Nieuws — 5 jun 2014

Amsterdam, 5 juni 2014 — Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert een symposium over de vraag hoe er op dit moment over fotografie wordt gedacht als (hybride) kunstobject. Tijdens deze middag, die wordt georganiseerd in samenwerking met Science4Arts NWO, geven de gerenommeerde sprekers David Campany, Helen Westgeest, Caroline von Courten en Monica Marchesi hun visie op dit vraagstuk. In hun lezingen belichten zij hoe foto's als kunstobject kunnen worden beschouwd. De invloed van tijdschriften, film en andere technieken, zoals assemblage, komen hierbij aan bod. Het symposium wordt georganiseerd in het kader van de tentoonstelling Jeff Wall: Tableaux Pictures Photographs 1996-2013.

Programma

15.00-15.45 uur: lezing door David Campany
15.45-16.15 uur: lezing door Helen Westgeest
16.15-16.45 uur: lezing door Caroline von Courten en Monica Marchesi
16.45-17.15 uur: ruimte voor discussie en vragen

Locatie: Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Voertaal: Engels
Toegang: entreeprijs + € 2,50

Meer over de sprekers

David Campany (lector fotografie aan de afdeling Media, Arts and Design van de University of Westminster Watford Road, Londen) is geboeid door de artistieke vernieuwingen in de fotografie rond 1920. De fotografie omarmde drie factoren: genrefotografie, het gestructureerde oeuvre versus het afzonderlijke, exemplarische beeld en het in grote oplage geproduceerde drukwerk. Alle drie de factoren maken onze opvatting van de foto als kunstobject complexer. Natuurlijk is het werk van Jeff Wall - met de unieke, grote afdruk, speciaal vervaardigd om in het museum te bekijken - bij uitstek een voorbeeld van een andere opvatting over kunstfotografie en de 'objectstatus' daarvan. Campany belicht in deze lijn een andere versie van de moderne foto als kunst.

Helen Westgeest (docent aan de Universiteit Leiden) gaat in op de vraag wat een filmische foto is: een 'gereanimeerd' of een 'versteend' beeld? Een foto wordt vaak omschreven als 'een bevroren moment uit het verleden', terwijl film wordt gekarakteriseerd als 'levend heden'. In de eigentijdse kunstfotografie zien we een groeiende belangstelling om de verschillen tussen fotografie en film te overbruggen. Zo noemt Jeff Wall zijn foto's 'cinematografische foto's', terwijl kunstenaars als David Claerbout en Ute Friederike Jürss foto's 'reanimeren' door er subtiele bewegingen aan toe te voegen. In haar korte lezing betoogt Westgeest dat de uitkomst van deze laatste soort van 'uitgebreide fotografie' er nog 'versteender' uitziet dan een stilstaande foto.

Caroline von Courten (onderzoeker bij Science4Arts) vertelt in haar lezing Voorbij het fotografische oppervlak over het concept van het fotografische oppervlak: wat onthult het oppervlak van een kunstwerk méér dan z'n overduidelijke inhoud alleen? Als we naar foto's kijken dringt de inhoud (wat er gefotografeerd is) zich vaak sterker op dan het besef dat we naar een medium kijken (wat een foto is). Door de materiële factoren van de analoge fotografie naar voren te schuiven - en in het geval van hybride fotowerken ook de andere materialen die op de foto zijn aangebracht - stelt Von Courten een andere theoretische benadering van fotografische kunstwerken voor, waarbij ze rekening houdt met het feit dat foto's objecten zijn.

Monica Marchesi (restaurator Stedelijk Museum Amsterdam) geeft de lezing Een en drie: conservering van een fotografisch kunstwerk van Jan Dibbets. Marchesi geeft uitleg over de reproductie van Jan Dibbets' Comet Sea 3-60, een van de casestudies die ze onderzoekt in haar proefschrift Reproduction as a Conservation Strategy for Photo-works. A Comparative Study. Zij gaat in op de reproductie van dit fotografische kunstwerk en daaraan verbonden vragen als waarom het gereproduceerd is, hoe men daartoe kwam, wie er bij het proces betrokken waren en hoe en in welke context de reproductie uiteindelijk tot stand kwam. Daarbij worden overeenkomsten en verschillen tussen de diverse afdrukken bekeken en komen de mogelijke winst- en verliespunten tijdens het reproductieproces aan de orde.

De tentoonstelling Jeff Wall: Tableaux Pictures Photographs 1996-2013 is nog t/m 3 augustus te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam. 

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie of het reserveren van een plaats kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, Jet Peters, 020
573 26 60/65 of pressoffice@stedelijk.nl