Void Space
Events — 12 nov 2016
Void Space is een project dat zich bevindt op het grensvlak tussen zang en beeldende kunst. Het resultaat is een twee uur durende performance in de grote witte vleugel van het Stedelijk Museum.
- Prijs
- Reguliere entreeprijs tot het museum
- Locatie
- Benedenzaal
- Tijd
- 12 nov 2016, 13.30 tot 15.30
- Taal
- Nederlands
- Toegang
- Reserveren is niet nodig
De benedenverdieping van het Stedelijk Museum zal dit weekend het decor zijn van een performance die meerdere dagen te zien is, dit is een samenwerking met De Nationale Opera in Amsterdam en Stichting Zout.
De speciaal voor deze gelegenheid ontwikkelde performance Void Space bevindt zich op het grensvlak tussen zang en beeldende kunst en sluit in het Stedelijk aan bij een langlopende traditie waarbij het idee van ‘performance’ wordt ingevuld door experts buiten het museale veld. Het resultaat is een twee uur durende 'vocal-installation' in de grote benedenzaal van het Stedelijk, waarbij de tentoonstellingszaal - letterlijk tijdelijk een void space - als uitgangspunt is gebruikt. Tachtig senioren gebruiken twee uur lang de ruimte als klankbord en klankkast; er is geen sprake van een begin of een einde.
De lege ruimte (void space) vormt het uitgangspunt voor deze performance. Regisseur Marcel Sijm en muzikaal leider Niels Vermeulen zijn samen met de deelnemers op zoek gegaan naar onderwerpen die hen bezighouden. Wat gebeurt er wanneer deze grote groep mensen tot spreken komt? Void Space fungeert als een hedendaags orakel. Het ene moment klinkt een georkestreerde meerstemmigheid, andere momenten juist fluisterende woordenstromen. Wie goed luistert, ontwaart voorspellingen over de toekomst.
Deze editie van Zingen bij de Opera werkt niet alleen met een klassiek repertoire, maar kent een grote eigen inbreng. Tijdens de repetities zetten de deelnemers namelijk eigen tekstmateriaal in muziek om, onder leiding van Niels Vermeulen, gespecialiseerd in ‘collaborative music making’ - een techniek waarbij iedereen maker en eigenaar is van het materiaal. Operazangers Elena Vink en Alexander Oliver nemen de solistenpartijen op zich en drie Blikopeners van het Stedelijk Museum (jonge peer educators) helpen met de fysieke productie van Void Space. Het artistieke concept is afkomstig van Marcel Sijm, opera- en muziektheaterregisseur met een grote voorliefde voor performance- en beeldende kunst.
Na succesvolle eerdere samenwerkingen tussen het Stedelijk en De Nationale Opera, zoals bij de recente producties Bewogen Bewegen en Homo Ludens, wil het Stedelijk graag onderdeel zijn van het participatieproject Zingen bij de Opera. Dit is een jaarlijks terugkerend concept van De Nationale Opera, waarbij iedereen, ongeacht ervaring, kan meedoen aan een muzikale productie. Waar eerdere jaren de operatraditie centraal stond, wordt dit jaar juist op vernieuwing en experiment ingezet.
*inclusief toegang tot het museum, toegang tot de tentoonstelling Jean Tinguely – Machinespektakel en toegang tot de uitvoering.