Nieuws — 24 sep 2008

- Stedelijk Museum met moderne en hedendaagse kunst op locaties in Amsterdam
- projecten worden verbonden door De Bouwkeet
- de tour is te volgen via www.stedelijkindestad.nl

Tot 1 oktober is het Stedelijk te vinden in het Post CS-gebouw. Daarna tourt het museum anderhalf jaar door Amsterdam met het veelomvattende project Stedelijk in de Stad 

In de periode oktober 2008 – december 2009 is het museum op allerlei plekken aanwezig met tentoonstellingen, projecten, workshops en andere activiteiten. Verbindend element is De Bouwkeet, die 3 oktober gelanceerd wordt op het Oosterdokseiland. De complete programmering is te volgen via de website www.stedelijkindestad.nl, die is opgezet als een interactief communicatieplatform.

Met Stedelijk in de Stad blijft het Stedelijk Museum zichtbaar voor bestaand en nieuw publiek. Met grote, thematische tentoonstellingen uit de collectie bij collega-instellingen en met hedendaagse kunst in de wijken van Amsterdam. Het museum gaat in deze bijzondere periode nieuwe samenwerkingverbanden aan met Amsterdamse instellingen en werkt op locatie met kunstenaars. De tour beweegt zich langzaam maar zeker richting Museumplein, en zo wordt er via Stedelijk in de Stad afgeteld naar de heropening.

De Bouwkeet on tour: verbindende factor 
3 oktober 2008 t/m december 2009

Het Stedelijk Museum reist met een artistieke versie van een bouwkeet door Amsterdam. Dicht ziet de keet eruit als een mysterieuze zwarte oester, opengeklapt is het een spiegel voor de stad, een filmscherm, een informatiecentrum en een workshopruimte met een bar. De Bouwkeet wordt op 3 oktober geopend door Ahmed Marcouch, stadsdeelvoorzitter van Slotervaart. De eerste halte is het Oosterdokseiland, tegenover de OBA en het nieuwe conservatorium. Vervolgens doet de keet onder meer de stadsdelen Noord, Centrum, IJburg, Slotervaart, Zuid-Oost, Oost, Westerpark en Oud Zuid aan, en de laatste halte is het Museumplein.

De Bouwkeet, vormgegeven door Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe, is een tijdelijke uitvalsbasis voor experimenten, workshops, performances, lezingen, wandelingen, gesprekken, discussies en spreekuren. In de keet kan iedereen buurtgenoten, kunstenaars en museummedewerkers ontmoeten. Op het programma staan onder anderen Ted Noten, Koos Breukel, Frank Koolen, Studio Aandacht, No Academy, Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe.De Bouwkeet is geopend van woensdag t/m zaterdag van 12 – 18 uur, en op donderdag van 12 – 20 uur. Toegang, koffie én deelname aan de activiteiten is geheel gratis!

Collectie van het Stedelijk Museum te gast                       

Dankzij de gastvrijheid van collega-instellingen kan het Stedelijk Museum zijn rijke collectie tonen. Veel werken zijn lange tijd niet te zien geweest, de tentoonstellingen zullen een verademing zijn voor een ieder die ernaar uitziet weer oog in oog te staan met de collectie van het Stedelijk.

Stedelijk te gast in het Van Gogh Museum: Malevich
t/m 9 november 2008

Zestien hoogtepunten uit het oeuvre van Malevich zijn te zien in het Van Gogh Museum. De bijzondere ontwikkeling die de Russische kunstenaar doormaakte, is in de tentoonstelling goed te volgen.

Stedelijk te gast in het Van Gogh Museum: Fauvisten en Expressionisten
14 november 2008 t/m 5 maart 2009

Het Stedelijk toont in het Van Gogh Museum twee groepen kunstenaars die duidelijk schatplichtig zijn aan Vincent van Gogh: de Franse Fauvisten en de Duitse Expressionisten. Vooral in hun kleurgebruik en spontane verfbehandeling is de invloed van Van Gogh zichtbaar. Met werk van onder meer Matisse, De Vlaminck en Kirchner.

Stedelijk Museum in De Nieuwe Kerk: Heilig vuur – Religie en spiritualiteit in de moderne kunst
13 december 2008 t/m 19 april 2009

Religie en spiritualiteit zijn weer helemaal terug in het publieke debat. De tentoonstelling Heilig Vuur 
sluit hierbij aan: topstukken uit de collectie van het Stedelijk Museum laten zien hoe divers de religieuze beleving onder kunstenaars was en nog altijd is. Heilig Vuur toont werk van onder meer Chagall, Mondriaan, Malevich, Klee, Kandinsky, Pollock, Bacon, Gilbert & George, Koons, Warhol, Beuys, Kounellis, Kiefer en Dumas. De tentoonstelling wordt vormgegeven door Mels Crouwel (architect van de nieuwbouw aan het Museumplein) en Gilian Schrofer (ontwerper horecaruimtes nieuwe Stedelijk).

