Nieuws — 30 jun 2009

De Raad van Toezicht van het Stedelijk Museum Amsterdam maakt vandaag bekend dat Ann Goldstein (1957, Los Angeles) per januari 2010 aantreedt als algemeen artistiek directeur van het Stedelijk Museum. Goldstein is op dit moment senior curator bij het Museum of Contemporary Art (MOCA) in Los Angeles, VS. Goldstein volgt Gijs van Tuyl op, die het Stedelijk vanaf 2005 leidde.  

Ann Goldstein is met unanieme instemming door de leden van de Raad van Toezicht gekozen. Ook  de ondernemingsraad van het museum en Carolien Gehrels, wethouder Kunst en Cultuur van Amsterdam, reageerden enthousiast op de voorgedragen kandidaat.

De benoeming van Ann Goldstein benadrukt het profiel van het Stedelijk als een experimenteel, hedendaags en maatschappelijk betrokken museum, gewijd aan moderne en hedendaagse kunst en kunstenaars. Voor Goldstein staat een nauwe samenwerking met kunstenaars en met de kunstwereld voorop. Zij ziet het Stedelijk als een vooraanstaand en bepalend instituut, met de kwaliteiten om een leidende positie in te nemen door middel van boeiende tentoonstellingen, gedegen inhoudelijk onderzoek, onderscheidende aankopen, wetenschappelijke publicaties en een dynamisch educatief programma, met als basis een van de meest bijzondere collecties ter wereld.

Het is Goldsteins ambitie om een groot publiek, van leken tot experts, deelgenoot te laten zijn van moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. Haar belangrijkste doelstelling is door middel van het museum relaties te bouwen; voor Goldstein moet het museum “een levendige en dynamische plek zijn, met druk bezochte programma’s, waar de nieuwsgierigheid geprikkeld wordt, waar kunstenaars zich thuis voelen en waar het publiek constant nieuwe en onverwachte ervaringen krijgt geboden.” 

Ann Goldstein is ruim 25 jaar verbonden aan het MOCA, en werd daar in 2001 benoemd tot senior curator. Vanuit diverse posities heeft zij een belangrijke rol gespeeld om het MOCA, dat in 1979 werd opgericht, uit te bouwen tot een instelling van internationaal aanzien. Goldstein geniet in het internationale veld zeer veel waardering als curator en wetenschapper, met talloze tentoonstellingen van moderne en hedendaagse kunst en collectiepresentaties op haar naam. Verschillende door haar georganiseerde tentoonstellingen reisden door naar andere belangrijke instellingen, zoals het MoMA en het Whitney Museum in New York, terwijl diverse publicaties die zij schreef of waar zij de redactie over voerde, worden aangemerkt als standaardwerken.

Haar kennis van de kunst van de 20e en 21e eeuw zal zeer relevant zijn voor haar nieuwe positie in het Stedelijk, evenals haar progressieve, goed geïnformeerde en prikkelende ideeën over de rol van een museum in deze tijd. Goldstein beschikt over een uitgebreid internationaal netwerk van kunstenaars, curatoren, wetenschappers en verzamelaars. Vanuit Amerika heeft ze altijd aandacht gehad voor Europese kunstenaars en instituten. Naast haar prestaties op kunstgebied, worden haar jaren bij het MOCA gekenmerkt door sterk leiderschap en goede resultaten in fondsenwerving. Als senior staff member bij het MOCA beschikt Goldstein over de ervaring en de kwaliteiten die vereist zijn om een museum te leiden.  

Alexander Ribbink, voorzitter van de Raad van Toezicht: “Ann Goldstein past heel goed in de traditie van het museum, waarin eigentijdse kunst en de kunstenaars altijd centraal hebben gestaan. Wij zijn ervan overtuigd dat Goldstein een belangrijke bijdrage zal leveren aan het museum. De praktische en theoretische kennis die zij meebrengt, haar ervaring in de kunstwereld en haar sterke visie op de ontwikkeling van het Stedelijk maakten haar tot de droomkandidaat.” 

Ann Goldstein: ”Ik ben diep vereerd en zie er zeer naar uit de kans te krijgen het Stedelijk Museum te leiden op dit opwindende en bepalende moment in zijn geschiedenis. Het Stedelijk is een buitengewoon instituut met een hooggewaardeerde en invloedrijke geschiedenis. Na de opening in 2010, waar bijzonder naar wordt uitgekeken, zal het wederom een plek krijgen in het centrum van de kunst in Amsterdam en Nederland, en zijn positie innemen als een  uitzonderlijke instelling voor moderne en hedendaagse kunst in de wereld.” 

