8 t/m 9 aug

Om het 25-jarig jubileum van het Museum Tinguely in Bazel te vieren, reist een omgebouwd schip van Parijs naar Amsterdam, en vervolgens terug naar Bazel. Het Stedelijk Museum en Amsterdam speelden een belangrijke rol in de loopbaan van de Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely (1925-1991). Op 8 en 9 augustus arriveert het schip aan de NDSM werf (Kaap de Groene Hoop) in Amsterdam. Het tweedaagse programma op het schip en in het Stedelijk bestaat uit performances, films, de documentatietentoonstelling Et tout ceci est vrai! over het werk van de kunstenaar en de presentatie van Tinguely’s kinetische sculptuur Schwimmwasserplastik (1980).

Tijd
8 t/m 9 aug

Jean Tinguely speelde in de jaren 1950 een grote rol in de ontwikkeling van de kinetische kunst. Voor Tinguely was zijn werk een verzet tegen de conventionele, statische kunst(wereld); hij wilde spel en experiment vooropzetten. Voor hem hoefde de bezoeker niet meer in een steriele witte ruimte op afstand naar een verstild schilderij te kijken. Met zijn kinetische kunst zette hij zowel de kunst als de kunstgeschiedenis in beweging en verkende hij de grenzen tussen kunst en leven. Met zijn do-it-yourself tekenmachines bekritiseerde Tinguely de rol van de kunstenaar en de elitaire positie van kunst in de samenleving. Hij verwierp het idee van ‘de unieke hand van de kunstenaar’ door bezoekers zelf werken in elkaar te laten zetten.

Jean Tinguely, Schwimmwasserplastik, 1980, op het dek van MS Evolutie © 2021 Museum Tinguely, Basel; Foto: Matthias Willi
Jean Tinguely, 'Schwimmwasserplastik', 1980, op het dek van MS Evolutie © 2021 Museum Tinguely, Basel; Foto: Matthias Willi

OVER het programma

STEDELIJK MUSEUM

Drie hedendaagse kunstenaars Marie-Caroline Hominal, Nevin Aladağ en Keren Cytter presenteren in het Stedelijk Museum nieuwe performances, die zich tot Tinguely’s invloedrijke oeuvre verhouden. Daarnaast worden in het entreegebied twee films over het werk van Tinguely uit de collectie getoond.

Vind meer informatie over de performances bij 'verwacht' onderaan deze pagina.

TINGUELY SCHIP

Op het schip aan de NDSM werf (Kaap de Groene Hoop) is het sculptuur Schwimmwasserplastik (1980) en documentatie van Tinguely’s kunstenaarspraktijk in de tentoonstelling Et tout ceci est vrai! te zien.

Het schip is te bezichtigen op zondag 8 en maandag 9 augustus van 10 uur tot 20 uur. Entree voor het schip is gratis. Bezoekers moeten wel vooraf een ticket met tijdslot boeken.

Installatie overzicht van de tentoonstelling 'Et tout ceci est vrai!' © 2021 Museum Tinguely, Basel; Foto: Matthias Willi
Installatie overzicht van de tentoonstelling 'Et tout ceci est vrai!' © 2021 Museum Tinguely, Basel; Foto: Matthias Willi

AMSTERDAM EN TINGUELY

Amsterdam kent een dynamische geschiedenis met Tinguely. Vooral de – mede door Tinguely samengestelde – tentoonstellingen Bewogen Beweging (1961) en Dylaby (1962) in het Stedelijk Museum getuigen van hun nauwe contact. Hij bracht niet alleen zijn kinetische Méta-machines, maar ook zijn internationale avant-gardenetwerk naar Nederland en liet een blijvende indruk achter bij het publiek, dat deze experimentele tentoonstellingen in grote aantallen bezocht. Een innige band met Willem Sandberg (toenmalig directeur van het Stedelijk Museum) en curator Ad Petersen leidde tot verschillende aankopen voor de collectie, waaronder zijn beroemde tekenmachine Méta-Matic No. 10 uit 1959, Gismo uit 1960 en de enorme Méta II uit 1971.

In 2016-2017 organiseerde het Stedelijk Museum een omvangrijke Tinguely-overzichtstentoonstelling onder de titel Machinespektakel. In het kader van de grote Tinguely-tentoonstellingen in Düsseldorf en Amsterdam werden in 2015-2016 de dertien driedimensionale werken van Jean Tinguely in de collectie van het Stedelijk Museum in een groot project interdisciplinair onderzocht en behandeld. De video’s die toen zijn vervaardigd zullen tijdens de manifestatie worden getoond in het Stedelijk Museum, waar ook meerdere werken van Tinguely te zien zijn.