Nieuws — 19 mrt 2015

Amsterdam, 19 maart 2015 - Gayatri Spivak, Professor aan de Columbia University, houdt op uitnodiging van het Stedelijk Museum een kritische lezing onder de titel Generalism. Vanuit een generalistische benadering bespreekt ze de manier waarop universiteiten omgaan met academisch onderzoek en onderwijs. Een urgent onderwerp in het licht van de recente studentenprotesten op Nederlandse universiteiten.
 
Tijdens de lezing constateert Spivak vanuit een breed georiënteerd referentiekader, van cultuurpolitiek tot feminisme en globalisering, dat elite‑universiteiten onderzoek promoten door het te scheiden van onderwijs en ondersteunende diensten. Het universiteitsbestuur functioneert volgens haar vanuit meritocratische principes en houdt de scheiding tussen onderzoek en onderwijs slechts om methodologische redenen in leven. Volgens Spivak is onderzoek in de geesteswetenschappen echter het beste als het wordt gedreven door obsessie. Door middel van een deconstructivistische aanpak verklaart ze dat de drie functies in haar geval juist samensmelten. ‘’Leren dienstbaar te zijn aan de wereld via het onderwijs: dat is mijn onderzoek.’’

Generalism

Tijdens de lezingen kunnen diverse onderwerpen aan bod komen, zoals beschadigde épistèmés, het onderwijzen van ‘high theory’, de epistemologieën van W.E.B. Du Bois en Jacques Derrida, het racisme van radicale academici, de sociaaldemocratische burger van Rosa Luxemburg, de grenzen van het vertalen in relatie tot het Chinees en Afrikaans en obsessie en het gebrek daaraan met betrekking tot deze onderwerpen.

Over de spreker

De feministische Gayatri Chakravorty Spivak was een van de oprichters van het Institute for Comparative Literature and Society aan Columbia University. Ze leidt het instituut vanuit haar deskundigheid op het gebied van negentiende- en twintigste-eeuwse literatuur, cultuurpolitiek, feminisme en globalisering en heeft daardoor een uitgesproken visie op onderwijs. Spivak is de eerste niet‑blanke vrouw die is benoemd tot University Professor, de hoogste academische titel van Columbia University. Ze ontving de titel als erkenning voor haar uitzonderlijke wetenschappelijke verdiensten. In 1975 behaalde Spivak al de titel hoogleraar aan de University of Iowa.
 
Spivak’s meest recente boeken zijn onder andere Other Asias, An Aesthetic Education in An Era of Globalization en Readings. Bovendien heeft ze Of Grammatology hervertaald en rondt ze een boek af over W.E.B. Du Bois. Spivak won de Kyoto Prize voor kunst en filosofie in 2012 en ontving in 2013 de Padma Bhushan-onderscheiding.
 
Ze is lid van de Council on Values van het Wereld Economisch Forum. Haar huidige projecten omvatten gezamenlijke initiatieven in continentaal Afrika, Himalayan Studies in Kathmandu, Kolkata en Kunming, ‘thinking globality together’ in Frans- Indië en Senegambia enhet begeleiden van ecologische landbouw in het westelijke Birbhum‑district in West‑Bengalen, India.

Meer informatie
Datum: dinsdag 24 maart 2015, 20.00 – 21.30 uur
Locatie: Universiteit van Amsterdam, Singel 411 Amsterdam
Voertaal: Engels
Toegang: € 15 / € 7,50 voor studenten
Reserveren: Noodzakelijk, via reservations@stedelijk.nl. Beperkte ticketverkoop aan de deur, online via via www.stedelijk.nl/etickets.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 - 573 2662 of pressoffice@stedelijk.nl