ann goldstein verlaat het stedelijk museum amsterdam
Nieuws — 28 aug 2013
Het Stedelijk Museum Amsterdam maakt vandaag bekend dat Ann Goldstein heeft aangekondigd haar functie als artistiek directeur per 1 december 2013 neer te leggen. Ann Goldstein werd in juni 2009 benoemd tot algemeen en artistiek directeur. Zij startte de samenwerking met het museum in oktober van dat jaar en betrok haar directiepost in Amsterdam in januari 2010. Door haar ontslag aan de Raad van Toezicht aan te kondigen heeft Ann Goldstein aangegeven dat haar werk voor het museum in haar ogen voltooid is en dat het museum klaar is voor een nieuwe artistieke directeur die het museum in de toekomst zal leiden.
Alexander Ribbink, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Stedelijk Museum over het aangekondigde vertrek: “De Raad van Toezicht heeft met spijt Ann’s aankondiging ontvangen. Zij heeft het museum door een belangrijke en uitdagende periode van zijn bestaan geleid, het internationaal weer op de kaart gezet en voor een succesvolle heropening gezorgd. We zullen haar diepgaande visie voor de positionering van het museum, waarin de kunst altijd centraal staat, missen. Ze had een diepgaande passie voor kunstenaars en stond voor het museum als levend instituut. De Raad van Toezicht is Ann zeer dankbaar voor haar vele bijdragen aan het museum en wenst haar het allerbeste voor de toekomst”.
Ann Goldstein: “Het was een voorrecht om voor dit mooie instituut te werken, verantwoordelijk te zijn voor de heropening, nadat het museum bijna negen jaar gesloten was geweest en om te wonen en te werken in een samenleving die de essentiële aanwezigheid van het Stedelijk zo diep waardeert. Terwijl het leiden van een gesloten museum enorm veel uitdagingen geeft, bood
het ook onverwachte mogelijkheden. Met
The Temporary Stedelijk (2010-2012) waren we bijvoorbeeld in staat voorafgaand aan de opening in het nog onvoltooide historische gebouw te ontdekken wat een museum – of het nu open is of dicht – voor het publiek kan betekenen, met een aanbod van tentoon- stellingen, publieksprogramma’s en educatie. Aan het Museumplein, maar ook op verschil- lende locaties in Amsterdam.
Nu, bijna een jaar na de heropening, hebben we ons lang nagestreefde doel bereikt: we zijn een volledig functionerend internationaal museum met een tentoonstellingskalender voor de komende twee jaar. Ik heb mijn vertrek op 26 juni aan de Raad van Toezicht aangekondigd in de overtuiging dat mijn werk nu voltooid is en de tijd daar is voor een nieuwe artistiek directeur, die het museum leidt in de volgende fase. Ik voel me sterk verbonden met de zeer toegewijde staf van dit bijzondere instituut, met de Raad van Toezicht, en de hele gemeenschap hier. Ik heb vaak gezegd dat de inspirerende geschiedenis van dit geweldige museum onderdeel is van mijn DNA en het zal altijd een bijzondere plaats in mijn hart hebben.”
Ann Goldstein zal tot 1 december 2013 in haar rol als artistiek directeur actief blijven in het Stedelijk Museum. Daarna zal zij betrokken blijven bij de door het Stedelijk ontwikkelde tentoonstelling Mike Kelley, die in oktober 2013 door zal reizen naar MoMA PS1 en in maart 2014 naar The Museum of Contemporary Art in Los Angeles.
Het Stedelijk Museum kent een tweekoppige directie, met een artistiek en een algemeen directeur. De Raad van Toezicht is het proces van de werving van een nieuwe artistiek directeur inmiddels gestart en verwacht in de eerste helft van 2014 tot een aanstelling te kunnen komen. Algemeen directeur Karin van Gilst zal gedurende die periode zorg dragen voor de continuïteit.