Stedelijk te gast in het Van Gogh Museum:Avant-gardes ’20 / ’60 – hoogtepunten uit de collectie van het Stedelijk Museum;  
26 juni t/m 23 augustus 2009

Het Van Gogh Museum stelt de nieuwe vleugel ter beschikking voor een groot overzicht van de avant-gardes uit de jaren ‘20 en ‘60 van de vorige eeuw – twee scharnierpunten in de geschiedenis. In de jaren ´20 waren het late kubisme, het surrealisme, Bauhaus, De Stijl en het Russisch constructivisme een begrip. Veertig jaar later vonden belangrijke ontwikkelingen in Amerika plaats, waar stromingen ontstonden als pop art, minimal art en conceptual art. Amsterdam vervulde na de Tweede Wereldoorlog een brugfunctie: veel Amerikaanse kunstenaars kregen hier hun eerste tentoonstellingen en het Stedelijk Museum slaagde erin een toonaangevende collectie op te bouwen.

* Hedendaagse kunst all over Amsterdam

Fencing the Museum
juni 2008 – september 2009    

Zeven jonge kunstenaars geven de bouwschutting van het Stedelijk Museum elke twee maanden een heel ander aanzien. Zij beplakken de 108 meter lange schutting met hun werk in de vorm van A0-affiches en nemen daarvoor het historische publiciteitsmateriaal van het museum als uitgangspunt. Met dit project onderzoeken de kunstenaars de grens tussen kunst en publiciteit. In samenwerking met het Lectoraat Kunst en Publieke Ruimte van de Gerrit Rietveld Academie. Met werk van Karin Hasselberg, David Jablonowski, Mark Kent, Frank Koolen, Juha Laatikainen, Joris Lindhout en Vincent Vulsma.

Zichtbaar Afwezig
januari – september 2009

De hoogtepunten uit de collectie van het Stedelijk Museum zijn al een tijdlang onzichtbaar en afwezig. Dit gegeven werkte het Stedelijk samen met de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut uit tot een spannend project, waarbij de vraag centraal staat hoe een onzichtbare collectie tóch aanwezig kan zijn. Het zal verrassende acties tot gevolg hebben, met reproducties van iconen uit de collectie van het Stedelijk op onverwachte plekken in de stad.

In West
18 april t/m eind augustus 2009  
 

Met het project In West presenteert het Stedelijk nieuw werk van gerenommeerde internationale kunstenaars op locaties in Amsterdam Nieuw West. De kunstenaars worden uitgenodigd om een speciaal project te ontwikkelen in reactie op deze specifieke context. Dit kan betekenen dat een nieuw werk ontstaat in samenspraak met buurtbewoners of dat kunstenaars met hun werk reageren op (het leven in) Nieuw West, zoals in de buurten Slotervaart en Bos en Lommer. Het voormalige GAK-gebouw aan het Bos en Lommerplantsoen is één van de uitvalsbases van In West.
 
Gemeentelijke Kunstaankopen 2009: Fotografie
Art Amsterdam, Amsterdam RAI
13 t/m 17 mei 2009


De jaarlijkse presentatie van de Gemeentelijke Kunstaankopen is in 2009 op locatie te zien, tijdens de Art Amsterdam. Voor deze editie, gewijd aan fotografie, zal gastcurator Hans Aarsman een thema ontwikkelen, waarna kunstenaars worden opgeroepen werk in te zenden. Het Stedelijk Museum zal tijdens de beurs de aankopen doen en bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie.

Vernieuwende educatieve projecten:

Blikopeners
vanaf september 2008      

Blikopeners zijn vijftien Amsterdamse jongeren tussen de 15 en 19 jaar die een bijzondere baan hebben in het Stedelijk Museum. Zij bedenken en organiseren activiteiten, rondleidingen en evenementen voor hun leeftijdgenoten en adviseren het museum. De jongeren hebben verschillende achtergronden en zijn afkomstig van diverse opleidingen en stadsdelen van Amsterdam. Blikopeners is een van de eerste omvangrijke peer education projecten in een Nederlands museum. Eerder toonden de Tate Modern in Londen en het Whitney Museum in New York al aan dat activiteiten voor jongeren veel beter aanslaan als ze ook door jongeren worden bedacht, georganiseerd en gepresenteerd. Blikopeners beperkt zich niet tot de periode van Stedelijk in de Stad; ook na de heropening gaat het museum hiermee door.

Dropstuff
november 2008

Museale hangplek, plakzuil en culturele hotspot voor e-culture. Dropstuff tourt door heel Nederland en is in november in Amsterdam. Speciaal voor Dropstuff worden kunstwerken gemaakt met als thema ‘de grenzen van vrijheid van meningsuiting’, de interactiviteit van het paviljoen is het uitgangspunt. Voor het voortgezet onderwijs worden er in samenwerking met het Stedelijk workshops georganiseerd.
Zie ook www.dropstuff.nl.

vanaf 1 oktober: de website als interactief platform

Stedelijk in de Stad is op de voet te volgen via de speciaal ontwikkelde websitewww.stedelijkindestad.nl. De site is een open communicatieplatform: bezoekers kunnen dagelijks meedoen aan de poll, eigen filmpjes insturen, vragen stellen, op de hoogte blijven van de route van De Bouwkeet, de Blikopeners volgen én de blog van de directeur lezen! Ook de vorderingen van de nieuwbouw aan het Museumplein zijn op de site te zien.

De site en alle andere uitingen van Stedelijk in de Stad zijn ontworpen door interactief ontwerpbureau Grrr in Amsterdam.