Nieuws — 18 aug 2009

Zeven jonge kunstenaars geven in het projectFencing the Museum de bouwschutting van het Stedelijk Museum elke twee maanden een heel ander aanzien. Zij beplakken de 108 meter lange schutting met hun werk in de vorm van affiches en nemen daarvoor het historische publiciteitsmateriaal van het museum als uitgangspunt. De kunstenaars onderzoeken met dit project de grens tussen kunst en publiciteit, met name het gebruik van artistieke beelden en de rol van de kunstenaar in de verschijningsvormen van het museum. Het project is een samenwerking met het Lectoraat Kunst en Publieke Ruimte van de Gerrit Rietveld Academie. 

De zesde kunstenaar in de serie is Frank Koolen(Maastricht, 1978). Koolen keek niet naar het Stedelijk zelf, maar naar het naburige museum en baseerde zijn bijdrage aan Fencing the Museumlichtjes op een icoon uit de kunstgeschiedenis:Starry Night van Vincent van Gogh. Dit schilderij was onlangs in het Van Gogh Museum te zien in de gelijknamige tentoonstelling. In reactie op dit werk heeft Koolen een uitsnede van een eigen universum gemaakt; een verhalende sterrenhemel die voornamelijk te zien is als het dag is, en waar je niet voor omhoog hoeft te kijken.

In veel van zijn werk is Koolen op zoek naar beelden waar het alledaagse en het magische samenvallen en er een kort moment van onverwachte logica ontstaat. De posters voorFencing the Museum bevatten tegen een nachtblauwe achtergrond allerlei afbeeldingen van onder meer een zon, een klok, mineralen, de euro en het teken van Mercedes Benz – voorwerpen die sterren bevatten, zonder letterlijk sterren te zijn. Het zijn ook referenties naar ander werk van Frank Koolen. De kunstenaar ontwierp vier verschillende posters, in een poging om met een zo beperkt mogelijk aantal een zo random mogelijk patroon te maken. 

Elke twee maanden wordt de schutting door een andere kunstenaar beplakt. De overige kunstenaars zijn: Karin Hasselberg, David Jablonowski, MarkKent, Juha Laatikainen, Joris Lindhout enVincent Vulsma.

De schutting van het Stedelijk Museum loopt van de Paulus Potterstraat tot aan de bouwkeet van aannemer Midreth aan de Van Baerlestraat. (De panelen rechts van de bouwkeet aan de Van Baerlestraat horen niet bij dit project, ze zijn eerder geïnstalleerd in opdracht van Midreth). 

Het project is onderdeel van Stedelijk in de Stad en wordt mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en stadsdeel Oud Zuid. Het project is te volgen via www.stedelijkindestad.nl

Noot voor de (foto)redactie:

Voor meer informatie: Press Office, Marie-José Raven, tel. 020 – 573 26 56, m.raven@stedelijk.nl /pressoffice@stedelijk.nl.