Nieuws — 12 jun 2014

'Dit is het verhaal van een oude stem.
Dit is het verhaal over hoe Marsyas,
de arme Marsyas, zijn stem hervond
na hem miljoenen jaren kwijt te zijn geweest.'

Amsterdam, 12 juni 2014 — Het Stedelijk Museum presenteert, in samenwerking met Kunstverein Amsterdam, het laatste hoofdstuk in de performancereeks Mime Radio, een enscenering van een roman van Benjamin Seror. Deze Franse kunstenaar heeft een unieke manier van werken: ieder hoofdstuk ontstaat door geïmproviseerde performances, waarbij de interactie met het publiek ingezet wordt als een methode om te schrijven. Op 26 juni wordt in het Stedelijk op deze manier het laatste hoofdstuk geschreven.

De performance gaat over een verhaal dat zich afspeelt in een bar in Los Angeles, de Tiki Coco. Hier komen personages samen; levende kunstenaars met wie Seror bevriend is, maar ook figuren uit bestaande vertellingen zoals de Metamorfosen van Ovidius. Zij onderzoeken en verleggen in de performance de grenzen van de taal. Vragen als ‘wat kun je met woorden doen en hoe kun je ze gebruiken om verschillende situaties tot stand te brengen?’ komen aan bod. 

In de roman komt iedere avond een groep mensen in de bar bijeen voor de Challenging Reality Open Mic. Het publiek wordt dan uitgenodigd de microfoon te pakken en nieuwe gereedschappen, technieken of ideeën te presenteren die de werkelijkheid oprekken of in elk geval wat opschudden. In het laatste hoofdstuk bloeit de vriendschap op tussen vier personages, Angie, Bernhard, Benjamin en David, die verhuizen naar het huis een van hen heeft gebouwd in de Hudson River Valley. Daar komen ze erachter dat ze zijn gevolgd door Marsyas, een figuur uit de oude Griekse mythologie die zijn lichaam is kwijtgeraakt nadat hij een muzikale wedstrijd verloor van de god Apollo. De vier helpen Marsyas zijn stem terug te vinden, zonder te beseffen welke ramp ze daarmee mogelijk ontketenen.

Programma

Locatie: Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Voertaal: Engels
Toegang: entreeprijs + € 2,50
Reserveren: reservations@stedelijk.nl, onder vermelding van event en datum 

Over de kunstenaar

Benjamin Serror werkt in navolging van de principes van de Cinema Vérité, zoals die zijn beschreven door Jean Rouch en Edgar Morin toen zij samenwerkten aan Chroniques d'un été (1960). Deze film gaat onder meer over de invloed van camerabewegingen op een situatie. In de Cinema Vérité vervangt het publiek de camera. Seror vertelt vaak lange, geïmproviseerde verhalen die zijn geïnspireerd op allerhande geestesverschijningen uit de literatuur, kunstgeschiedenis en alledaagse avonturen. In zijn verhalen voert hij het publiek mee tot diep in het hart van het Inferno of nachtenlange danspartijen op de tere klanken van de Perfect Kiss van New Order. Seror, zelf ook musicus, bespeelt verschillende instrumenten en begeleidt zijn verhalen met gevoelige liederen in telkens een ander taalregister, waarmee hij onderstreept hoe complex taal kan zijn. Recentelijk voerde Serror performances uit in Witte De With, ICA Philadelphia, Théâtre National de Chaillot in Parijs, le Plateaux, FRAC Ȋle-de-France, Bétonsalon, Laboratoires d'Aubervilliers en Palais de Tokyo.

De hoofdstukken X en XI worden op 11 en 20 juni opgenomen in Kunstverein Amsterdam. Zie voor meer informatie over deze performances www.kunstverein.nl

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie of het reserveren van een plaats kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, Jet Peters,  020 – 573 26 62 of pressoffice@stedelijk.nl.