Gebouw
In het vernieuwde museumgebouw is nu meer ruimte dan ooit voor de beroemde collectie, cutting edge tentoonstellingen en verdiepende activiteiten. Bekijk de video en kom meer te weten over het nieuwste gedeelte van het museum; 'de badkuip'.
Exterieur
De nieuwe witte vleugel van het Stedelijk Museum, ook wel ‘de badkuip’ genoemd, biedt ruimte aan het auditorium en tentoonstellingsruimten op de eerste verdieping, met boven de luifel de kantoren van het museum. De begane grond, waar zich de entree, museumwinkel en restaurant bevinden, is voorzien van een glazen buitenwand. Onder de uitstekende luifel van de nieuwbouw worden bezoekers beschermd tegen slechte weersomstandigheden en kunnen activiteiten worden georganiseerd.
Interieur
Nadat bezoekers de entree gepasseerd zijn, hebben zij de keuze om direct het historische gebouw te betreden, of met de trap richting de tentoonstellingsruimtes in de nieuwbouw te gaan. De kelder biedt de grootste tentoonstellingszaal van Amsterdam, die zonder daglicht geschikt is voor vele vormen van hedendaagse kunst. De overige museumzalen bevinden zich op de tweede verdieping van de nieuwbouw. Om bezoekers de mogelijk te geven zonder afleiding van de tentoonstellingen te genieten, gaat de roltrap direct van de kelder naar de tweede verdieping.
Gevelmateriaal
Het gladde, witte oppervlak van de nieuwbouw is gemaakt van 271 panelen van een nieuw compositiemateriaal, met als belangrijkste ingrediënt Twaron®vezels. Twaron, een synthetische vezel, is extreem licht, en is vijf keer sterker dan staal. Het behoudt zijn vorm en kracht ondanks variërende weercondities en is hittebestendig. Twaron wordt doorgaans gebruikt voor in de scheepvaart, luchtvaart en ruimteindustrie, en voor sportmaterialen zoals tennisrackets en hockeysticks.
Relatie tot het historische gebouw uit 1895
Ondanks dat het nieuwe gebouw overduidelijk een ander uiterlijk heeft dan het oude, past het bij de omvang van het gebouw uit 1895 en bestaat er een directe, naadloze overgang tussen de gebouwen op elke verdieping. Voor architect Mels Crouwel is het Stedelijk Museum van Willem Sandberg, de directeur die het Stedelijk Museum internationaal op de kaart zette, het uitgangspunt geweest voor het nieuwe gebouw. “Sandberg heeft het interieur ontdaan van alle decoratie en heeft de muren wit geverfd, waardoor hij een neutrale achtergrond voor de kunst creëerde. Ons plan voor de buitenkant is gebaseerd op de overgebleven architectuur uit de 19e eeuw, met als toevoeging 21-eeuwse technologie, en alles is in Sandbergs kleur wit geverfd.”
Met dank aan
Mede dankzij de Founders en Donateurs van de Stichting Fondsenwerving en -beheer Uitbreiding en Renovatie Stedelijk Museum is de nieuwbouw en renovatie van het Stedelijk Museum Amsterdam tot stand gekomen.
HOOFDFOUNDERS
VandenEnde Foundation
ABN AMRO
IMC
Teijin
FOUNDERS
De heer R.H. Defares
Familie Ribbink-van den Hoek
Audi
Schiphol Group
Stedelijk Museum Business Club
CO-FOUNDERS
Irene en Rijkman Groenink
Cor en Jannet van Zadelhoff
Aalberts Industries
Bouwfonds Cultuurfonds
De Nederlandsche Bank
Heren 2
Houthoff Buruma
Hyatt Hotels Corporation - Marcel Wanders - Aedes Real Estate
MAB Development
P2 Group
PostNL
GOUDEN DONATEURS
Dolf en Antoinetty van den Brink
De heer J.A. Onderdijk
Een anonieme donateur
Benthem Crouwel Architekten
Delta Lloyd
G&S Vastgoed
Maarsen Groep
Maison van den Boer
Q-Park
Randstad
Select Catering
ZILVEREN DONATEURS
Blauwhoed
Clifford Chance
VolkerWessels
BRONZEN DONATEURS
CMS - Law Tax
DDB
Heijmans
Keyser & Mackay
Riaskoff Holding
Stadsdrukkerij Amsterdam
Vola Nederland
Diverse anonieme donateurs
DONATIES
De Heer L.G.M.R. Geeris
De heer J.C.P. Lensvelt
Achmea
Hörmann Alkmaar
Imtech Infra
Kasbank
Koninklijke Ahrend
M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting
NWB Bank
Sotheby's Amsterdam
Theo van Gogh Stichting
Urban Interest
FONDSEN
BankGiro Loterij
Prins Bernhard Cultuurfonds
VSB Fonds
SUBSIDIES
Ministerie van OCW
Provincie Noord-Holland
Het nieuwe Stedelijk Museum is op 22 september 2012 geopend door Hare Majesteit de Koningin. De stad Amsterdam - eigenaar van het gebouw en de collectie - en het Stedelijk Museum danken bovenstaande bedrijven en instellingen voor hun genereuze bijdragen.