Nieuws — 17 nov 2015

Amsterdam, 17 november 2015 - De tentoonstelling Isa Genzken: Mach Dich hübsch! geeft een overzicht van het eigenzinnige werk van Isa Genzken (Duitsland, 1948), een van de meest invloedrijke Europese kunstenaars van de afgelopen 40 jaar. De tentoonstelling is het eerste grote retrospectief van haar werk in Nederland en met ruim 200 werken de grootste presentatie van Genzken ooit. De tentoonstelling opent feestelijk tijdens het Amsterdam Art Weekend 2015.

Mach Dich hübsch! is een avontuurlijke reis door veertig jaar artistieke durf en vindingrijkheid. De eerste zaal, bovenaan de historische trap, vormt de introductie tot de tentoonstelling. Deze ruimte wordt in samenspraak met Genzken ingericht als een alomvattende installatie. Hierin is een combinatie te zien van ouder en zeer recent werk, dat zij speciaal voor deze tentoonstelling maakte. In het zalenparcours dat volgt wordt Genzkens oeuvre niet chronologisch gepresenteerd, maar als een montage waarin de dwarsverbanden en thematische lijnen duidelijk worden. Thema’s als artistieke positie, lichaam en (seksuele) identiteit, (zelf)portret en autobiografie, architectuur en grootstedelijke cultuur komen aan bod.

Genzkens oeuvre vindt zijn basis in de beeldhouwkunst en kenmerkt zich door radicale vernieuwing en het vrije gebruik van media. Ze maakt onder meer beelden, foto’s, schilderijen, collages, tekeningen, installaties, kunstenaarsboeken, films, en sculpturen in de openbare ruimte. De vernieuwingsdrift en inventiviteit van Genzkens werk, dat vol zit met autobiografische elementen en subtiel maatschappelijk commentaar, is een referentiepunt en inspiratiebron voor generaties kunstenaars en kunstliefhebbers. 

Conservator Martijn van Nieuwenhuyzen: “Isa Genzken maakt kunst die dicht op de huid van de tijd zit. Vanuit een steeds verrassende sculpturale optiek reflecteert zij op de materiële wereld om ons heen en op ons in formats gevangen leven. Als geen ander past Genzken bij de kritische, experimentele traditie van het Stedelijk Museum.”  
 
Isa Genzken heeft een speciale band met Amsterdam. In haar jeugd bezocht zij het Stedelijk Museum al, en een van haar eerste tentoonstellingen vond plaats in de Amsterdamse galerie Van Krimpen. Het Stedelijk verzamelt haar werk sinds 1985 en bezit enkele sleutelwerken uit haar oeuvre. Het eerste werk dat directeur Beatrix Ruf in 2014 aankocht voor het museum was Genzkens schilderij Zwei Lampen (1994).

Isa Genzken: Mach Dich hübsch! wordt samengesteld door Beatrix Ruf en Martijn van Nieuwenhuyzen.

Kunstenaarsboek Mach Dich hübsch! 

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan de speciale kunstenaarspublicatie Mach Dich hübsch! die bij de tentoonstelling verschijnt. Het boek, een plakboek in de stijl van Genzkens bekende publicatie I Love New York, Crazy City, staat vol speelse collages over het leven in de grote stad, mediacultuur, seksuele identiteit en haar eigen biografie. Het originele boek is te zien in de tentoonstelling en in facsimile te koop in de winkel voor € 39,80 (ISBN 978-3-86335-776-4).

PUBLIC PROGRAM

Isa Genzken through the eyes of others - Januari en februari 2016
Toonaangevende sprekers uit de muziek, mode, media, en (pop)cultuur belichten vanuit hun eigen perspectief het oeuvre van Genzken in een bespreking op zaal. Zo worden de cross-disciplinaire aspecten in de tentoonstelling steeds op een andere wijze naar voren gehaald.
 
Stedelijk | Forum: Finissage 5 maart 2016
De tentoonstelling wordt afgesloten met een forumprogramma waarin de belangrijkste kunsthistorische auteurs die de afgelopen vijf jaar over Isa Genzken schreven aan het woord komen.

EDUCATIE

Speciale Mood App, workshops en rondleidingen
Rondom de tentoonstelling is van alles te doen in het Stedelijk. Zo zijn er op zondag (kunstenaars)workshops voor kinderen geïnspireerd door het werk van Genzken, verschillende rondleidingen en er is een speciale avondprogrammering voor studenten van kunstopleidingen. Ook maken de Blikopeners een nieuwe versie van de Mood App, zodat je in verschillende gemoedstoestanden (uitbundig en ingetogen) de tentoonstelling kunt beleven.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij hoofdbegunstiger Stichting Hartwig Foundation, een particuliere begunstiger en de LUMA Foundation.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, Annematt Ruseler, 020 - 573 2660 of pressoffice@stedelijk.nl