marcel wanders: pinned up in het Stedelijk
Nieuws — 17 jan 2014
Amsterdam, 12 september 2013 - Het Stedelijk Museum presenteert met trots de tentoonstelling Marcel Wanders: Pinned Up. Marcel Wanders (Boxtel, 1963) wordt beschouwd als een van de meest toonaan-gevende ontwerpers van dit moment. Hij is internationaal bekend om zijn meubelen, interieurs en eigenzinnige art direction. Het is de eerste overzichtstentoonstelling van de ontwerper in Europa sinds 1999, het grootste overzicht van Wanders’ werk ooit en de eerste grote designtentoonstelling in het Stedelijk Museum na de heropening in 2012.
De tentoonstelling bevat ontwerpen uit het hele oeuvre van Wanders, dat de periode beslaat van eind jaren tachtig tot nu. Meer dan 400 objecten zullen te zien zijn in de monumentale ondergrondse ruimte in de nieuwe vleugel van het Stedelijk, waaronder meubelen, lampen, apparaten, bestekken, behang, verpakkingen en sieraden. Daarnaast zijn er foto’s van interieurs te zien, evenals ontwerptekeningen, prototypes, experimenteel werk in kleine oplagen, sculpturale objecten ontwikkeld voor speciale projecten en ‘virtuele interieurs’ die als vrij werk op de computer zijn ontstaan.
De presentatie bestaat uit drie onderdelen: een witte zone, waarin het werk van Wanders aan de hand van 10 thema’s wordt geanalyseerd (zoals ambachtelijkheid, verhalen en dialogen, oppervlak, innovatie, archetypen, variatie en het spelen met schaal); een zwarte zone, waarin zijn meer persoonlijke en vaak experimentele werk in een theatrale opstelling wordt gepresenteerd; en een lounge waarin Wanders’ rol als art director voor onder meer het meubelmerk Moooi centraal staat.
Alle iconische werken uit het oeuvre van Wanders worden getoond, zoals de Set Up Shades lamp (1989), de Knotted Chair (1995-1996), de Lace Table (1997), de Egg Vase (1997), de Airborne Snotty Vases (2001), de New Antiques meubelen (2005) en de Skygarden lamp (2007). Daarnaast zijn er ook minder bekende werken, zoals de Haasvaas (1995) en de verpakkingen voor het Japanse cosmeticamerk Cosme Decorte (sinds 2010). Wanders’ meest recente meubelontwerp, de Carbon Balloon Chair (2013), is tijdens deze tentoonstelling voor het eerst in Europa te zien. Veel ander werk, in sommige gevallen speciaal voor deze gelegenheid gemaakt, wordt nu voor het eerst tentoongesteld – zoals een special edition van de bekende Egg Vase.
De titel van de tentoonstelling, Marcel Wanders: Pinned Up, verwijst naar de manier waarop de ontwerper en zijn werk als het ware worden ‘opgespeld’ en geanalyseerd in het museum. Samensteller van de tentoonstelling en conservator industriële vormgeving Ingeborg de Roode over de ontwerper: “Marcel Wanders is een creatief en innovatief ontwerper die al vanaf het begin van zijn carrière gedreven wordt door een heldere en onderscheidende visie: met behulp van vormgeving een bijzondere en duurzame omgeving creëren. Die duurzaamheid wordt gerealiseerd door de gebruikers een band met producten te laten opbouwen, waardoor ze deze niet snel zullen wegdoen. Wanders benut hiervoor zijn talent als communicator – hij slaagt erin om de verhalen die hij wil vertellen niet alleen via zijn ontwerpen te communice-ren, maar ook via de media. Dat doet hij met behulp van de vaak uitdagende publiciteits-foto’s, waarvoor hij zelf de art direction doet. Samen met zijn zakelijke inzicht (hij runt een studio met 50 medewerkers en is mede-eigenaar van Moooi en het Andaz Amsterdam Prinsengracht Hotel) draagt deze vaardigheid in hoge mate bij aan zijn succes. Er zijn weinig ontwerpers die al deze talenten in zich verenigen. Nu, na 25 jaar beroepspraktijk en op het hoogtepunt van zijn carrière, is dit het juiste tijdstip voor een museale analyse.”
Marcel Wanders studeerde in 1988 af aan de Hogeschool voor de Kunsten (nu ArtEZ) in Arnhem. In 1996 brak hij internationaal door met de Knotted Chair, een wonder van transparantie waarin high-tech materiaal met een low-tech macramétechniek is gecombi-neerd. Marcel Wanders werd aanvankelijk vooral geassocieerd met de avant-gardistische, conceptuele richting van het Dutch Design, dat vooral door de activiteiten van het platform Droog Design internationaal furore maakte. Wanders vond echter al snel aansluiting bij de industrie, met name in het buitenland. Vanaf dat moment waren zijn ontwerpen wereldwijd te koop.
Daarnaast is hij ook werkzaam als art director. Sinds 2001 bekleedt hij die functie bij Moooi, het succesvolle interieurlabel, waarvan hij medeoprichter is. Wanders werkt er met bekende ontwerpers als Jasper Morrison en Jurgen Bey en besteedt vanaf het begin aandacht aan de jonge garde, onder wie Bertjan Pot, Maarten Baas, Kiki van Eijk, Jaime Hayon, Front, Nika Zupanc en Osko & Deichmann. Velen van hen lanceerden hun eerste producten via Moooi. Ook voor de opvallende publiciteitsfoto’s van Moooi – vaak gemaakt met Erwin Olaf – verzorgt Wanders de art direction. Daarnaast creëert hij voor onder meer Alessi, Target en KLM de verhalende beelden die zijn product-vormgeving ondersteunen.
Publicatie
Bij de tentoonstelling geeft Frame Publishers een publicatie uit van ca. 224 pagina’s, met analytische essays van internationale auteurs, een interview met de ontwerper, een beeldoverzicht van de belangrijkste projecten, een biografie, bibliografie en een volledige oeuvrelijst.
Public Program en Educatie
Bij de tentoonstelling zal een uitgebreid Public Program aangeboden worden. Ook zullen er programma’s zijn voor scholen, kinderen en families.
De Blikopeners, de jonge peer educators van het museum, hebben op dit moment hun eigen televisieprogramma bij de AVRO. Tijdens de aflevering van What the Art! op zaterdag 21 september (17.00 uur, Nederland 2) interviewen Blikopeners Bilal en Helinda Marcel Wanders in zijn studio. Bij de aflevering hoort een videoboodschap met opdracht van Wanders, en lesmateriaal voor de beeldende vakken in het voortgezet onderwijs en MBO.
Noot voor de redactie: Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, Marie-José Raven en Annematt Ruseler, tel. 020 – 573 26 56 / 020 – 573 26 60 of pressoffice@stedelijk.nl.
Persbeeld Marcel Wanders: zaalopnames en collectie.