Amsterdam Magisch Centrum
Podcast en speciale actie
Nieuws — 21 jun 2018
Bij de grote zomertentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum, over Amsterdam als belangrijk centrum voor het revolutionaire denken in kunst en maatschappij, komen de jaren zestig via een breed programma helemaal tot leven. Als een van de eerste musea brengt het Stedelijk een serie podcasts uit, met interviews, muziek en geluidsfragmenten uit die tijd. Ook de gratis audiotour voert de luisteraar terug naar de jaren zestig en is een unieke manier om de tentoonstelling te beleven. Bij de tentoonstelling hoort een ludieke actie: wie 18 was in 1968 krijgt de rest van het jaar gratis toegang tot het Stedelijk!
Ludieke actie: 18 in '68? Gratis naar het Stedelijk!
Was jij 18 in ‘68? Dan was je officieel volwassen en heb je die tijd bewust meegemaakt. Wie in het Stedelijk kan laten zien in 1950 geboren te zijn, mag de hele looptijd van de tentoonstelling, t/m 6 januari 2019, gratis naar binnen. Natuurlijk vernemen we ook graag je herinneringen aan die tijd via de online kanalen van het Stedelijk.
Nieuw: Stedelijk podcasts
Met de tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum lanceert het Stedelijk ook de Stedelijk Museum podcast. De podcasts transporteren de luisteraar naar het Amsterdam van de jaren zestig: een stad en tijd waarin alles mogelijk lijkt. Wat waren toen de gedachten, ideeën en acties? Met verhalen, anekdotes, interviews met kunstenaars en andere bepalende personen uit die tijd.
Wat is de erfenis van de jaren 1967 - 1970 nu, in de kunst en in de maatschappij? In deze eerste serie van 4 afleveringen, dwaal je samen met de kunstenaars, krakers, Dolle Mina's en andere hoofdrolspelers en getuigen door het Amsterdam van de jaren 1967-1970.
De afleveringen nemen de luisteraar mee naar de plekken waar de jongerencultuur tot bloei kwam in het magische Amsterdam van liefde, vreedzaam leven en LSD zoals het Vondelpark. De podcasts fungeren ook als stadwandeling. Waan je samen met de Dolle Mina's op de barricades op het Spui of op het Leidseplein waar de zomerkerstboom van Wim T. Schippers is te zien.
Met interviews met o.a. kunstenaars Wim T. Schippers, Jeroen Henneman, Marinus Boezem, Theo Botschuyver en Phil Bloom, journalist Max Arian en fotograaf Pieter Boersma.
De podcasts duren 25 minuten tot een uur. De eerste aflevering wordt op 7 juli gelanceerd, de andere gedurende de tentoonstelling. De podcasts zijn te beluisteren via www.stedelijk.nl en via www.dagennacht.nl, het Nederlandse podcast platform.
Audiotour Amsterdam Magisch Centrum
De gratis audiotour brengt je met fragmenten terug in de tijd. Naast interviews met de conservatoren van de tentoonstelling, komen kunstenaars aan het woord en is er veel archiefmateriaal te horen. De audiotour is beschikbaar in het Nederlands en Engels.
Video's bij de tentoonstelling
In de introductievideo van Amsterdam Magisch Centrum is beeld te zien uit de periode 1967-1970 en geeft een goede indruk van het maatschappelijke, politieke en artistieke klimaat van die tijd. Ook wordt duidelijk hoezeer de maatschappelijke en artistieke ontwikkelingen met elkaar verweven zijn. Naast deze video is er ook een film gemaakt over de The Purple People Eater van Ferdi, een werk uit de collectie van het Stedelijk dat speciaal voor deze tentoonstelling gerestaureerd is.
Online publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnen interessante essays via de website van het Stedelijk, waarin de thema’s van de tentoonstelling uitgediept worden, inclusief filmpjes uit die tijd. Een aantal auteurs kijkt naar de wisselwerking tussen Amsterdam en de revolutionaire buitenwereld. Zo belicht Wendeline Flores de Surinaamse en Antilliaanse studentenverenigingen in Nederland in de late jaren 1960 en kijkt Julia Mullié naar de manier waarop kunstenaars zich buiten het museum en de galerie gingen manifesteren en hoe zij lucht en ruimte gingen inzetten als materiaal. Daarnaast zijn er op dit online platform bijdragen te lezen over specifieke kunstwerken, tijdschriften en documenten van onder meer Harm Stevens – over de speespakken – en Suzanna Héman over de Cubaanse affiches in de collectie van het Stedelijk. Ook schrijft Janna Schoenberger over de acties van Dolle Mina en Gert Hekma hoe provo de fundamenten van seksuele en culturele moraal veranderde.
Gallery Talks: experts leiden rond op woensdagmiddag
De samenstellers van de tentoonstelling belichten aan de hand van een persoonlijke selectie van werken elk een ander aspect uit de tentoonstelling, gebaseerd op hun expertise.
7 november: Leontine Coelewij, conservator moderne kunst, Stedelijk Museum Amsterdam
14 november: Suzanna Héman, assistent-conservator, Stedelijk Museum Amsterdam
28 november: Harm Stevens, conservator geschiedenis 20e eeuw, Rijksmuseum
Oktober: stadswandelingen tijdens de Maand van de Geschiedenis
Dit jaar staat de Maand van de Geschiedenis in het teken van het thema ‘Opstand’. Elke zaterdagmiddag in oktober biedt het museum stadswandelingen aan. Het thema Kunst op de barricades, dat in de tweede aflevering van de podcast aan bod komt, vormt het startpunt van de wandeling. Samen met een rondleider staan deelnemers stil bij plekken in Amsterdam die in de jaren ’60 het decor vormden voor diverse protesten, manifestaties en happenings.
Sunday Seminar, zondag 9 december 2018: Van wie is de stad? Hedendaags activisme
Programma met lezingen en debat, waarbij er met jonge activisten wordt gesproken over hedendaags activisme.
Hoe is het tegenwoordig gesteld met de activistische tijdsgeest in Amsterdam? Is er nog iets terug te vinden in het hedendaagse activisme van de erfenis van de jaren 1986-70?
Amsterdam Magisch Centrum is onderdeel van STEDELIJK TURNS, waarin de collectie van het museum op een andere manier wordt benaderd en geïnterpreteerd. De tentoonstelling is samengesteld door het Stedelijk, samen met het Rijksmuseum, die samen onderzoek deden.
De tentoonstelling is van 7 juli 2018 t/m 6 januari 2019 te zien.
Klik hier voor het eerste persbericht.
Noot voor de redactie
Bij het onderzoek en het samenstellen van de tentoonstelling werden de teams geleid door Leontine Coelewij (conservator moderne kunst, Stedelijk Museum Amsterdam) en Harm Stevens (conservator geschiedenis 20e eeuw, Rijksmuseum).
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 - 573 2660 / 656 of pressoffice@stedelijk.nl