De Blikopeners komen elke week naar het museum om samen te werken. Tijdens deze sessies praten zij met elkaar, collega’s én buitenstaanders. Samen wordt er gekeken naar de tentoonstellingen, workshops en evenementen die het museum host. Blikopeners springen daarop in: ze geven hun kritische mening, pitchen ideeën en aanvullingen voor het museum. Zo geven zij speedtours in het weekend en hebben zij een eigen podcast.

BLIKOPENERS X THE BLACK ARCHIVES X FELIX DE ROOY

LIVE ARCHIVERINGSSESSIES

De Blikopeners hebben in samenwerking met de Black Archives een gedeelte van de verzameling postkaarten van Felix de Rooy gearchiveerd. Ze zijn opgeleid door de archivarissen van het Stedelijk en oprichters van the Black Archives om de kennis en kunde te vergaren die noodzakelijk is om vervolgens zelf live op zaal(!) deze taak te verrichten. Zelf hebben ze tijdens deze archiveersessies nagedacht over de verschillende categorieën waarin ze deze verzameling archiveren. Op deze manier hebben de Blikopeners een groot deel onderbelichte geschiedenis opnieuw onder de loep genomen en vereeuwigd. 

Meer informatie hier.

KUNST PERSPECTIEF: EEN BLIKOPENERS PODCAST

De Blikopeners hebben sinds het begin van de lockdown een eigen podcast: Kunst Perspectief. Daarin bieden ze elke aflevering een nieuwe blik op kunst en de kunstwereld. Dit doen ze samen met andere Blikopeners, kenners, liefhebbers en makers. Door middel van interviews, rondetafelgesprekken en discussies proberen zij jouw perspectief te verbreden. 

De Blikopeners doen zelf de redactie en de opnames van de podcast. Dat betekent dat zij in een wisselend redactieteam zelfstandig de onderwerpen verzinnen, onderzoek doen, interviewen en uiteindelijk de podcast opnemen in het museum. Tijdens dit proces houden de Blikopeners de doelgroep in hun achterhoofd; ze willen kunstliefhebbers aanspreken maar ook juist nieuwelingen bij de museumwereld betrekken. 

Beluister hier de Blikopeners podcast via Spotify Beluister hier de Blikopeners podcast via Apple Podcast

BLIKOPENERS FACE ULAY

Blikopeners Mohamed, Thecla, Dhevan, Riley en Famke hebben een video geproduceerd waarin zij een eigen interpretatie geven aan het werk “Nightsea Crossing” van Ulay en Marina Abramović. 

In deze video hebben de Blikopeners vier duo’s uitgenodigd om in de huid van Ulay en Marina te kruipen. Ze worden uitgedaagd om elkaar een uur lang aan te staren. Kunnen ze zich wel zo lang concentreren? En is het mogelijk om een wildvreemde leren kennen door alleen oogcontact te maken? Lees hier meer over hoe ze te werk zijn gegaan.

De tentoonstelling ULAY WAS HERE gaat over kunstenaar Ulay (1943 - 2020), een pionier op het gebied van performance kunst en (polaroid) fotografie. In zijn werk speelt uithoudingsvermogen een belangrijke rol en gaat hij tot het uiterste om zijn identiteit te bevragen. Jarenlang werkte hij samen met Marina Abramović. Samen maakten ze talloze performances, waaronder “Nightsea Crossing”: urenlang tegenover elkaar zitten zonder te praten en zonder het oogcontact te verbreken.

Blikopeners x Nam June Paik

Blikopeners Arman, Ciro, Esther, Maria, Pia en Tom hebben samen met filmmaker Salma Chafouk Idrissi deze video bedacht en gemaakt. Ze waren nauw betrokken bij het bedenken van het concept, maar ook bij de opnames zelf, zoals het camerawerk, de productie, en de styling. 

Nam June Paik (1932 - 2006) was een Zuid-Koreaanse videokunstenaar en hij was een echte pionier! Paik deed voorspellingen over hoe technologie zich zou ontwikkelen in de toekomst. Sommige van die voorspellingen zijn bijna griezelig accuraat. Zo dacht hij bijvoorbeeld dat in de toekomst iedereen verbonden zou zijn via een digitaal netwerk, wat hij de “electronic super highway” noemde, en was hij ervan overtuigd dat in de toekomst iedereen een kleine computer op zak zou hebben. 

Drie van dit soort ideeën van hem zijn het uitgangspunt geworden van deze video:  de verbondenheid tussen de natuur en technologie, de invloed van technologische ontwikkelingen op kunstenaars en de verbondenheid van de wereld via internet. Deze video wil laten zien hoe Paiks voorspellingen nu werkelijkheid zijn geworden. De video is geïnspireerd door de wereld van nu, recente ontwikkelingen in de technologie, en bovenal door de speelsheid in het werk van Paik zelf.

Blikopeners in het Stedelijk

Of je nou voor het eerst naar het museum komt of er bijna wekelijks te vinden bent: Blikopeners laten je naar kunst kijken met een andere blik. Zij kunnen je meer vertellen over de kunst die jij mooi of lelijk vindt en jij mag ze alles vragen. Ze staan open voor een spontaan gesprek.

Meer info

Audio Tour

De Blikopeners hebben ook hun eigen audio tour. Check m hieronder via Soundcloud!

Foto: Tomek Dersu Aaron
Foto: Tomek Dersu Aaron

om deze content te zien.

What The Art?! met Bonne Reijn

What The Art?!

Blikopeners hebben hun eigen online serie: What the Art?! waarin ze hun favoriete kunstenaars van dit moment portretteren.

Blikopeners doen redactie, regie en presentatie van deze video’s. Zij ontmoeten de kunstenaars in het Stedelijk Museum Amsterdam én in hun ateliers.

In het najaar van 2018 releasen de Blikopeners 3 gloednieuwe afleveringen:

  • Bonne Reijn
  • Brian Elstak
  • Raquel van Haver

De video’s zijn bedoeld voor hun leeftijdsgenoten, voor de lol óf om samen in de klas te kijken, er is voor docenten passend lesmateriaal ontwikkeld bij elke aflevering.

Matties van Matisse

Meer zien van wat de Blikopeners de afgelopen jaren allemaal hebben georganiseerd aan evenementen, presentaties, feestjes en tentoonstellingen georganiseerd? Bekijk de events overzichten via de links onderaan de pagina.