Nieuws — 5 nov 2019

Het Stedelijk Museum Amsterdam verwelkomde afgelopen weekend de 100.000ste bezoeker in de tentoonstelling Chagall, Picasso, Mondriaan e.a.: Migranten in Parijs. De afgelopen twee weken rekent het Stedelijk Museum zelfs tot de drukst bezochte weken van het jaar. De succesvolle tentoonstelling vertelt aan de hand van eigen collectie het verhaal van bekende en onbekende kunstenaars die als migrant naar Parijs trokken in de eerste helft van de vorige eeuw. De tentoonstelling is nog tot en met 2 februari 2020 te zien.

Foto: LNDWStudio
Foto: LNDWStudio

In de media verschijnen enthousiaste berichten over hoe het Stedelijk Museum bekende en onbekende kunstenaars weet te verenigen door vanuit een andere bril naar de collectie te kijken. Met vier sterren in het NRC Handelsblad schrijft de krant “Het is geweldig dat het Stedelijk al deze verhalen kan vertellen met werken uit de eigen collectie. Alleen al de twee zalen met 38 Chagalls zijn een fraaie tentoonstelling op zich. Migranten in Parijs omvat daarnaast veel kwetsbare tekeningen, foto’s en affiches die je niet vaak te zien krijgt. Samen vormen ze een mooie reis door de tijd, langs bekende stijlen en onbekende namen.” en ook dagblad Trouw vermeldt met vier sterren “Het zijn de onbekenden die de tentoonstelling verrassend maken.”

Ook het publiek laat blijken geraakt te zijn door het persoonlijke verhaal van kunstenaars die als migrant trokken naar een vreemde plek. Zo scoort de tentoonstelling met een publiekswaardering van 8,5 uitzonderlijk hoog. Ook leveren bezoekers in de laatste stop van hun bezoek actief een bijdrage aan de tentoonstelling door te reflecteren op waar zij zich thuis voelen. Naar een idee van muzikant, schrijver en columnist Massih Hutak daagt De Salon bezoekers uit stil te staan bij vragen als “Vertel me waar je echt vandaan komt?” en “Is waar je woont ook wie je bent?”. De antwoorden op deze vragen krijgen een plek op de muur en dienen ter inspiratie voor kunstenaars Gershwin Bonevacia, Massih Hutak, Rachel Rumai en Ikram El Messaoudi. Aan het einde van iedere maand verwerken zij de antwoorden tot een interventie: de Salonsessies.

Jan Willem Sieburgh, interim directeur Stedelijk Museum Amsterdam: "Dankzij de steun van de BankGiro Loterij en het Blockbusterfonds heeft de tentoonstelling Migranten in Parijs deze bijzondere mijlpaal kunnen bereiken. Het is mooi om te zien hoezeer we het publiek kunnen beroeren met onze collectie."

Foto: LNDWStudio
Foto: LNDWStudio

ACTIVITEITEN

De tentoonstelling biedt extra verdieping aan bezoekers met Gallery Talks, gratis rondleidingen en workshops. Aanstaande vrijdagavond op 8 november kunnen bezoekers midden in de tentoonstelling luisteren naar popartiest Sef die in gesprek gaat met jonge creatieven Massih Hutak en Thomas Azier over hoe het is om als jonge kunstenaar, vrijwillig of onvrijwillig, naar een nieuwe plek te verhuizen. Bekijk het gehele activiteitenprogramma op stedelijk.nl.

Foto: LNDWStudio
Foto: LNDWStudio

Chagall, Picasso, Mondriaan e.a.: Migranten in Parijs vertelt een verhaal over anders zijn, dat wat ons onderling met elkaar verbindt en je weg vinden in een gepolariseerde samenleving en kunstwereld.

De tentoonstelling is gebaseerd op de rijke collectie van het Stedelijk Museum, en toont werk van meer dan 50 beeldend kunstenaars, fotografen en grafisch vormgevers. Bovendien zal voor het eerst in 63 jaar de grote collectie Chagalls van het Stedelijk te zien zijn, met 38 werken, waaronder acht iconische schilderijen, sommige speciaal voor de tentoonstelling gerestaureerd.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum Amsterdam, tel: 020 – 573 26 56 of pressoffice@stedelijk.nl.

De tentoonstelling Chagall, Picasso, Mondriaan e.a.: Migranten in Parijs is mede tot stand gekomen dankzij de genereuze bijdrage van de BankGiro Loterij, het Blockbusterfonds en de steun van het Institut français des Pays-Bas.