturen.
Bekende projecten van Bourouissa zijn onder meer Temps Mort (2009) en Légende (2010). Temps Mort is gebaseerd op beelden en boodschappen die gevangenen maakten op naar binnen gesmokkelde mobieltjes. In Légende filmden illegale sigarettenverkopers met verborgen camera’s in de omgeving van het Parijse metrostation Barbès.
Het werk van Bourouissa was onder meer te zien in Centre Pompidou en Palais de Tokyo in Parijs, Palazzo Grassi (François Pinault Foundation) in Venetie, Museum MAXXI in Rome, het New Museum of Contemporary Art in New York en het Philadelphia Museum of Art. Mohamed Bourouissa wordt vertegenwoordigd door galerie kamel mennour, Parijs.
Stedelijk Contemporary
Het Stedelijk Museum presenteert voortdurend dynamische solotentoonstellingen van een veelbelovende generatie kunstenaars. Het gaat veelal om nieuwe producties en recente aankopen. Het Stedelijk reageert hiermee op de actualiteit en stimuleert hedendaags talent door, in sommige gevallen, ook de positie van opdrachtgever in te nemen. Voor het Stedelijk zijn kunstenaars de betekenisgevers van onze tijd. Door een duurzame relatie aan te gaan met de kunstenaars van nu krijgt de collectie van de toekomst een gezicht.
De presentaties in 2016 en 2017 worden mede mogelijk gemaakt door Ammodo.
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 - 573 2660 / 656 of pressoffice@stedelijk.nl