karel appel overleden
Nieuws — 5 mei 2006
Woensdag 3 mei is Karel Appel op 85-jarige leeftijd in zijn woonplaats Zürich overleden.
In de geschiedenis van het Stedelijk Museum heeft Appel een cruciale rol gespeeld. Hij heeft er 15 eenmanstentoonstellingen gehad, was talloze malen in groepstentoonstellingen vertegenwoordigd en is met zo’n 150 werken in de collectie vertegenwoordigd. Tot het museum aan de Paulus Potterstraat geopend was, kwam hij regelmatig op bezoek en toonde hij zijn interesse in hetgeen er werd getoond. Zijn betrokkenheid en verbondenheid kwam extra tot uitdrukking door de vele schenkingen die hij aan het museum deed.
In 1949 werden de CoBrA-schilders voor het eerst getoond in de tentoonstelling ‘Exposition internationale d’art expérimental’. De tentoonstelling werd een veelbesproken gebeurtenis, niet alleen vanwege de getoonde kunstwerken, die in de pers werden omschreven als “geklad, geklets en geklodder”, maar ook omdat een door de kunstenaars georganiseerde voordrachtsavond flink uit de hand liep. Mede door dit incident kwam CoBrA in het middelpunt van de belangstelling te staan. Het Stedelijk Museum kocht werken uit deze tentoonstelling aan en breidde de collectie in de hierop volgende jaren verder uit.
Appel zal letterlijk op een andere manier met het museum verbonden blijven door de twee muurschilderingen die hij in het museum maakte. In 1951 kreeg hij de opdracht er een in de kantine te maken. Deze opdracht kreeg hij ter compensatie voor het feit dat een muurschildering van zijn hand in het stadhuis van Amsterdam door veel kritiek van de bezoekers achter het behang werd verborgen. In 1956 maakte hij nog een muurschildering voor het museum restaurant.
In de jaren tachtig beleefde Appel een sterke comeback met expressief-figuratieve voorstellingen die hij in New York schilderde. Het werk Cattle Slaughter uit 1982 is een goed voorbeeld uit die tijd. Ook in de periode vanaf 1995 heeft Appel een aantal keren geëxposeerd met werk dat, ondanks de traditionele onderwerpen als het landschap, het naakt of figuren, overtuigt in expressieve kleuren en bewegelijkheid. In 1999 was Karel Appel in het Stedelijk aanwezig om de onderscheidingen ter ere van zijn benoeming tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw van staatssecretaris Rick van der Ploeg te ontvangen.
Naar aanleiding van het overlijden van Karel Appel wordt in de foyer van Stedelijk Museum CS vanaf maandag 8 mei het schilderij Drie hoofden uit 1964 getoond.
In de zomeropstelling 'Breaking the Rules' wordt vanaf 16 juni de sculptuur Hangende hoofden uit 1992 opgesteld.