Het Stedelijk Museum Amsterdam stelt Yvette Mutumba en Adam Szymczyk aan als curators-at-large
Nieuws — 7 jun 2020
De curator-at-large is een nieuwe positie binnen het Stedelijk, in het leven geroepen om het museum te voorzien van een diversiteit aan ideeën, met als doel andere perspectieven toe te voegen aan het programma, de collectie, het onderzoek en het public program. In tegenstelling tot een gastconservator zijn de curators-at-large voor langere tijd aan het museum verbonden (ten minste twee jaar) en kunnen zij zelf projecten initiëren, en daarmee een kritische blik werpen op de positie en rol van het museum. De aanstelling van Yvette Mutumba en Adam Szymczyk is onderdeel van een langdurige strategie van het Stedelijk de eigen kennisvorming tegen het licht te houden, en verhalen te ontsluiten die het West-Europese modernisme overstijgen. Daarmee onderzoekt het museum ook kritisch zijn eigen fundamenten.
De curators-at-large zijn op verschillende fronten betrokken bij het team. In hun nieuwe rol sluiten Mutumba en Szymczyk aan bij de ontwikkeling van tentoonstellingen en collectiepresentaties, leveren zij input voor de onderzoeksprogramma’s van het Stedelijk en komen zij met voorstellen voor tentoonstellingen, publicaties en activiteiten voor het public program. Vanuit hun eigen perspectief reflecteren zij op en onderzoeken zij de collectie en de positie van het museum in de huidige regionale en wereldwijde context.
Het Stedelijk koos voor twee curatoren en onderzoekers die vanuit hun eigen praktijk een sterke visie hebben ontwikkeld op globalisering, dekolonisatie en de relevantie van kunstinstellingen in deze context. Yvette Mutumba is editor, curator en educator en maakt zich sterk voor nieuwe perspectieven in de kunstwereld. Zij ontwikkelde als curator bij het Weltkulturen Museum in Frankfurt nieuwe tentoonstellingsformats en introduceerde als medeoprichter en hoofdredacteur van kunstmagazines Contemporary And (C&) en Contemporary And América Latina (C&AL) een bredere blik op de hedendaagse kunst van het Afrikaanse continent en de Afrikaanse diaspora. Ook curator Adam Szymczyk staat bekend om zijn vernieuwende visie op tentoonstellingsformats en instellingen. Hij gaf de Kunsthalle Basel tijdens zijn tien jaar als directeur en chief curator een duidelijk profiel, en initieerde als artistiek directeur van documenta 14 de veelbesproken verhuizing naar Athene, waarbij hij samen met een groot team de tentoonstelling in een andere richting, weg van de westerse kunstwereld stuurde en de verschillen omarmde.
Ik zie Yvette Mutumba en Adam Szymczyk als sleutelfiguren in het proces van het hervormen van het Stedelijk in de richting van een ander soort museum, een museum dat beter in staat is te reageren op een veranderende wereld. Een internationaal museum van moderne en hedendaagse kunst en vormgeving moet vandaag de dag kritisch reflecteren op de eigen positie, vanuit een nieuw globaal perspectief. Yvette en Adam zullen mijzelf en het team mee kunnen nemen in een andere manier van denken over een toekomstig Stedelijk.
“In deze tijd waarin onzekerheid, pijn en onrust, veroorzaakt door systemisch racisme en onwetendheid, op een heftige manier worden versterkt, stellen vele culturele instellingen in Europa en de VS zich solidair op. Dit is slechts het begin van het werk dat tientallen jaren geleden al gedaan had moeten worden. Het Stedelijk Museum heeft nu besloten de eerste stappen in die richting te zetten. Ik kijk ernaar uit om met Rein Wolfs en zijn team samen te werken door nieuwe perspectieven en impulsen in te brengen.”
Ik ben dankbaar en enthousiast om met het team van het Stedelijk samen te werken – het museum dat beschikt over een fascinerende geschiedenis van avant-garde kunst en experimentele tentoonstellingsconcepten. En toch is deze geschiedenis geen onveranderlijk monument, integendeel, het verplicht ons om de status quo in twijfel te trekken. Het is mijn intentie om in en met het museum op zoek te gaan naar identiteiten die nog aan de oppervlakte moeten komen en die om te zetten naar nieuwe tentoonstellingen en programma's.
YVETTE MUTUMBA
Yvette Mutumba is medeoprichter en hoofdredacteur van kunstmagazines Contemporary And (C&) en Contemporary And América Latina (C&AL). Zij geeft ook colleges aan het Institut für Kunst im Kontext, Universität der Künste, in Berlijn. Mutumba was onderdeel van het curatorenteam van de tiende editie van de Berlin Biennial for Contemporary Art (2018) en Visiting Professor for Global Discourses aan de Hochschule für Kunst und Medien in Keulen (2017-2018). Van 2012 tot 2016 werkte ze in het Weltkulturen Museum in Frankfurt am Main, waar ze de co-curator was van tentoonstellingen als Foreign Exchange (or the stories you wouldn’t tell a stranger) (2014-15), El Hadji Sy: Paintings, Performance, Politics (2015), en A Labour of Love (2015-2016; 2017, Johannesburg Art Gallery). De laatste tentoonstelling was genomineerd voor de 2016 Global Fine Arts Award. Mutumba studeerde kunstgeschiedenis aan de Freie Universität Berlin en behaalde haar PhD aan Birkbeck University of London.
ADAM SZYMCZYK
Adam Szymczyk is curator en schrijver en woont in Bazel en Zürich. Hij was tussen 2013 en 2017 artistiek directeur van documenta 14, die plaatsvond in Athene en Kassel. Szymczyk studeerde kunstgeschiedenis aan de universiteit van Warschau en richtte in 1997 in deze stad de Foksal Gallery Foundation op; daarna was hij van 2003 tot 2014 directeur van de Kunsthalle Basel. In 2008 was hij samen met Elene Filipovic co-curator van de vijfde Berlin Biennial for Contemporary Art met de titel When Things Cast No Shadow. Szymczyk is bestuurslid van het Museum voor Moderne Kunst in Warschau en lid van de Raad van Advies van Kontakt (The Art Collection of Erste Group and ERSTE Foundation) in Wenen, waar hij ook het seminar “Undoing Landscape” begeleidt aan de Akademie der bildenden Künste. In 2011 ontving hij de Walter Hopps Award for Curatorial Achievement van de Menil Foundation in Houston.
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 573 2660 / 656 of pressoffice@stedelijk.nl