Ann Goldstein volgt Gijs van Tuyl (1941) op die sinds 2005 het Stedelijk Museum leidt.

Onder Van Tuyl programmeerde het Stedelijk in de tijdelijke locatie Stedelijk Museum CS experimentele tentoonstellingen en baanbrekende interpretaties van klassiekers als Andy Warhol. Tijdens zijn directoraat werd begonnen aan de bouw van het nieuwe Stedelijk Museum en werden daarin belangrijke stappen gezet. Van Tuyl nam ook het initiatief voor diverse aankopen, van onder meer Mike Kelley, Martin Kippenberger en Rineke Dijkstra. 

Directeuren van het Stedelijk Museum sinds de oprichting in 1895: 
Jan Eduard van Someren Brand (1895-1904, conservator), Cornelis Baard (1905-1936, conservator, vanaf 1920 directeur), David Röell (1936-1945), Willem Sandberg (1945-1963), Edy de Wilde (1963-1985), Wim Beeren (1985-1993), Rudi Fuchs (1993-2003), Hans van Beers (2003-2005, a.i.), Gijs van Tuyl (2005-2009), Ann Goldstein (2010-).

Noot voor de redactie: 

Alexander Ribbink, voorzitter Raad van Toezicht Stedelijk Museum, is beschikbaar voor reactie. Contact via: Press Office Stedelijk Museum, Marie-José Raven, 020 – 573 26 56, m.raven@stedelijk.nl,pressoffice@stedelijk.nl.

De foto kan alleen geplaatst worden met de volgende credit line: Ann Goldstein. Foto: Michael Powers.

Ann Goldstein zal zo snel mogelijk in Amsterdam worden voorgesteld aan museummedewerkers, relaties en pers. 

Beknopt CV

Ann Goldstein werd in 1957 in Los Angeles geboren en studeerde aan de universiteit van California, Los Angeles. Sinds zij in 1983 bij het MOCA in dienst trad, organiseerde zij talloze tentoonstellingen en activiteiten.  Haar expertise op het gebied van de minimal art en conceptual art uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw wordt zeer gewaardeerd, evenals haar kennis van de hedendaagse kunst.

Projecten van haar hand zijn onder meer grote, historische overzichten als A Minimal Future? Art as Object 1958-1968 (2004), waarin het ontstaan en de beginselen van de minimal art in de Verenigde Staten werd blootgelegd, 1965-1975: Reconsidering the Object of Art (1995, met medecurator Anne Rorimer), het eerste grote overzicht van de Amerikaanse en Europese conceptuele kunst in de Verenigde Staten. Haar bejubelde tentoonstelling A Forest of Signs: Art in the Crisis of Representation (1989, met medecurator Mary Jane Jacob) legde vraagstukken rond de voorstelling bloot in het werk van dertig Amerikaanse kunstenaars die werkten vanaf de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Vanuit haar nauwe betrokkenheid bij de collectie van het MOCA begeleidde Ann Goldstein vele aankopen en organiseerde verschillende tentoonstellingen met de collectie als uitgangspunt. 

Recentelijk organiseerde Ann Goldstein Martin Kippenberger: The Problem Perspective (2008) en, met medecurator Donna De Salvo, Lawrence Weiner: AS FAR AS THE EYE CAN SEE, een coproductie met het Whitney Museum in New York (2007). Goldstein maakte ook solotentoonstellingen van het werk van Cosima von Bonin (2007), Jennifer Bornstein (2005), Barbara Kruger (1999), Jorge Pardo (1998), Christopher Wool (1998), Felix Gonzalez-Torres (1994), Cady Noland (1992), Judy Fiskin (1992) en Roni Horn (1990). Op dit moment stelt zij de eerste solotentoonstelling en retrospectief samen van het werk van William Leavitt, deze zal vanaf november 2010 in het MOCA te zien zijn.  

Ann Goldstein heeft verschillende wetenschappelijke teksten en essays bijgedragen aan catalogi die het MOCA publiceerde, en is veelvuldig gastauteur voor catalogi die gemaakt worden door andere instellingen. Daaronder bevinden zich publicaties over het werk van John Baldessari, Hanne Darboven, Jeroen de Rijke and Willem de Rooij, Mike Kelley and Paul McCarthy (collaborative works), Louise Lawler, Dieter Roth, Allen Ruppersberg, Thomas Struth en Christopher Wool.