Nieuws — 27 jul 2018

Eerste museale overzicht en première van de nieuwe filminstallatie Eurasia (Questions on Happiness)

6 oktober 2018 t/m 24 februari 2019

In oktober presenteert het Stedelijk Museum de eerste grote overzichtstentoonstelling van Metahaven met films en installaties uit hun gerenommeerde ontwerppraktijk. Vinca Kruk en Daniel van der Velden zijn als Metahaven internationaal bekend met werk dat de grenzen tussen kunst, design en film overschrijdt. In de tentoonstelling zal ook het nieuwe filmwerk Eurasia (Questions on Happiness) in première gaan. Dit werk is gemaakt in opdracht van het Stedelijk Museum en het Institute of Contemporary Arts, Londen (ICA), en zal tegelijkertijd op beide locaties te zien zijn.

Karen Archey, conservator Hedendaagse Kunst, Time-based Media bij het Stedelijk: “We zijn ontzettend blij met de bijzondere samenwerking met het Institute of Contemporary Arts in Londen, samen presenteren we gelijktijdig een tentoonstelling van Metahaven. De gezamenlijke opdracht voor de nieuwe film Eurasia plaatst Metahaven op een welverdiend internationaal podium, en bundelt de krachten van de twee instituten in onderzoek naar hedendaagse kunst en digitale cultuur.”

Richard Birkett, hoofdconservator bij het ICA: “Het Institute of Contemporary Arts en het Stedelijk Museum delen een sterke betrokkenheid bij de ondersteuning van grensverleggend werk van hedendaagse kunstenaars, denkers, filmmakers en performers. Deze samenwerking maakt Metahavens ambitieuze nieuwe werk Eurasia mogelijk, naast parallelle tentoonstellingen in beide instituten. Het ondersteunt Metahavens belangrijke poëtische onderzoek naar de huidige realiteit.”

Het Stedelijk zal vier zalen wijden aan de grote video-installaties die Metahaven sinds 2015 heeft gemaakt. De installaties zijn niet eerder in Nederland te zien geweest. Een vijfde zaal zal worden ingericht rond Metahavens muziekvideo’s naast werken op papier en stof.

Metahaven, Eurasia (Questions on Happiness), still, 2018. Courtesy Metahaven.

Eurasia (Question on Happines)

Eurasia (Questions on Happiness), is opgenomen in de Oeral en in Macedonië. De film verbindt documentaire en animatie met sciencefiction, poëzie en volksverhalen. Eurasia begint waar haar voorganger The Sprawl (Propaganda About Propaganda) uit 2015 eindigde, op de ‘Nieuwe Zijderoute’ die Azië en Europa met elkaar verbindt. Te midden van abstracte vlaktes en ecologische rampgebieden, laat de film zien hoe verschillende, onverenigbare historische tijdsgewrichten overlappen in een uitgestrekt gebied dat bijeen wordt gehouden door digitale infrastructuur.

Over Metahaven

Het werk van Metahaven omvat films, teksten, grafisch ontwerp en installaties, waarin poëzie, storytelling en een interesse in internet en informatiepolitiek de verbindende elementen vormen. Metahavens werk op het grensvlak van digitale video en cinema is conceptueel nauw verbonden met hun grafisch ontwerp. Metahavens werk wordt internationaal veelvuldig tentoongesteld en gepubliceerd.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een monografische publicatie, mede samengesteld door conservator Karen Archey en ontworpen door Metahaven.
De publicatie bevat essays over Metahavens werk en een reeks discussies met experts op het gebied van muziek, poëzie, kunst, film en mode. Er zijn bijdragen van onder andere de schrijvers Ana Teixera Pinto, Malka Older en Suhail Malik; de musici Holly Herndon, M.E.S.H. en LIL INTERNET, de dichter en vertaler Eugene Ostashevsky, modeontwerper Yulia Yefimtchuk, en vele anderen.

Metahaven, The Sprawl (Propaganda about Propaganda), still, 2015. Courtesy Metahaven.

De tentoonstelling Metahaven: EARTH in het Stedelijk Museum is samengesteld door Karen Archey, conservator Hedendaagse kunst, Time-based Media van het Stedelijk.

Deze tentoonstelling wordt parallel georganiseerd met de tentoonstelling Metahaven: VERSION HISTORY, die van 3 oktober 2018 tot 13 januari 2019 bij het Institute of Contemporary Arts, Londen te zien is.

Eurasia (Questions on Happiness), Metahaven, 2018, is geproduceerd door het Institute of Contemporary Arts, Londen, mede in opdracht van het Stedelijk Museum Amsterdam en Sharjah Art Foundation. De film is tevens mede mogelijk gemaakt door MoMA Warschau en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Met dank aan het Strelka Institute in Moskou voor hun genereuze bijstand.

De tentoonstelling Metahaven: Earth is mede tot stand gekomen dankzij de genereuze bijdrage van de International Collector Circle en de Curator Circle van het Stedelijk Museum Fonds. De publicatie is mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.

Metahaven, Captives of the Cloud: Scanlation, 2013. Courtesy Metahaven

Noot voor de redactie

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 - 573 26 60, pressoffice@stedelijk.nl