aankoop 17 topwerken door Stedelijk en MOTI
Nieuws — 15 dec 2016
Amsterdam, 15 december 2016 - Het Stedelijk Museum Amsterdam en MOTI in Breda kopen gezamenlijk 17 digitale topwerken aan van hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland, die behoren tot de grondleggers van de digitale kunst. Reden voor deze samenwerking is dat MOTI van koers verandert en in de loop van 2017 heropent als Stedelijk Museum Breda, en het erfgoed van de stad meer centraal zal staan.
MOTI, in 2011 opgericht, heeft onder leiding van Mieke Gerritzen in de korte tijd dat het heeft bestaan een bijzondere collectie opgebouwd met digitale werken van topkunstenaars. De gezamenlijke aankoop met het Stedelijk Museum Amsterdam is een investering in een nationale collectie op het gebied van digitale kunst. Deze samenvoeging van museale visie overstijgt het lokale museumbeleid. De door MOTI ingezette koers voor het verzamelen van digitale kunst sluit perfect aan op het beleid van het Stedelijk Museum Amsterdam, dat altijd gericht is op nieuwe vormen van kunst, en zich met name interesseert in de cross over tussen grafische vormgeving en beeldende kunst.
MOTI initieerde de samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam, een culturele trekpleister met enorm publieksbereik. In een tijd waar musea steeds vaker worden aangesproken op artistieke onderscheidenheid en als culturele onderneming, is samenwerking op nationaal niveau een logische stap. Met deze gezamenlijke aankoop willen de twee musea de zichtbaarheid van de digitale kunst voor publiek garanderen en verankeren in de Collectie Nederland.
Bij de samenstelling van deze gezamenlijke aankoop door Ward Janssen (MOTI) en Bart Rutten (Stedelijk Museum) is specifiek gelet op kunstwerken die de veranderende rol en beeldtaal in het internettijdperk onder de loep nemen, als kunstwerk op het web of als kritische reactie op de digitalisering van de maatschappij.
De aankoop bestaat uit werk van de toonaangevende hedendaagse Nederlandse kunstenaars Constant Dullaart, Rafaël Rozendaal, Floris Kaayk, Rosa Menkman, Geoffrey Lillemon en Jan Robert Leegte; pioniers van digitale kunst in de afgelopen decennia JODI, Vuk Ćosić, Martine Neddam (onder pseudoniem Mouchette) en Olia Lialina; en de internationale kunstenaars Jon Rafman, Petra Cortright, Jonas Lund, UV Production House en Michael Mandiberg.
De aankoop wordt aan de zijde van het Stedelijk Museum gesteund door het Tijl Aankoop Fonds en een particuliere begunstiger, en van de zijde van MOTI door de Bankgiro Loterij.
Voor de presentatie en conservering van de digitale kunstwerken zetten de twee musea een gezamenlijk beleid op om de digitale materie optimaal te waarborgen voor de toekomst, een punt waar musea wereldwijd mee worstelen. Hiervoor werken de musea onder andere samen met LIMA, een internationaal platform voor mediakunst, dat digitale kunstwerken conserveert.
Over MOTI
MOTI’s digitale collectie bevatte al werken van kunstenaars als Moniker, Rafael Rozendaal, John Maeda, Pinar & Viola, Persijn Broersen & Margit Lukács, Studio Smack, JODI, Olia Lialina & Dragan Espenschied, Rosa Menkman en Robert Jan Leegte. MOTI Museum presenteerde in de afgelopen jaren de tentoonstellingen Born Digital, Planet Hype, Nieuwe Lusten en Welcome to the Imagesphere over ontwikkelingen in de mediacultuur en digitale kunst.
Over het Stedelijk Museum
Het Stedelijk Museum besteedde al vroeg aandacht aan digitale kunst, in tentoonstellingen als Next Level – Art, Games and Reality (2006) en Deep Screen – Art in Digital Culture (2008), en heeft digitale werken van onder meer Brody Condon, Persijn Broersen & Margit Lukács, Jochem van der Spek en Jon Rafman in de collectie. Het Stedelijk presenteert recent solotentoonstellingen van kunstenaars die zich verhouden tot de digitale samenleving, zoals Ed Atkins, Avery Singer, Jon Rafman en op dit moment Jordan Wolfson. Deze aankoop is in aantallen de omvangrijkste gezamenlijke aankoop van het Stedelijk, eerder kocht het museum samen met het Centraal Museum, Van Abbemuseum, Museum De Hallen en Museum Arnhem kunst aan.
De persmap biedt een overzicht van de aangekochte werken, met informatie per kunstenaar.
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 - 573 2660 / 656 of pressoffice@stedelijk.nl
Contactgegevens MOTI
Ward Janssen, ward@motimuseum.com, 06 53 2616 53