Bijlage
Ann Goldstein trad per januari 2010 aan
als algemeen en artistiek directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. Kort na haar aanstelling initieerde zij een speciaal program- ma getiteld The Temporary Stedelijk (2010- 2012), om het museum weer zichtbaarheid te geven. Het Stedelijk was toen inmiddels zes jaar gesloten. Het programma bestond uit tentoonstellingen, collectiepresentaties, educatieve projecten en Public Programs, en begon in augustus 2010 met de tentoonstelling Taking Place, dat het gerenoveerde maar nog onvoltooide historische gebouw van het Stedelijk herintroduceerde. Het vervolg was een serie presentaties uit de collectie moderne en hedendaagse kunst en vormgeving, en tentoonstellingen als Monumentalisme,
Nairy Baghramian, Keren Cytter, Piero Golia, Jennifer Bornstein, Wim Crouwel: A Graphic Odyssey, and Blues Before Sunrise, door kunstenaar Steve McQueen. Daarnaast was
er een uitgebreid aanbod van performances, filmvertoningen, concerten, lezingen, symposia en educatieve activiteiten.
Voor de heropening in 2012 werden onder de verantwoordelijkheid van Goldstein
de collecties geïnstalleerd, en openden de tentoonstellingen Beyond Imagination, Works in Place, Mike Kelley, Aernout Mik, Jo Baer en Lucy McKenzie. Later dit jaar volgen nog tentoonstellingen van Lawrence Weiner, Paulina Olowska en Kazimir Malevich.
Ann Goldstein verwierf meer dan 1500 werken voor de collectie van het Stedelijk, waarvan ruim 600 schenkingen van verzamelaars, donateuren en kunstenaars. Daaronder bevinden zich grote schenkingen van Maurice van Valen, Paul Andriesse en Martijn en Jeannette Sanders. Goldsteins aanwinsten beslaan een breed gebied van Nederlandse en internationale kunstenaars en vormgevers, van onder meer Petra Blaisse, Stanley Brouwn, Rineke Dijkstra, Marlene Dumas, Dan Flavin, Simone Forti, Sheila Hicks, Loes van der Horst, Patrick Jouin, Barbara Kruger, Louise Lawler, Harmen Liemburg, Cady Noland, Josephine Pryde en Ettore Sottsass,
en de recente aankoop van een groep van negentien werken van Afrikaanse en Nederlandse kunstenaars, gemaakt in het kader van Project 1975, een programma georganiseerd door het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam.
Sinds de heropening van het Stedelijk in september 2012 telde het museum ruim 750.000 bezoekers, wat de afgelopen twaalf maanden tot het succesvolste jaar in de geschiedenis van het Stedelijk maakt. Andere verdiensten tijdens het directoraat van Ann Goldstein zijn de grotere rol voor fundraising, de uitbreiding van bezoekersservices zoals de museumwinkel van König Buchhandlung, de ontwikkeling van een nieuwe huisstijl en haar voortdurende commitment aan de educatieve functie en het Public Program.
Toekomstige tentoonstellingen die onder leiding van Ann Goldstein zijn geïnitieerd zijn onder meer: Global Collaborations (2013-15), Gijs Bakker en Emmy van Leersum: Gijs + Emmy (2014), Textiles collected by Seth Siegelaub for the CSROT (2014), ZERO (2015), Willem de Rooij (2015) en Carl Andre (2015). Dit naast de vijf tentoonstellingen die geïnitieerd werden door haar voorganger Gijs van Tuyl: Marcel Wanders (2014), Jeff Wall (2014), Marlene Dumas (2014), de Martijn en Jeannette Sanders Collectie (2014) en de Amsterdamse School (2015).
In april 2012 kreeg Ann Goldstein in New York van het Center for Curatorial Studies at Bard College de Audrey Irmas Award for Curatorial Excellence voor haar oeuvre als tentoonstellingsmaker.