Nieuws — 21 jul 2015

Amsterdam, 21 juli 2015 - Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert vanaf 29 november een grootschalige overzichtstentoonstelling van Isa Genzken (1948), een van de invloedrijkste kunstenaars van de afgelopen veertig jaar. Het is het eerste grote retrospectief van Isa Genzken ooit in Nederland. De tentoonstelling opent tijdens het Amsterdam Art Weekend 2015.
 
Isa Genzken geldt als een kunstenaar die bereid is steeds weer alles op het spel te zetten om tot volstrekt nieuw werk te komen. Haar oeuvre vindt zijn basis in de beeldhouwkunst en kenmerkt zich door voortdurende artistieke vernieuwing en het vrije gebruik van media. Genzkens werk bestaat uit sculpturen, installaties, films, video's, schilderijen, werk op papier, collages en foto's. 

In de jaren zeventig verhield zij zich met haar op de computer ontworpen sculpturen tot het Amerikaanse minimalisme en de conceptuele kunst, waarna de ene radicale stap na de andere volgde. In 1994 zei de kunstenaar daarover: “I always wanted to have the courage to do totally crazy, impossible and also wrong things.” De vernieuwingsdrift en inventiviteit van haar werk, dat vol zit met autobiografische elementen en subtiele maatschappelijke commentaren, is een referentiepunt en inspiratiebron voor generaties kunstenaars en kunstliefhebbers.
 
De tentoonstelling in het Stedelijk geeft een breed beeld van haar werk: van de vroege films, tekeningen, ellipsoïden en betonsculpturen tot complexe, verhalende collages en assemblage-tableaux met alledaagse voorwerpen die haar werk de afgelopen tien jaar een nieuwe urgentie hebben gegeven. Het afwisselende parcours van de bovenzalen van zowel het nieuwe als het oude gebouw van het Stedelijk bieden een dynamisch kader voor Genzkens onorthodoxe perspectief op de wereld om ons heen. Thema's als moderniteit, lichaam, portret, grootstedelijke cultuur en architectuur komen aan bod.
 
Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum, zegt over de kunstenaar: ''Radicale vernieuwing en vindingrijkheid tekenen het oeuvre van Isa Genzken. Van haar vroege computerberekende sculpturen uit de jaren 70 tot aan haar latere, samengestelde werken – Isa Genzken heeft bewezen een invloedrijke kunstenaar te zijn die de grenzen van artistieke media opzoekt en haar eigen esthetiek blijft herdefiniëren. De tentoonstelling in het Stedelijk presenteert een van de meest omvangrijke overzichten van Genzkens oeuvre ooit. We zijn heel trots het werk van deze kunstenaar, die zoveel invloed heeft op jonge kunstenaars waarmee het Stedelijk relaties heeft, te kunnen tonen. De tentoonstelling onderstreept de missie van het Stedelijk om significante kunstenaars bij een groter publiek te introduceren.’’

Het Stedelijk Museum verwierf in 1985 voor het eerst werk van Isa Genzken en heeft recent haar schilderij Zwei Lampen (1994) aangekocht, tevens het eerste werk dat Beatrix Ruf toevoegde aan de collectie van het Stedelijk. 

Isa Genzken: Mach dich hübsch! wordt samengesteld door Beatrix Ruf en Martijn van Nieuwenhuyzen

Bij de tentoonstelling verschijnt de speciale kunstenaarspublicatie Mach dich hübsch! Het Stedelijk Museum is tevens mede-initiator van de eerste catalogue raisonné over het werk van Genzken waarvan het eerste deel tijdens de tentoonstellingstournee verschijnt.

Over de kunstenaar

Isa Genzken studeerde kunstgeschiedenis en beeldende kunst in Hamburg, Keulen en Berlijn, om vervolgens haar studie af te ronden aan de Kunstacademie in Düsseldorf. Genzkens werk was onder meer te zien op Documenta in Kassel (2002) en de Biënnale van Venetië (Duits Paviljoen, 2007). In Nederland had ze eerder een solotentoonstelling in Museum Boijmans van Beuningen in 1989. Haar eerste Duitse retrospectief was in 2009 te zien in Museum Ludwig in Keulen, dat vervolgens doorreisde naar Whitechapel Art Gallery in Londen. In 2013 tourde haar eerste en grootste overzichtstentoonstelling door Amerika: langs het MoMA, New York, het Museum of Contemporary Art, Chicago en het Dallas Museum of Art. De kunstenaar woont en werkt in Berlijn.


Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij hoofdbegunstiger Stichting Hartwig Foundation en particuliere begunstiger Marco Rossi.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 - 573 2660 / 656 of pressoffice@stedelijk.nl